Pentru sute de ieşeni, tratamentul destinat hepatitei a ajuns un lux

luni, 04 noiembrie 2013, 02:50
5 MIN
 Pentru sute de ieşeni, tratamentul destinat hepatitei a ajuns un lux

Pentru un bolnav de hepatită, statul plăteşte sume enorme, tratamentul ajungând la 30.000 de euro pentru o cură. Asta, însă, doar teoretic: ca să ajungi la acest tratament trebuie să faci numeroase analize scumpe, din bani proprii. Mulţi ieşeni renunţă înainte de a ajunge la tratament, din lipsă de bani.Iaşul este unul din judeţele cu cei mai mulţi bolnavi de hepatită

Tratamentele pentru hepatită reprezintă un lux pentru bolnavi. Singura şansă pe care o au pentru a se vindeca stă în mâinile statului, care, eoretic, le oferă gratuit medicaţia necesară. Pentru a primi acest sprijin însă, bolnavii trebuie să-şi depună dosarele la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi alături de numeroase analize medicale. Atât de multe şi de costisitoare încât mulţi bolnavi renunţă.

400 lei numai o analiză

Zeci de persoane sunt predispuse la boli grave, precum ciroză hepatică şi cancer hepatic, pentru că nu-şi permit să-şi facă o analiză costisitoare, pe care trebuie să o achite din propriul buzunar. CJAS nu decontează analiza „viremia“, esenţială pentru depistarea hepatitei, fără de care dosarul nu poate fi depus. Oamenii merg la medicul de familie şi află, întâmplător, în urma unor analize simple, că au în organism anticorpi pentru virus C sau B. Cei cu aceşti anticorpi trebuie să efectueze o anumită analiză, pentru a se constata dacă s-au „debranşat“ sau nu de virus. Circa 80% dintre cei depistaţi află mai apoi că au hepatită cronică. Diagnosticul clar este dat doar de analiza viremia, care costă în jur de 400 de lei şi arată cantitatea de virus hepatic care există în sânge. În funcţie de această cuantificare, pacientul beneficiază sau nu de terapie. Statul nu decontează viremia, iar spitalele nu o pot asigura permanent, din lipsă de fonduri.

Viremia sau metoda de determinare a virusului hepatic poate fi făcută doar în laboratoarele performante şi foarte dotate. La Spitalul de Boli Infecţioase există un astfel de aparat, unde se poate face analiza. În funcţie de rezultat, se va decide dacă pacientul este sau nu eligibil pentru a beneficia de tratamentul gratuit pentru hepatita cronică B sau C. Unitatea medicală asigură gratuit doar viremia pentru hepatita C, dar nu tot timpul. Spitalul a încheiat un contract cu o firmă care decontează aceste analize, dar s-a întâmplat ca numărul testărilor gratuite permise să fie prea mic, în comparaţie cu cel al pacienţilor care au anticorpi pentru virusul C şi care vor să afle dacă au şi hepatită cronică. În schimb, viremia pentru hepatita B nu este suportată de spital şi de niciun laborator de analize medicale, policlinică sau ambulatoriu. Preţul acesteia variază şi poate ajunge la 450 de lei, în funcţie de locul în care se face.

Din rău în mai rău

Cei care nu fac această analiză nu vor afla niciodată dacă au sau nu hepatită. În cazul în care sunt bolnavi, vor sta netrataţi şi vor dezvolta alte afecţiuni, mult mai grave. „La noi, viremia pentru hepatita C este asigurată de spital, datorită unor sponzorizări. Pentru hepatita B, pacientul trebuie să plătească, bani pentru care primeşte chitanţă. În cazul în care acesta chiar nu are bani, vom încerca să găsim fonduri şi să-i facem analizele gratuit“, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Pentru un bolnav de hepatită, statul plăteşte sume enorme, tratamentul ajungând la 30.000 de euro pentru o cură. Cei care nu au dosare depuse la CJAS, nu vor putea niciodată să-şi cumpere singuri cele necesare, pentru a se vindeca. În urma unui sondaj făcut de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, media pe listele medicilor de familie din Iaşi este de cinci pacienţi depistaţi cu virusul hepatic şi care, din lipsă de bani, nu şi-au mai făcut viremia şi nu ştiu dacă sunt sau nu bolnavi, pentru a primi tratament.

Avem cei mai mulţi bolnavi

La CJAS Iaşi, în prezent aproximativ 200 de persoane primesc gratuit tratament, iar alte cinci dosare sunt în aşteptare, nefiind încă trimise în Capitală. „Pe lista mea, în jur de 15 persoane au hepatita B sau C, iar unele au fost depistate cu anticorpi pentru virus. Heptatica nu a fost confirmată, deşi este posibil să aibă, deoarece nu au avut bani să-şi facă analizele. Noi nu le putem da trimitere către spital sau ambulatorii, pentru că viremiile nu sunt decontate de stat“, a declarat dr. Adriana Elencu, medic de familie în Iaşi. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Iaşul se numărăr printre oraşele din ţară cu cei mai mulţi bolnavi de hepatită. „O cură întreagă ajunge şi la 30.000 de euro. Testul care determină anticorpii din organism, pentru virusul B sau C se face gratuit. Mai mult de jumătate dintre cei care au acei anticorpi au şi hepatită, doar că nu mai au bani pentru viremie. Fără analiza aceasta costisitoare, ei nu pot primi tratament gratuit şi mor“, a menţionat Vasile Barbu, preşedintele ANPP. De la începutul acestui an, la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase s-au depistat 40 de cazuri noi de hepatită C.

Ce este şi cum se manifestă

Hepatita este o inflamaţie a ficatului, de cele mai multe ori cauzată de o infecţie virală. Virusurile hepatitice B şi C sunt letale dacă nu se administrează tratament. Mulţi pacienţi rămân nediagnosticaţi pentru că o lungă perioadă de timp boala nu dă semne şi doar un test special de depistare ar arăta dacă există sau nu această infecţie în organism. „Debutul acestei boli este atipic, pot apărea dureri de cap, articulare, senzaţie de somnolenţă sau, din contră, agitaţie, însă persoana în cauză apelează în primă fază fie la un medic neurolog, fie la balneolog, care ulterior trebuie să analizeze cazul pacientului şi să-l dirijeze spre medicul infecţionist sau spre gastroenterolog. Momentul în care boala devine simptomatică este de cele mai multe ori tardiv, ajungând în stadiul de hepatită cronică sau ciroză“, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ. Anul acesta, Spitalul de Boli Infecţioase, în colaborare cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş„ din Bucureşti, a demarat un screening gratuit pentru depistarea acestei boli şi aproximativ 2.000 de persoane s-au prezentat la testare, iar în 40 de situaţii s-a confirmat prezenţa virusului hepatitic C. Majoritatea persoanelor infectate nici nu ştiau că sunt bolnave. Virusul C se transmite pe cale sangvină, dar se poate şi pe cale sexuală. Şi hepatita B se transmite prin aceleaşi căi, dar poate fi prevenită prin vaccin, spre deosebire de hepatita C. „Hepatita C se poate vindeca dacă răspunde la tratament, însă infecţia cu virusul B ajunge până în interiorul celulei hepatice, de unde declanşează un întreg lanţ patologic. O infecţie cu acest virus nu înseamnă numai tratament, ci şi un regim şi o monitorizare deosebit de strictă din partea medicului specialist“, a adăugat prof.dr. Carmen Dorobăţ.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii