Lacuna legislativă care l-a scăpat pe Corduneanu de o condamnare sigură!

marți, 28 iunie 2016, 02:01
3 MIN
 Lacuna legislativă care l-a scăpat pe Corduneanu de o condamnare sigură!

Avocaţii celor doi interlopi au profitat de o lacună legislativă a Noului Cod Penal pentru a-i convinge pe judecători să îi achite.

Costel Corduneanu şi Vasile Călin au fost achitaţi pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, în dosarul în care sunt cercetaţi Tiberiu Cristidorescu, Gheorghe Clapon şi Gheorghe Rusu, profitând de o lacună legislativă a noului Cod Penal. Avocaţiile celor doi interlopi au profitat de principiul legii mai favorabile şi au cerut instanţei să dea o soluţie în cazul celor doi raportându-se la noul Cod Penal. Astfel, apărătorii au invocat în fond că cei doi nu sunt vinovaţi de comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului, făcând însă ample referiri şi asupra formei în care această infracţiune este stipulată în actuala legislaţie.

Hiba descoperită a fost următoarea: „ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală“. Spre deosebire de vechea legislaţie, cea nouă prevede că infracţiunea de favorizarea infractorului poate fi reţinută doar în cazul în care cel incriminat o comite ajutând o persoană asupra căreia s-a început deja urmărirea penală având, deci, cunoştinţă de faptul că acesta este cercetat. În cazul lui Costel Corduneanu şi Vasile Călin nu s-a putut proba acest lucru.

„Activitatea pe care se presupune că a desfăşurat-o inculpatul Calin Vasile – că a intervenit la Mihaela Moisa şi a discutat cu ea asigurând-o că o să fie bine şi că nu are de ce să ceară banii înapoi celorlaţi doi inculpaţi; că a dus-o să discute cu Tiberiu Francisc Cristodorescu fără să cunoască situaţia de fapt presupus a fi reală şi fără să asiste la discuţia de la saună – nu reprezintă conform Noului Cod Penal o acţiune care să poată fi încadrată în modalităţile de săvârşire specifice infracţiunii de favorizare a infractorului, adică ajutorul dat faptuitorului – în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală (nu este cazul pentru că la acel moment nu se desfăşura o cercetare penală cu privire această cauză)“, a precizat, în concluziile scrise înainte instanţei, avocatul lui Vasile Călin, Anca Drăgoi.

Cristodorescu, Clapon şi Rusu au fost încă condamnaţi la 3 ani şi 6 luni şi 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovaţi de trafic şi complicitate la trafic de influenţă. Cei trei condamnaţi au fost acuzaţi de DNA de trafic de influenţă după ce ar fi primit 40.000 de euro de la o traficantă de persoane promiţându-i acesteia că vor interveni pe lângă judecători de la Curtea de Apel Iaşi pentru a o scăpa de puşcărie.

CITIȚI ȘI:

CONDAMNĂRI pentru cei mai cunoscuți interlopi ieşeni: Clapon, Cristodorescu, Corduneanu

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii