La Iaşi încă se moare de frig. Un bărbat a decedat, iar o femeie este în comă

marți, 17 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 La Iaşi încă se moare de frig. Un bărbat a decedat, iar o femeie este în comă

Un bărbat adus la spital în stare de hipotermie a decedat. O altă femeie se află în comă din acelaşi motiv. Cei fără acoperiş deasupra capului nu mai încap în centrele sociale.

Frigul face primele victime la Iaşi. Un om al străzii a murit ieri la Spitalul „Sfântul Spiridon“ în urma unui stop cardio-respirator, iar o femeie se chinuieşte să supravieţuiască după ce a intrat şi ea şoc hipotermic. Bărbatul de 61 de ani fusese adus cu o noapte înainte în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului de către paramedicii SMURD. Starea lui era foarte gravă, intrase în şoc hipotermic, însă medici au reşit să-l stabilizeze după ce l-au resuscitat. „Bărbatul a decedat dimineaţa trecută în jurul orei 9, din cauza unui stop respirator, fără să mai poată fi salvat. Acum urmează ca medici legişti să stabi­lească cauzele decesului“, a explicat conf.dr . Diana Cim­poeşu, medic şef UPU-SMURD. Bărbatul nu avea acte asupra sa, şi medicii încă nu au putut anunţa din ce zonă provenea. El trăia pe străzile din Iaşi, iar expunerea la frigul de zilele trecute i-a adus sfârşitul.

De la începutul lunii decembrie, tot mai mulţi oameni ai străzii s-au refugiat nopţile în UPU, pentru o sursă de căldură. Majoritatea, a doua zi, s-au întors iar la cerşit, însă săptămâna trecută, de pildă, un pacient a rămas internat în stare gravă, după ce a făcut şi el un stop respirator. „Unui alt pacient, tot un caz social al unui bărbat de pe stradă, am încercat să-i găsim loc de cazare în centrul special de la Răducăneni. A fost destul de greu să-i găsim un loc, pentru că centrele sunt pline“, a mai precizat medicul şef de la UPU.

Oamenii străzii sunt expuşi în această perioadă hipotermiilor şi degerăturilor, dar cu toate acestea ei refuză să meargă în centrele speciale puse la dispoziţie de către municipalitate. În Iaşi, conform Direcţiei de Asistenţă Comunitară, sunt aproximativ 600 de vagabonzi, majoritatea provenind din alte judeţe ale ţării. Pentru ajutorarea lor, municipalitatea are patru adă­posturi, dintre care unul de tranzit. Alte 10 locuri sunt asigurate de către Direcţia de Asitenţă Socială în regim de urgenţă. În aceste centre nevoiaşii pot servi o masă caldă, se pot încălzi şi pot beneficia de tratament.

Tot ieri, o femeie de 68 de ani, din Coarnele Caprei, a fost găsită de către rudele sale inconştientă, căzută în mijlocul casei, în stare de hipotermie. „Pacienta a fost adusă la spital în comă hipotermică, cu o temperatură de 29 de grade, iar după investigaţiile cu computerul tomograf s-a sesizat că femeia avea şi o hemoragie intracraniană. Ea a fost transferată la Spitalul de Neurochirurgie cu prognostic negativ“, a mai menţionat conf.dr. Diana Cimpoeşu. Pacienta nu prezenta urme de traume.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii