De Sănătate

Punem punctul pe știi

Iaşul – locul trei pe ţară la numărul de cazuri de gripă în sezonul rece: 14 îmbolnăviri

marți, 10 ianuarie 2017, 02:56
3 MIN
 Iaşul – locul trei pe ţară la numărul de cazuri de gripă în sezonul rece: 14 îmbolnăviri

Iaşul ocupă locul trei pe ţară la numărul de cazuri de gripă confirmate de Centrul Naţional de Su­praveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Până în prezent, în judeţ au fost identificate 14 cazuri de gripă. Cifra ne situează pe poziţia a treia pe ţară, după Bu­cureşti şi Constanţa, în Capitală fi­ind identificate 80 de cazuri, iar în reşedinţa de judeţ din SE ţării alte 32 de cazuri. La Iaşi, s-au identificat 13 cazuri de gripă A, subtip AH3N2, şi încă un caz de gripă A, nesubtipat.

„Cazurile de gripă A nesubtipate sunt, de obicei, gripă A de tip H1 sau H3 care sunt greu de ideintificat, în sensul că ma­tricea lor nu este perfectă“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli In­fec­ţioase „Sfânta Parascheva“.

Potrivit medicilor ieşeni, valul de viroze respiratorii, pneumonii, laringite şi amigdalite a atins punctul culminant săptămâna trecută când în fiecare gardă ajungeau la spital zeci de pacienţi cu astfel de afecţiuni. După accentuarea iernii, odată cu venirea zăpezii şi a gerului, nu­mărul pacienţilor care acuzau pro­bleme similare a scăzut, după cum spun specialiştii.

„În toate gărzile de săptămâna trecută, în UPU, au fost înregistraţi zilnic în jur de 30-40 de pacienţi cu infecţii respiratorii, viroze sau laringite. Bolnavii au fost evaluaţi de către echipa medicală şi apoi transferaţi, în funcţie de afecţiune, către spitalele de profil. La un moment dat, erau atât de mulţi pacienţi cu astfel de probleme, încât Spitalul de Pne­umoftiziologie ne-a transmis că nu mai are locuri pentru pa­cienţi“, a arătat profesorul Diana Cim­poeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Ieri-di­mi­neaţă, Spitalul de Pneumo­fti­ziologie mai avea doar şapte paturi disponibile pentru internarea pacienţilor cu afecţiuni respiratorii.

„Săptămâna trecută au fost internaţi foarte mulţi pacienţi, iar în această dimineaţă (n.r. luni di­mineaţa) mai erau disponibile şapte locuri pentru afecţiuni respiratorii. Paturi libere în spital sigur că mai sunt, dar nu putem să internăm pacienţi cu afecţiuni diferite în acelaşi salon, să nu se transmită virusul de la un bolnav la altul“, a arătat Mihaela Cănă­nău, purtător de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziolgie.

La Spitalul de Boli Infecţioase, în prezent, sunt internaţi mai mulţi pacienţi cu afecţiuni respiratorii, unul dintre ei fiind monitorizat într-o stare deosebită. Pacientul, o femeie de 70 de ani, este internat în secţia ATI a unităţii medicale, cu prognostic rezervat.

„Avem internată o pacientă cu o stare mai deosebită, cu multiple afecţiuni asociate, la care laboratorul a confirmat o gripă“, a mai precizat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar infecţionist.

Pacienta se află sub observaţia medicilor cu o comă de etiologie necunoscută. Femeia este internată de mai multe zile la Spitalul de Boli Infecţioase. Potrivit CNSCBT, de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, până pe 3 ianuarie 2017, au fost confirmate de laborator 156 de cazuri de gripă, dintre care 108 de tip A, subtip H3N2, 44 de tip A, nesubtipat, şi 4 cazuri de tip B.

Comentarii