Copilul omorât de câini avea sute de muşcături

Unul dintre câinii care a muşcat copilul decedat luni în Bucureşti aparţinea unei fundaţii. Femeia de la asociaţie, care l-a ridicat de la autorităţi în 2008, l-a eliberat imediat.

miercuri, 04 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Copilul omorât de câini avea sute de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat ieri, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini. Necropsia a fost făcută marţi şi a durat câteva ore, a precizat medicul Abdo Salem. Anchetatorii au prelevat probe de la cei şase câini ridicaţi luni de pe terenul din apropierea Parcului Tei din Capitală şi le vor compara cu ADN-ul copilului de patru ani ucis, pentru a se stabili care dintre animale l-au muşcat, potrivit unor surse din Poliţie. Câinii pe blana cărora se va găsi ADN care aparţine copilului de patru ani vor fi supuşi unei expertize, au precizat sursele citate. De asemenea, de la cei şase câini vor fi luate impresiuni dentare, pe baza cărora se vor realiza mulaje, acestea urmând să fie comparate cu rănile găsite de medicii legişti pe corpul copilului de patru ani. Unul dintre câinii care l-au atacat pe copilul de patru ani, pe terenul unei firme din apropierea Parcului Tei, aparţine Fundaţiei Caleidoscop din Capitală, a declarat ieri coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu. Câinele, care a fost găsit luni, după moartea copilului, murdar de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, a spus Băncescu. Semnătura de pe formular de donaţie îi aparţine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea şi-a asumat răspunderea în numele organizaţiei pentru alţi opt maidanezi. "Teoretic trebuia să am grijă de el, practic nu. Pentru că nu erau scoşi pe nume propriu, ci pe numele asociaţiei. Dacă trebuie să învinovăţim pe cineva, trebuie criticată asociaţia pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea. Era o situaţie de compromis, primăria ştia, dar trebuia să eliberăm locurile. Am înţeles că s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am conştiinţă curată şi mă ocup în continuare să salvez animale", a declarat Nica. Copilul de patru ani a fost ucis luni, pe un teren privat din apropierea parcului Tei. El era în parc cu bunica şi fratele lui, dar într-o clipă de neatenţie băieţii s-au îndepărtat de bunica lor. Femeia a sunat la 112 după 20 de minute din momentul în care a constat lipsa copiilor.
 
8.600 de persoane au fost muşcate anul acesta
 
Cele mai multe persoane muşcate de câini în Capitală care au ajuns, în iulie, la Centrul antirabic al Institutului "Matei Balş" sunt din sectorele 6, 3 şi 2, în primele şase luni fiind înregistrate 8.600 de cazuri. Potrivit datelor înregistrate de unitatea sanitară, din 1 ianuarie şi până în 31 iulie s-au prezentat la Centrul antirabic al Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" 8.610 persoane, dintre care 6.917 adulţi şi 1.693 copii. Dintre aceştia, 6.968 au fost vaccinaţi antirabic, 6.498 au primit profilaxie antitetanică, iar 508 ser antirabic. La nivelul Capitalei, în luna iulie, cei mai mulţi oameni muşcaţi de câini sunt din Sectorul 6, urmaţi de cei din Sectorul 3, Sectorul 2, Sectorul 5, Sectorul 1 şi, pe ultimul loc, Sectorul 4.

 

 

Comentarii