Filiala Moldova a Institutului Cultural Român a murit la naştere

joi, 01 august 2013, 01:50
2 MIN
 Filiala Moldova a Institutului Cultural Român a murit la naştere

Lansată cu mare fast la începutul anului, aceasta a fost închisă ieri prin ordin al noului şef al instituţiei. Motivaţia: ICR trebuie să fie „exportator“ de cultură, prioritate având deci filialele din afara ţării. ICR Moldova avea la Iaşi doi directori dar nici un angajat.

Începând de astăzi, controversata filială ICR Moldova nu mai funcţionează. Comitetul Director al Institutului Cultural Român a anunţat ieri încheierea acestui program-pilot, lansat în toamna anului trecut de Andrei Marga. Decizia nu este nicidecum surprinzătoare, având în vedere că, în luna iunie, Lilian Zamfiroiu (preşedintele actual al ICR) declara că nu consideră utile aceste filiale locale, întrucât menirea Institutului trebuie să fie „exportul“ de cultură. „În urma unei analize a impactului acţiunilor derulate de filialele ICR din ţară, în raport cu misiunea Institutului, cu priorităţile actuale şi cu resursele disponibile, Comitetul Director al ICR a decis încheierea acestui program-pilot. ICR le mulţumeşte pentru colaborare şi pentru efortul depus tuturor celor implicaţi în acest demers“, au punctat reprezentanţii instituţiei.
Problema formei fără fond a ICR Moldova s-a pus la Iaşi încă din momentul lansării cu fast. Pe 14 ianuarie, la Casa cu Absidă, Andrei Marga încerca să motiveze înfiinţarea filialelor regionale prin nevoia de a crea căi de acces pentru creatori în lumea culturală, de a pune în relief valorile locale şi de a stârni interes turistic. Pe de altă parte, ICR Moldova avea doi directori, niciun angajat şi nicio soluţie de finanţare. „Problema noastră la filială va fi de a mobiliza resurse. Banii acumulaţi rămân la dispoziţia acesteia, nu îi cerem la nivel central. Filialelor le sunt alocate câte două posturi, urmând ca după ce vine bugetul să avem discuţii cu Primăria şi Consiliul Judeţean pentru a completa rapid cu referenţi, cu alt personal. Problema nu e să creăm instituţii decorative, ci una micuţă, dinamică, eficientă“, declara Marga. La două luni de la lansarea oficială, ICR Moldova continua să fie o abstracţie: nu dispunea de buget, nu beneficia de un cadru legislativ în care să poată desfăşura o activitate coerentă, iar directorul, Cassian Maria Spiridon, nu avea nici măcar ştampilă. Tot în luna martie, acesta declara că există posbilitatea de a demisiona, în cazul în care lucrurile nu se clarificau. „Dacă nu ajungem la o situaţie cât de cât normală ca să pot lucra, voi fi nevoit să mă retrag, pentru că mie nu-mi place să stau“, puncta Cassian Maria Spiridon. Contactat pentru un punct de vedere în ceea ce priveşte desfiinţarea filialelor, scriitorul a spus doar că este în străinătate şi că se întoarce, de luni, „la muncă“.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii