ANI a sesizat Parchetul local

Fostă inspectoare de la ISJ, şi-a dat singură bani europeni în calitate de directoare

luni, 06 octombrie 2014, 01:58
4 MIN
 Fostă inspectoare de la ISJ, şi-a dat singură bani europeni în calitate de directoare

Anda Tănasă, fost inspector general adjunct la IŞJ şi acum director al Colegiului „Gheorghe Asachi“,
şi-a angajat şi fiica, ce a primit doar 15.093 de lei în cadrul unui proiect POSDRU. Agenţia Naţională de Integritate consideră că s-a produs un conflict de interese.

Actualul director al Colegiului Tehnologic „Gheorghe Asachi“ din Iaşi este cercetat de Agenţia Naţio­nală de Integritate (ANI) privind conflictul de interese din cadrul a trei proiecte POSDRU. Anda Tă­nasă, care a ocupat postul de ins­pector general adjunct la Inspec­toratul Şcolar Judeţean până pe 7 septembrie anul acesta, este cercetată în cazul a trei contracte semnate de ea în calitate de director al Colegiului. Aceasta ar fi încălcat legea, întrucât a avut un interes personal şi a beneficiat de pe urma contractelor de suma de 132.977 de lei. La această sumă se adună şi banii primiţi de fiica acesteia, 15.093 de lei, bani proveniţi în urma angajării acesteia de către mama sa.

Fosta inspectoare este acuzată că îşi semna singură actele în care îndeplineşte două funcţii diferite, acesta fiind un conflict vizibil de interese. Este vorba de un contract civil de prestări servicii, semnat atât în calitate de director al Colegiului „Asachi“, cât şi în calitate de prestator, ea fiind şi manager în cadrul Proiectului POSDRU/22/2.1/G/ 33487, implementat de Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“. Al doilea contract constă în angajarea cu contract individual de muncă a fiicei sale în funcţia de administrator în cadrul Proiectului POSDRU/22/2.1/G/33487, contract semnat în calitate de director al Co­legiului Tehnic. Ultimul este un act adiţional la contractul său individual de muncă, semnat atât în calitate de director al şcolii, cât şi în calitate de salariat, ca manager în cadrul altui proiect POSDRU, implementat de Colegiul Tehnic „Asachi“.

Conform ANI, Anda Tănasă a încălcat dispoziţiile art. 70 din Legea 161/2003, potrivit cărora: „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndepli­nirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative“.

În demersul nostru de a lua şi reacţia părţii implicate, Anda Tănasă nu a putut fi contactată, telefonul acesteia fiind închis în weekend. Reporterii „Zia­rului de Iaşi“ i-au lăsat acesteia un mesaj prin care i-au solicitat o declaraţie oficială şi au rugat-o să răspundă în cazul în care telefonul este deschis, însă nu au primit niciun răspuns.

„A dovedit competenţe, inclusiv competenţe manageriale de calitate“

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar se abţin de la comentarii consistente şi îşi prezintă părerea oficială. „E regretabilă situaţia, din moment ce s-a transmis prin comunicat înseamnă că există un punct de vedere. Sunt unele cercetări, analize, însă nu s-a ajuns la o concluzie finală, drept dovadă că doamna îşi continuă activitatea, există prezumţia de nevinovăţie până la finalizarea anchetei. Pro­babil că doamna Tănasă va explica, dumneaei a plecat într-un context de acest gen din IŞJ. În ceea ce priveşte funcţia de director la Asachi, vreau să vă spun că a condus capabil Liceul Tehno­logic, a dovedit competenţe, inclusiv competenţe manageriale de calitate. Situaţia e surprinzătoare, vom urmări cu atenţie, iar în momentul în care se va dovedi incompatibilitate, vom lua mă­suri. Până atunci nu pot să mă pronunţ deoarece nu sunt specialist“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al Româ­niei potrivit căruia niciun func­ţio­nar public, în exercitatea atri­buţiilor de serviciu, nu are voie să ia decizii prin care să obţină un folos patrimonial, nici pentru sine dar nici pentru soţul său, vreo rudă ori pentru un afin până în gradul II sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani. În cazul în care directoarea de la „Asachi“ este găsită vinovată, nu va mai pu­tea ocupa niciodată o funcţie pu­blică şi riscă până la 5 ani de în­chisoare.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii