Muzică în luna lui martie

luni, 03 martie 2014, 18:09
3 MIN

Din nou ne ciocnim de aceeaşi problemă: despre ce să scriem? Nu că n-ar exista subiecte, problema este că sunt mult prea multe! De-aia o luăm iar gospodăreşte, folosind metoda calendarului, clasică şi verificată… Aşadar, pe zile:

* 23 februarie 1952: s-a născut Brad Whitford, chitaristul de la Aerosmith care nu iese în faţă atât de mult ca Joe Perry, dar care nu e cu nimic mai prejos. 

* 25 februarie 1943: a văzut lumina zilei George Harrison (decedat în 2001). Ar fi o insultă la adresa cititorilor să scriem care a fost celebra trupă în care a evoluat chitaristul solo de la Beatles – glumă!

* 25 februarie 2014, adică zilele trecute: a murit Paco de Lucia, mare chitarist de flamenco-jazz-clasic. Nu suntem fani ai genurilor latino, dar pe Paco de Lucia îl apreciem mult de la albumul istoric, "Friday Night In San Francisco" din 1981, cu Al Di Meola şi John McLaughlin.

* 26 februarie 1953: Michael Bolton a ţipat pentru prima dată. Nu ne prea place muzica sa siropoasă, care topeşte şi pietrele de la rinichi, dar nu putem uita că a cântat şi rock, cu trupa Blackjack.

* 27 februarie 1951: s-a născut unul dintre muzicienii care ne plac (dacă ne-ar pune cineva să ne luăm pe o insulă pustie doar 100 de albume, pe unul dintre ele ar fi, cu siguranţă, sărbătoritul), Steve Harley, mai puţin cunoscut pe la noi – poate doar să se mai ştie numele trupei alături de care a evoluat, Cockney Rebels:

* 27 februarie 1959: a văzut soarele Sudului unul dintre cei despre care am scris de fiecare dată când am avut ocazia: Johnny Van Zant. Solist al trupei Lynyrd Skynyrd (aflată între primele cinci, chiar primele trei, în clasamentul nostru de suflet), după moartea fratelui Ronnie. 

* 27 februarie 1954: s-a născut Neil Schon, chitarist al unei mari trupe din USA, Journey, prea puţin promovată la noi (am mai scris despre ea). 

* 1 martie 1944: prima vocaliză a lui Roger Daltrey, celebrul solist vocal al şi mai celebrei trupe britanice The Who 

* 2 martie 1948: s-a născut regretatul Rory Gallagher, chitaristul care a readus zvâcul irlandez în blues. Am scris "readus", fiindcă, la origini, blues-ul conţine nu doar gospel, ci şi muzică irlandeză veche – vom scrie şi despre asta, mai pe îndelete, când va veni momentul. 

* 2 martie 1956: Mark Evans, bassistul AC/DC din prima perioadă – T.N.T, High Voltage, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Let There Be Rock şi Jailbreak. O parte din rockul cu care am crescut… 

* 2 martie 1962: a apărut pe lume Jon Bon Jovi, care a cântat şi chestii mai de domnişoare părăsite, dar a dat şi adevărate imnuri ale rockului american. 

* 3 martie 1933: s-a născut Ion Iliescu, care a avut un rol important (negativ, evident!) în promovarea muzicii pe la noi, la modul că, pe timpul regimului său, puţini au venit să cânte în România. Cei care au venit pesemne că au fost păcăliţi că merg în Ungaria, de-aia şi celebrul salut "Hello, Budapest!". 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii