Pilotul Adrian Iovan este EROU sau VINOVAT?

duminică, 02 februarie 2014, 12:33
2 MIN
 Pilotul Adrian Iovan este EROU sau VINOVAT?

O ipoteză creează zilele acestea controverse în ceea ce priveşte cazul accidentului aviatic din Apuseni. Ceea ce a generat discuţii aprinse atât în media, cât şi în comunitatea „Respect Aura Ion” de pe Facebook este dacă pilotul Adrian Iovan a făcut greşeli de pilotaj sau, dimpotrivă, a făcut tot posibilul pentru a pentru a aduce avionul BN 2 cât mai lin la sol.

Ipoteza greşelilor de pilotaj ale lui Iovan a fost luată în calcul de către experţi în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan ar avea şi el o vină în producerea accidentului, pentru că nu s-a întors din drum în momentul în care pe aripile avionului a început să se depună gheaţă.

Această ipoteză a fost lansată de prodecanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, conf. dr. Octavian Thor Pleter, specialist în inginerie aerospaţială cu 30 de ani vechime. Pleter afirmă că pilotul comandant poartă întreaga răspundere a accidentului în sine, argumentând, printre altele, că Iovan ar fi trebuit să se întoarcă din drum când a început givrajul (depunerea gheţii pe avion).

Astfel, principalele greşeli ale lui Iovan ar fi că „a efectuat un zbor în condiţii meteorologice de îngheţ sever, condiţii evidente din prognozele la care avea acces înainte de decolare".

Totodată, tipul de avion "fără performanţele de urcare necesare" şi, mai ales, tipul de motor cu piston cu carburator, "în mod special vulnerabil la acest fenomen meteo", "nu erau adecvate pentru această misiune şi comandantul avea obligaţia să cunoască acest lucru şi să coreleze datele meteo cu restricţiile impuse de tipul de aeronavă".

Pe de altă parte există părerile conform cărora pilotul Adrian Iovan nu a dorit să semene panica printre ocupanţii avionului, concentrându-se, în schimb, pe manevrele salvatoare. Când medicul supravieţuitor Sorin Ianceu a povestit ultimele clipe de dinainte prăbuşirii, a ţinut să sublinieze că Iovan „nu a dorit niciun moment să-i alarmeze pe ocupanţii avionului, ci s-a concentrat până în ultima clipă pe manevrele salvatoare”. Medicul a subliniat că, în ciuda unor informaţii, pilotul “nu a spus niciun cuvant şi nu a semănat panică între noi, a încercat să redreseze avionul pâna în ultimul moment”.

Prin urmare, este Adrian Iovan erou, sau vinovat?

evz.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii