Mână liberă pentru alegerea unui nou primar interimar. Nichita rămâne suspendat

joi, 09 iulie 2015, 02:00
4 MIN
 Mână liberă pentru alegerea unui nou primar interimar. Nichita rămâne suspendat

Prefectul judeţului a semnat o prelungire a suspendării lui Gheorghe Nichita, după ce luni expirase suspendarea anterioară. Marţi, oraşul nu a avut practic primar. Nu este însă acum clar dacă va trebui ca aleşii locali să voteze din nou un primar interimar sau dacă interimatul lui Mihai Chirica se prelungeşte în mod automat. Surprizele nu sunt excluse, din cauza contextului politic din PSD.

Primarul Gheorghe Nichita este suspendat din funcţie pe perioada cât este în vigoare interdicţia judecătorească de a-şi exercita atribuţiile. Prefectul Dan Cârlan a comunicat ieri municipalităţii că a prelungit perioada de suspendare, dispusă de luna trecută. În prezent, activitatea Primăriei a intrat într-o oarecare stare de norma­litate după ce, marţi, oraşul nu a avut conducere la vârf. Asta pentru că ordinul de suspendare anterior era pentru 30 de zile, şi expirase luni, dar primarul suspendat nu putea reveni la serviciu, pentru că printr-o sentinţă ulterioară i s-a interzis expres acest lucru.

Ordinul de ieri al lui Cârlan are două efecte. În primul rând, fiind vorba de o prelungire a ordinului inţial dat de prefect, viceprimarul Mihai Chirica poate exercita în continuare atribuţiile de primar, iar consilierul local Daniel Mătă­saru pe cele de viceprimar. În al doilea rând, Consiliul Local are opţiunea de a decide dacă se im­pune schimbarea celor doi. Din punct de vedere juridic, a­cest lucru nu reprezintă o obli­gaţie, dar jocurile politice din interiorul PSD pot duce şi spre o astfel de soluţie, ţinând cont de faptul că Gheorghe Nichita şi-a arătat, în trecut, susţinerea pentru viceprimarul Gabriel Sur­du pentru ca acesta să-i pre­ia atribuţiile.

Cârlan: „Este exclusiv problema Consiliul Local“

Prefectul Cârlan a subliniat că ordinul său de prelungire a suspendării lui Nichita creează cadrul juridic prin care activitatea Primăriei să se desfăşoară în condiţii legale. „Am adoptat soluţia prelungirii ordinului de constatare a suspendării în pri­vinţa domnului primar, a­ceastă măsură fiind pe deplin justificată datorită situaţiei e­xistente. Emiterea ordinului prefectului prin care se constată prelungirea suspendării deschide calea pentru Con­siliul Local să aplice prevede­rile din legea administraţiei prin care stabileşte care dintre cei doi viceprimari va exercita în continuare atribuţiile func­ţiei de primar şi dacă unul dintre consilieri este împuternicit în aceeaşi perioadă să exercite atribuţiile respectivului vice­pri­mar“, a declarat Cârlan.

În­trebat dacă Chirica poate exer­cita în continuare atribuţiile de primar, prefectul a răspuns afirmativ. „Este exclusiv problema CL care până astăzi se afla în situaţia în care legea nu-i dădea un temei în baza căruia să-şi administreze problematica municipalităţii“, a completat Cârlan. Având în vedere că în hotărârea CL 155/2015 se arată că Mihai Chirica exercită atribuţiile de primar „pe perioada suspendării de drept“ a mandatului lui Nichita, rezultă că, în prezent, viceprimarul a preluat din nou interimatul la şefia oraşului.

S-a aşteptat aprobare de la Guvern

Demn de precizat este că or­di­nul a fost semnat de către prefect luni, când a încetat actul iniţial, dar a fost comunicat abia ieri, o­ca­zie cu care a intrat în vigoare. Prefectul a explicat că întârzierea se datorează faptului că a fost solicitat un punct de vedere de la Guvern în această speţă, răspuns care i-a venit ieri şi care a confirmat legalitatea ordinului. „Aveam o situaţie de suspendare în fapt pentru că interzicerea exercitării funcţiei în fapt reprezintă o stare de suspendare. (…) În lipsa unui or­din de prelungire a suspen­dă­rii, nu exista posibilitatea ca u­nul dintre viceprimari să exercite atribuţiile de primar“, a spus Cârlan.

El a adăugat că în ordin se arată că suspendarea se prelun­geşte „până la încetarea cauzelor care provoacă imposibilitatea exercitării atribuţiilor de către pri­mar“. Potrivit prefectului, or­dinul încetează fie prin retragerea de către instanţă a interdicţiei, fie prin crearea de către instanţă a posibilităţii de delegare a atri­buţiilor în mod direct de la primar către unul dintre viceprimari.

CITIŢI ŞI:

BOMBĂ! Nichita se pregăteşte din nou de alegeri. Nu vrea să abandoneze politica

Gheorghe Nichita a mers ieri la şedinţa conducerii filialei judeţene a PSD care a durat circa două ore. „Mesajul lui a fost că nu vrea să abandoneze politica“, a spus unul dintre participanţi. Ce s-a mai discutat?

 

Comentarii