Dosar de la DNA redeschis după 6 ani

EXCLUSIV Afacerist cunoscut din Iaşi, urmărit penal laolaltă cu nişte ţigani

joi, 23 iunie 2016, 01:58
3 MIN
 EXCLUSIV Afacerist cunoscut din Iaşi, urmărit penal laolaltă cu nişte ţigani

Un dosar exploziv va reintra în cercetare pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după şase ani în care investigaţia a bătut pasul pe loc. Controversatul om de afaceri sirian Ahmad al Deiri este urmărit penal pentru infracţiuni de deturnare de fonduri europene şi spălare de bani, pentru o “afacere” derulată în 2008, în urma căreia o firmă a falimentat. Alături de al Deiri sunt cercetaţi şi ţigani de la Grajduri.

Unul dintre cei mai controversţi afacerişti din Iaşi, sirianul Ahmad al Deiri, este urmărit penal într-un dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Afaceristul, devenit cunoscut în Iaşi pentru apropierea pe care a avut-o, în trecut, faţă de mai mulţi politicieni din urbe, este anchetat într-un dosar deschis iniţial în 2010, însă care a fost clasat din motive îndoielnice de anchetatori şi redeschis în luna mai a acestui an, de procurorul-şef al DNA, Bogdan Munteanu. Acuzaţiile se învârt în jurul unui tun de 1,4 milioane de euro pe care se presupune că al Deiri, cu ajutorul altor persoane, l-ar fi dat încă din anul 2008, banii provenind din fonduri europene. 

Care sunt infracţiunile 

Pe 10 mai 2016, procurorul şef al DNA a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul 88/P/2010, în care cap de afiş era sirianul al Deiri. Pe lângă acesta, procurorul mai decidea să fie redeschisă urmărirea penală şi pentru Constantin Măzărianu, Ana Chelariu, Mihai Vrânceanu, Ortansa Stănescu, Verdişan Stănescu, precum şi pentru trei societăţi comerciale. Solicitarea de redeschidere a dosarului a venit de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (ADDRP), iar pentru ca cercetările să poată fi reluate, dosarul a ajuns în instanţă, la Tribunal.

În urmă cu două zile, judecătorii au admis în parte cererea procurorilor şi au stabilit ca Ahmad al Deiri să fie urmărit penal “sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani”

Ahmad al Deiri a dat explicaţii pentru prima dată în acest dosar încă din 2012, atunci când a fost chemat la sediul DNA Iaşi, alături de celelalte persoane implicate în caz, pentru a afla învinuirile. Din motive necunoscute însă în final, a fost scos de sub urmărire penală. 

Potrivit unor surse juridice, acuzaţiile din acest dosar vizează modul în care firma vasluiană Avicom SA ar fi fost spoliată de suma de 1,4 milioane de euro, bani din bugetul Uniunii Europene ce ar fi trebuit să fie folosiţi pentru modernizare. 

În 2008, al Deiri a obţinut finanţarea europeană de 1,4 milioane de euro, el controlând Avicom SA prin intermediul societăţii SC Siraj AD Impex SA, pe care o deţinea. Contractul fost semnat cu ADRDP, fiind aferent proiectului „Modernizare şi extindere ferme, reabilitare utilităţi şi producerea de energie regenerabilă – biogaz, judeţul Vaslui”. Prin intermediul mai multor persoane, printre care şi de etnie romă, al Deiri ar fi schimbat destinaţia banilor europeni reuşind să scoată banii din conturi în baza unor documente fiscale fictive. Ahmad al Deiri nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la acuzaţiile aduse de procurori.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii