La Paşcani, impozitele locale rămân neschimbate anul acesta

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
2 MIN
 La Paşcani, impozitele locale rămân neschimbate anul acesta

Impozitele şi taxele locale vor îngheţa anul viitor la Paşcani. Primăria municipiului de pe Siret a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Consiliului Local privitor la fiscalitatea locală. Conform proiectului, taxele şi impozitele locale ar urma să rămână la nivelul actual, dat fiind faptul că rata inflaţiei pe anul trecut a fost negativă. Şi cotele procentuale utilizate în calculul impozitelor şi taxelor locale sunt propuse a rămâne la nivelul actual. 

Pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie 2018, a impozitelor pe clădiri, teren şi mijloace de transport, se va aplica o reducere de 10%. Creanţele fiscale restante mai mici de 40 de lei la 31 decembrie 2017 vor fi anulate. Pentru clădirile rezidenţiale şi anexele acestora, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul va rămâne de 0,08% din valoarea impozabilă. Pentru cele reevaluate, construite sau cumpărate în ultimii cinci ani de către persoane fizice, nivelul impozitului va fi de 0,2%. Pentru clădirile nerezidenţiale folosite pentru activităţi agricole, se propune menţinerea nivelului de 0,4% al impozitului, indiferent dacă sunt deţinute de persoane fizice sau juridice.

Pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani, deţinute de persoanele juridice, impozitul va fi de 5% din valoarea impozabilă a clădirii. Pentru clădirile reevaluate deţinute de persoanele juridice, impozitul va fi de 0,1% în cazul celor rezidenţiale şi de 0,3% pentru cele nerezidenţiale. Şi impozitul pe terenurile cu suprafeţe mai mici de 400 mp situate în intravilan urmează să fie menţinut la acelaşi nivel cu cel din acest an, valorile fiind aceleaşi şi pentru persoanele fizice, şi pentru cele juridice. În zona A a municipiului, nivelul impozitului pe teren a fost propus la 6.042 lei/ha. Pentru zona B, impozitul propus este de 4.215 lei/ha. În zona C, impozitul a fost propus la nivelul de 2.668 lei/ha, iar pentru zona D, la 1.410 lei/ha. Sumele reprezintă practic nivelul minim stabilit prin Codul Fiscal. Pentru mijloacele de transport, impozitul se calculează pentru fiecare 200 cmc capacitate cilindrică sau fracţiune din această valoare.

Nivelurile propuse sunt de 8 lei pentru motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc şi 9 lei pentru cele care depăşesc această capacitate. Pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 şi 2.000 cmc, impozitul pentru fiecare 200 cmc va fi de 18 lei. Pentru o capacitate cilindrică de 2.001-2.600 cmc, impozitul va fi de 72 lei, pentru o capacitate cilindrică de 2.601-3.000 cmc, de 144 lei, iar în cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc, impozitul va fi de 290 lei. Pentru mijloacele de transport hibride, impozitul se reduce cu 50%. Pentru ataşe, taxa anuală se propune la nivelul de 50% din taxa datorată pentru motociclete sau motoscutere. Impozitul pe clădiri, cel pe terenuri şi cel pe mijloacele de transport se plătesc în două rate egale, până la datele de 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Proiectul de hotărâre se va afla în dezbatere publică până pe 27 martie. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare pot fi depuse la registratura Primăriei Paşcani sau pot fi trimise pe e-mail, la adresa informatii@primariapascani.ro.  

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii