Iaşul nu are niciun furnizor de servicii paliative la domiciliu. CJAS poate deconta serviciile

marți, 28 februarie 2017, 02:57
3 MIN
 Iaşul nu are niciun furnizor de servicii paliative la domiciliu. CJAS poate deconta serviciile

Aceasta deşi CJAS poate deconta astfel de servicii, iar cererea în mod sigur există din partea familiilor cu bolnavi în stare terminală.

Sistemul sanitar ieşean caută încă soluţii la problemele ridicate de îngrijirea persoanelor vârstnice. Reprezentanţii asociaţiilor ieşene de pensionari au cerut ieri autorităţilor sanitare detalii cu privire la serviciile medicale asigurate persoanelor de vârsta a III-a.

„Mulţi bătrâni au copiii plecaţi în străinătate, deci practic sunt singuri. Vârstnicii se ajută între ei, ca vecini, există şi fundaţii care mai ajută la cumpărături, la mâncare, la curăţenie, dar asta nu este suficient. Nu oricine are printre vecini pe cineva care să-i poată face o injecţie, să-i recomande un medi­cament sau să o panseze“, a spus Mag­dalena Lupu, preşedintele uneia dintre asociaţiile de pensionari.

În municipiul Iaşi locuiesc 45.000 de persoane peste 65 de ani, reprezentând aproximativ 12% din populaţia totală. Doar câteva sute de vârstnici pot beneficia însă de asistenţă me­dicală la domiciliu.

„De cele mai multe ori, rudele se ocupă de asistenţa medicală a vârstnicilor. Sunt probabil alţii care nici nu se gândesc că pot cere acest ajutor. În medie, noi decontăm servicii de asistenţă la domiciliu pentru 300-400 de cazuri. Alte 50-100 rămân neaprobate, pentru că se depăşeşte plafonul alocat“, a explicat medicul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Corina Gâscă.

Conform precizărilor acesteia, în Iaşi nu-şi desfăşoară activitatea niciun furnizor de îngrijiri paliative la domiciliu. Singura soluţie pentru bolnavii incurabili aflaţi în fazele terminale ale bolii este să se adreseze spitalelor private care oferă astfel de îngrijiri.

„Am chiar eu un astfel de caz acasă. Să duci bolnavul la spital înseamnă să plăteşti vreo 200 de lei pe zi. Cine are banii ăştia?“, a întrebat Vasile Manolache, preşedintele Uniunii Judeţene a Persoanelor Vârstnice.

CJAS decontează doar serviciile strict medicale asigurate de secţiile de paliaţie, nu şi serviciile hoteliere, de cazare a bolnavilor. Conform precizărilor Corinei Gâscă, preţurile acestora variază între 80 şi 300 de lei pe zi.

„E o problemă în care nu putem interveni. Soluţia este să existe mai mulţi furnizori de servicii de paliaţie. Ar apărea concurenţă între ei, iar preţurile ar scădea“, a spus Gâscă.

Limitele finanţării afectează chiar şi serviciile stomatologice, mulţi vârstnici având nevoie de proteze, iar acestea aflându-se pe lista serviciilor de bază garantate asiguraţilor. În Iaşi funcţionează aproximativ 280 de cabinete stomatolo­gice care au contract cu CJAS. Finanţarea asigurată acestora prin contract se ridică la 1.000-3.000 de lei lunar, în condiţiile în care o proteză acrilică, decontată de CJAS, costă minim 600 de lei, iar o simplă plombă, 200 de lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii