Controale la magazinele din şcoli! Ce nu ar trebui să se găsească pe rafturi

vineri, 10 martie 2017, 23:13
2 MIN
 Controale la magazinele din şcoli! Ce nu ar trebui să se găsească pe rafturi

Controalele efectuate la magazinele din incinta şcolilor au început să-şi arate primele rezultate.

Au fost aplicate trei amenzi a câte 1.000 de lei pentru comercializarea de produse nesănătoase şi una pentru marcarea greşită a perioadei de valabilitate a unui produs. Alte două amenzi a 500 de lei au fost aplicate pentru lipsa certificării personalului public şi însuşirea noţiunilor de igienă.

„Inspectorii au aplicat trei avertismente pentru comercializarea de alimente care nu respectă limitele de la care acestea devin nerecomandate şi alte trei avertismente operatorilor economici la care s-a constatat că produsele preambalate erau expuse fără a fi indicat preţul pe unitatea de măsură. Verificările vor continua în perioada următoare, şi am solicitat o fermitate sporită din partea instituţiilor de control“, a declarat prefectul Marian Grigoraş.

Prefectura a înfiinţat la sfârşitul lunii trecute o comisie mixtă de control care să verifice activitatea magazinelor din incinta şcolilor. Până acum, au fost verificate 15 magazine, fiind aplicate 11 sancţiuni contravenţionale.

Comercializarea produselor alimentare în incinta şcolilor sau grădiniţelor este reglementată legal încă din 2008.

În magazinele şcolare este interzisă vânzarea de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei. Nu se pot vinde alimente cu un conţinut de zaharuri mai mare de 15% de tipul prăjiturilor, bomboanelor sau acadelelor, excepţie făcând fructele.

Nici alimentele cu peste 20% grăsimi nu sunt acceptate, în această categorie intrând hamburgerii, pizza, cartofii prăjiţi, maioneza, margarina, brânza topită şi unele mezeluri.

Nu pot fi vândute nici alimente cu un conţinut de sare mai mare de 1,5%, precum chipsurile, biscuiţii sau covrigeii săraţi, alunele sau seminţele sărate, snackurile sau brânzeturile sărate.

În general, sunt interzise de la comercializare toate alimentele care au un aport energetic de peste 300 de calorii pe unitatea de vânzare, alimentele neetichetate şi alimentele neambalate, cu excepţia bananelor şi citricelor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii