Cioloş: Brâncuşi nu a lăsat moştenire osemintele. El e un sfânt prin artă

luni, 30 mai 2016, 15:20
2 MIN
 Cioloş: Brâncuşi nu a lăsat moştenire osemintele. El e un sfânt prin artă

Premierul Dacian Cioloş a afirmat luni, referitor la repatrierea rămășițelor lui Brâncuşi din Franţa, că sculptorul român nu este un "sfânt religios" căruia să-i aduci osemintele pentru "moaşte", ci e un sfânt prin arta sa, iar operele sale sunt "osemintele" care-i dau sfinţenie.

Cu ocazia evenimentului dedicat subscripției naționale pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia pământului”, organizat la Guvern, premierul a fost întrebat de jurnalişti în ce stadiu este negocierea dintre autorităţile române şi cele franceze cu privire la repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, iar şeful Executivului a arătat că e important să-ţi asumi un obiectiv pe care să-l duci până la capăt.

"Noi avem obiceiul să deschidem foarte multe subiecte fără să le ducem până la capăt. Eu am deschis un subiect ca prim-ministru şi pe acesta vreau să-l ducem până la capăt. (…) Eu cred că e important să ne focalizăm pe o temă, să o ducem până capăt. Şi ăsta e un test dacă românii îl vor pe Brâncuşi înapoi. Şi cred că dincolo de oseminte sau nu – ăsta eu un subiect în care nu vreau să intru acuma pentru că nu am toate elementele – cred că ce a lăsat Brâncuşi moştenire umanităţii nu sunt atât osemintele lui, cât opera lui, asta e cea care îl reprezintă cel mai bine, mai bine decât orice mormânt. Brâncuşi nu-i un sfânt religios, e un sfânt prin arta lui. Pentru un sfânt, îi aduci osemintele pentru că sunt moaşte, eu cred că <> lui Brâncuşi, cele care îi dau sfinţenie sunt operele lui, inclusiv Cuminţenia Pământului", a spus Cioloş.

Mediafax

Comentarii