Mai uşor cu porecla pe scări!

vineri, 05 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 Mai uşor cu porecla pe scări!

* Marţi am auzit un domn care prezenta la Realitatea (parcă Amedeo Ene) comentând răzgândeala lui Ponta la faza cu Laura Codruţa Kovesi – DNA; mai exact, pomenea "întoarcerea cu 360 de grade a premierului" şi imediat am notat perla pe palmă cu pixul, să nu uităm să scriem despre ea, 360 de grade nefiind întoarcerea tradiţională "stânga împrejur", ca la Ploieşti (sau ca în august ’44), ci rotaţia completă cu revenire în poziţia iniţială. Ne-am notat-o, dar miercuri am realizat că Amedeo a scăpat un ciorumbel bun din gură: practic, Ponta s-a întors exact de unde pornise, a parcurs un cerc complet, de 360 de grade, în 24 de ore – bineînţeles, cu panarama care a urmat. L-am remarcat cu acest prilej şi pe Crin Antonescu întorcându-se cu 3600 de grade pe la televiziuni, că se învârtea ca burghiul în apă, ca în căldare!
* Pe Discovery e un serial, The Real Hustle (Escrocherii adevărate, preluat de la BBC), cu realizatori iuţi de mână şi de minte, care profită de neatenţia unora şi îi înşală, le iau faţa şi, mai ales, banii. În episodul urmărit recent, unul atrăgea victima într-o discuţie, în timp ce altul îi trăgea paşaportul sau geanta cu laptop (era în sala de aşteptare a unui aeroport britanic, aşa părea). Habar n-avem care-i rolul educativ al serialului: să-i înveţe pe telespectatori cum să nu mai ia ţepe? E cam ca un vaccin care iese pe piaţă după ce viruşii s-au modificat deja! Aşteptăm episodul care se va termina la jumătate, pe motiv că, în timp ce se turnau secvenţele, altcineva a furat aparatura de filmare.
* Sunt posturi la care nu ne uităm nici în scop profesional (ne respectăm inteligenţa şi nu vrem să o insultăm): de exemplu, Antena 3. Cum în viaţă nu există doar alb şi negru, ci şi tonuri de gri (chiar şi culori!), nu ne prea uităm nici la B1TV, chit că nu se compară. Am prins, totuşi, o bucată de emisiune a lui Banciu şi am văzut că şi el are obsesii, cum ar fi cea cu "Căcărău". Porecla a mers o dată, de două ori, dar istoria arată că încercări de a ridiculiza un adversar au dus la rezultate imprevizibile. Când lumea râde de X, X parcă nu mai prezintă nici un pericol, dar dacă vă urmăreşte un urs turbat, la doi metri în spate, parcă nu vă vine să-l porecliţi Martinică, nu? E ca şi cum căpitanul de pe Titanic, privind spre iceberg, i-ar fi strigat "Băi, ţurţurel!". Presa nu e la prima greşeală în sensul ăsta: ce pericol poate prezenta un politician poreclit "Bunicuţa" (căruia, cu ani în urmă, tot presa i-a spus "Nea Nelu", ca unui vecin bun, de la care mai împrumuţi bormaşina)? Sau guzganul rozaliu: culoarea roz sugerează ceva cu aromă de zmeură ori căpşuni, deci personajul pare nostim şi neprimejdios. Mai uşor cu poreclele, aşadar, că dai într-o parte şi crapă exact unde nu trebuie!

* A propos de un domn pomenit mai sus: am auzit la ştiri că Antonescu nu s-a întâlnit defel cu Dan Voiculescu (numele conspirativ Felix sugerează un pisoi jucăuş, în vreme ce mulţi dintre susţinătorii săi habar n-au ce-i ăla un varan, aşa că nici astea nu merg!) şi a accentuat că "nu a comunicat cu Voiculescu nici măcar prin porumbei voiajori sau prin morse". Ştim cum se trimit mesaje cu porumbei (legi hârtiuţa de un copănel şi dai drumul păsării), dar nu ne dăm seama cum se face cu morse. Legi mesajele cu elastic de colţii morsei şi împingi animalul în apă, să înoate până la destinatar? Da’ nu muşcă? Să avem un week-end cât mai vesel şi mai cald, dacă se poate!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii