Poze gratis la maternităţi. Sunt vizate mămicile care îşi abandonează bebeluşii

joi, 22 ianuarie 2015, 02:50
2 MIN
 Poze gratis la maternităţi. Sunt vizate mămicile care îşi abandonează bebeluşii

Medicii spun că, astfel, mamele ce îşi abandonează bebeluşii acolo vor fi mai uşor de găsit

Gravidele care nu vor prezenta un act de identitate la internarea în maternităţi vor fi fotografiate. Această regulă este menţionată în ordinul publicat în Monitorul Oficial, privind aprobarea metodologiei privind realizarea obligaţiilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor şi profesioniştilor implicaţi în prevenirea şi intervenţia în cazurile de copii aflaţi în situaţii de risc de părăsire sau părăsiţi în unităţi sanitare.

Practic, se doreşte prin această regulă descurajarea şi implicit reducerea abandonurilor de nou-născuţi în maternităţi. Astfel, la internare, personalul medical are oblogaţia de a solicita un act de identitate din partea mamei, căruia i se va face o copie şi se va ataşa la foaia de observaţie a pacientei.

Dacă, în momentul internării, mama nu deţine un act de identitate, cadrele medicale sunt nevoite să urmeze o serie de paşi. „Să solicite gravidei/mamei completarea Formularului declaraţie prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotârâre; să ataşeze la Foaia de observaţie Formularul; să fotografieze gravida/ mama şi să aplice fotografia pe Formularul declaraţie; să solicite organului de poliţie competent la care este arondată unitatea sanitară desemnarea unui reprezentant care să se deplaseze de urgenţă la sediul unităţii sanitare în vederea identificării gravidei care nu deţine act de identitate“, după cum se arată în ordin.

La Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, această practică de fotografie a mamelor se face de ceva vreme, după ce au fost înregistrate cazuri de abandon. „Situatia asta, să vină o gravidă fără buletin de identitate, fără acte personale, sunt situaţii destul de rare. Dar în ultima perioadă nu s-a pus această problemă. Am avut o situaţie în urmă cu doi ani, cu nişte persoane care au născut şi au fugit din spital, şi au fost nişte probleme inclusiv cu iz penal. Noi, de atunci, am decis că trebuie fotografiate mamele, pentru că una poate a furat documentul, poate este pierdut, sau a venit prea repede la spital fără acte“, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul maternităţii.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii