Două importante curse interne au fost anunţate ieri la Aeroport. Cu avionul la Cluj şi Timişoara

joi, 24 martie 2016, 02:58
3 MIN
 Două importante curse interne au fost anunţate ieri la Aeroport. Cu avionul la Cluj şi Timişoara

Cursele vor fi operate de la 1 octombrie, de compania aeriană Blue Air. Introducerea lor consemnează şi un element aparte: sunt singurele curse româneşti între oraşe din afara Capitalei. „Am făcut cel puţin 30 de drumuri pentru negocieri“, mărturiseşte şeful aerogării ieşene. Care va fi orarul curselor şi ce preţuri se vor practica? 

În lipsa autostrăzii, care se tot lasă aşteptată, Iaşul va fi legat de Ardeal printr-o „autostradă“ aeriană. Compania Blue Air va introduce de la 1 octombrie curse directe spre Cluj-Napoca şi spre Timişoara. Cursele vor fi singurele care să lege Iaşul de alt oraş din România, în afara Bucureştiului, fiind totodată singurele curse interne între oraşe din provincie. 

Preţuri mult sub costul carburantului

Iaşul nu mai are o legătură aeriană internă directă cu un alt oraş în afara Capitalei de la desfiinţarea cursei Iaşi – Timişoara operată de Carpat Air, în iunie 2013. Cele două noi curse operate de la Iaşi vor asigura totodată şi legătura aeriană între Cluj-Napoca şi Timişoara, între cele două oraşe transilvănene neexistând zboruri directe.

„Pentru Moldova, interesul este conexiunea cu Ardealul. Dacă rutier nu se poate, măcar aerian. Am avut nenumărate discuţii în ultimii doi ani în vederea înfiinţării acestor curse, şi am făcut cel puţin 30 de drumuri pentru negocieri. Probabil impactul generat de aceste legături aeriene directe în mediul de afaceri local şi regional va fi uriaş în următoarea perioadă. În lipsa acestor legături aeriene, drumul cu maşina până la Cluj durează 6 ore, iar cel până la Timişoara, 11 ore. Cu avionul, în aproximativ o oră, vom ajunge la Timişoara sau Cluj-Napoca, la preţuri mult sub preţul carburantului consumat cu maşina, în siguranţă şi confort“, a declarat directorul Aeroportului, Marius Bodea. Conform aprecierii acestuia, principalii beneficiari ai zborurilor vor fi angajaţii şi oamenii de afaceri din domeniul IT. Din acest sector, de altfel, a provenit şi majoritatea datelor cu privire la estimarea viitorului trafic pe noile rute.

Orare şi costuri

Zborurile Iaşi – Timişoara vor avea loc în zilele de luni, miercuri, vineri şi duminică, decolarea fiind programată la ora 7.00, iar aterizarea la ora 8.10. De la Timişoara, avioanele vor pleca la ora 8.40 spre Cluj-Napoca, unde vor ateriza la 9.20. De la ora 9.50 se va decola de la Cluj-Napoca spre Iaşi, unde se va ateriza la ora 10.45. În zilele de marţi, joi şi sâmbătă, va opera circuitul invers, cu decolarea de la Iaşi spre Cluj-Napoca la ora 7.00. Aterizarea la Cluj-Napoca va avea loc la 7.55, de unde se va decola spre Timişoara la ora 8.25. Aterizarea la Timişoara este programată la ora 9.05. După o escală de 30 de minute, se va decola din nou, pentru a se ateriza la Iaşi la ora 10.45.

Biletele au fost introduse de Blue Air în sistemul de rezervare încă de ieri. Acestea sunt disponibile la tarife plecând de la 89,99 lei pe segment, în tarif fiind inclus un bagaj de mână în limita a 10 kg, un bagaj de cală de 32 kg şi o gustare. Duminică va fi inaugurată cursa Iaşi – Barcelona, cu frecvenţă bisăptămânală. Pe 30 martie va fi deschisă şi cursa Iaşi – Bruxelles. Directorul Aeroportului a precizat că recentele atentate din capitala Belgiei nu vor afecta programul stabilit iniţial.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii