O incredibilă mostră de lentoare a justiţiei din România

Dosarul corupţiei din armata ieşeană, finalizat cu o zi înainte de prescrierea faptelor

vineri, 14 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Dosarul corupţiei din armata ieşeană, finalizat cu o zi înainte de prescrierea faptelor

Fostul comandant al UM 02033, colonelul Fănică Tucaliuc, trimis în judecată în 2004 pentru fapte de corupţie, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost dată cu o zi înainte de prescrierea faptelor.

Justiţie în ritm de melc în­tr-unul dintre cele mai mediatizate dosare de corupţie de la începutul anilor 2000. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis, recent, să condamne mai mulţi foşti ofiţeri de rang superior din cadrul Armatei Române, acuzaţi că acum mai mult de un deceniu au primit mită pentru a încheia contracte cu anumite firme favorizate. Printre persoanele care s-au ales cu condamnări se numără şi fostul comandant la UM 02033 Iaşi, Fănică Tucaliuc, dar şi Gheor­ghe Dumitru Oniga, fost şef al Biroului Energetic la aceeaşi unitate. Ambii au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare pe 8 ani. Alături de cei doi ieşeni, Curtea Supremă a mai condamnat alte 13 persoane, printre care şi foşti comandanţi de armată din Bucureşti şi Oradea. Sentinţa a fost dată cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri, evitându-se astfel prescripţia faptelor în cazul mai multor inculpaţi.

10 ani de procese

Dosarul „Mită la MApN“ a fost trimis în instanţă în anul 2004 fiind instrumentat de Parchetul Naţional Anticorupţie, denumirea actualei Direcţii Naţionale Anti­corupţie. Anchetatorii au trimis atunci în judecată, în acest dosar, 18 persoane acuzate de luare de mită, abuz în serviciu sau fals. În ceea ce priveşte faptele de co­rupţie ce s-ar fi derulat la UM 02033 Iaşi, procurorii spuneau în rechizitoriu că fostul comandant, colonelul Fănică Tucaliuc, ar fi pretins şi primit de la Cristian Emil Tofan, administrator al unei benzinării din Comăneşti, sume de bani pentru a-i asigura plata la timp a plăţilor pentru combustibilul livrat de firma lui Tofan. Acesta din urmă a fost şi el condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare.

La rândul său, şeful de atunci a Biroului Energetic de la UM 02033 Iaşi a pretins şi el sume de bani de la administratorul firmei din Comăneşti în acelaşi scop. „Faţă de cei doi angajaţi ai uni­tăţii militare s-a reţinut şi faptul că şi-au îndeplinit în mod ne­corespunzător atribuţiile de serviciu, admiţând plata în avans a unor produse necorespun­zătoare calitativ, cauzând Ministerului Apărării Naţionale o pagubă de peste 9 miliarde de lei şi au perturbat bunul mers al unităţilor militare utilizatoare a combustibilului“ se arăta în rechizitoriu. În acelaşi document au mai fost descrise şi alte fapte penale ale celor doi militari, cele mai multe dintre ele legate de lici­taţiile derulate de unitatea militară la acea vreme. De pildă, în actul de acuzare, Gheorghe Oniga mai este acuzat că şi-ar fi cum­părat o maşină cu banii primiţi drept mită de la Cristian Tofan, căruia i-a asigurat atribuirea unui contract de achiziţii.

Judecătorii au mai decis confiscarea de la Fănică Tucaliuc a sumei de 16.000 de lei, iar de la Gheorghe Oniga, 45.000 de lei. Sentinţa Curţii Supreme este definitivă. În momentul izbucnirii scandalului, cei doi au fost şi arestaţi o perioadă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii