Părintele Serafim, pus să „alunge” duhurile rele aduse de cămătari la Mănăstirea Golia

sâmbătă, 08 noiembrie 2014, 02:51
3 MIN
 Părintele Serafim, pus să „alunge” duhurile rele aduse de cămătari la Mănăstirea Golia

Sursele ziarului arată că părintele Serafim Nastasiu a fost numit de Mitropolie. „Oricine şi-ar fi dorit să vină stareţ la Golia, dar cine ar fi dorit să vină după scandalul care a fost acolo? Cine să ducă moştenirea asta, să rişti să vină oameni la poartă care să-ţi ceară datorii?“

Săptămâna trecută, părintele ieromonah Serafim Nastasiu a fost instalat drept stareţ al Mănăstirii Golia, după plecarea în luna februarie a părintelui Vitalie Danciu, în urma unui scandal în care acesta a fost acuzat că ar fi împrumutat bani de la cămătari. Conform surselor oficiale din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de la vremea respectivă, părintele ar fi împrumutat sumele respective de la persoane certate cu legea pentru a acoperi găurile din bugetul mănăstirii, rămase după ce el ar fi scos mai mulţi bani pentru a-i folosi întru ajutorarea diferitelor persoane apropiate lăcaşului de cult. El a fost descoperit după ce o comisia eparhială a fost întrunită în luna noiembrie a anului trecut pentru a investiga plângerilor mai multe persoane adresa Mitropoliei cum că stareţul ar fi împrumutat bani de la ei şi nu i-a mai dat înapoi. Însă lucrurile nu prea s-au lămurit în urma plecării părintelui Vitalie Danciu de la cârma Mănăstirii Golia.

Conform unor surse oficiale din cadrul MMB, în locul acestuia a fost numit iniţial părintele Flavian Sârbu, actualul director al Tipografiei Doxologia. Însă acesta a fost nehotărât, a tergiversat numirea oficială, iar în final, după aproape un an, a fost numit în locul părintelui Vitalie Danciu, ieromonahul Serafim Nastasiu. Aceleaşi surse însă susţin că această ultimă opţiune a fost mai mult decât o solicitare din partea Mitropoliei, fiind mai mult o numire, părintele neavând prea multe de spus în acest caz. „A fost cumva o situaţie ambiguă. Oricine şi-ar fi dorit să vină stareţ la Golia, dar cine ar fi dorit să vină după scandalul care a fost acolo? Cine să ducă moştenirea asta, să rişti să vină oameni la poartă care să-ţi ceară datorii?“, au precizat sursele citate. După Liturghia săvârşită de IPS Teofan, părintele Serafim le-a spus preoţilor şi credincioşilor aflaţi în biserică faptul că doreşte să „intensifice viaţa duhovnicească“ a mănăstirii şi să „îndrume obştea pe calea mântuirii“.

Părintele Serafim este născut în Iaşi şi are 42 de ani, fiind absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii de la Universitatea „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Acesta a făcut, mai târziu, şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, pe care a absolvit-o în 2007, cât şi un master în Teologie, la secţia sistematică, în anul 2010, la aceeaşi instituţie. Acesta a făcut parte din obştea Mănăstirii Bârnova din 1998 până în 2006, când a venit la Mănăstirea Golia.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii