Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Premieră la Iaşi: Apel la unirea cu Basarabia de la tribuna oficială

GALERIE
foto DAN LUCA - Primaria Palatul Culturii lumini 1 decembrie - 4577
  • foto DAN LUCA - Primaria Palatul Culturii lumini 1 decembrie - 4577
- +

„Centenarul unirii să ne regăsească, dacă se poate, cu Basarabia acasă”, a spus ÎPS Teofan, în discursul său cu ocazia sărbătoririi a 97 de ani de la Marea Unire. Sensibilul subiect a fost pomenit şi de şeful interimar al CJ Iaşi. La împărţirea de fasole cu cârnaţi a participat şi Mihai Chirica. Ziua de ieri s-a încheiat cu concertul James Arthur din faţa Palatului  

Mii de ieşeni au venit ieri în Piaţa Unirii pentru a sărbători 97 de ani de la Marea Unire. Potrivit estimărilor primăriei, aproximativ 7.000 de persoane au participat la manifestări, un număr mai mic faţă de anul trecut. Principala atracţie a fost parada militară (VEZI AICI), care s-a desfăşurat pe parcursul a aproape 30 minute.

Totodată, ieşenii s-au îmbulzit la porţiile de fasole şi cârnaţi oferite de Primărie. În premieră, acestea au fost servite în faţa Hotelului Unirea, şi nu pe strada Lăpuşneanu, la fel ca în anii precedenţi.

GALERIE FOTO RETRAGEREA CU TORȚE

Printre cei care au împărţit porţiile s-a numărat şi primarul interimar Mihai Chirica, care a stat mai bine de jumătate de oră şi a livrat caserole doritorilor.

GALERIE FOTO FASOLE CU CÂRNAȚI

În seara zilei, ieşenii au asistat la o spectaculoasă retragere cu torţe în zona centrală şi, ulterior, la un concert în faţa Palatului Culturii, invitatul special fiind cântăreţul britanic James Arthur. 

ÎPS Teofan: „Încă există multă trădare” 

Oficialităţile care au ţinut discursuri în Piaţa Unirii au subliniat importanţa zilei de 1 decembrie în istoria României. Cea mai tranşantă alocuţiune a aparţinut Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan. „Constatăm că românii se împart în două. Pe de o parte, o mică parte dintre ei care nu au conştiinţa adevărată prin atitudinea şi comportamentul lor la această acţiune pentru că încă există multă trădare, multă confuzie, multă derută, şi multora le place să pescuiască în ape tulburi. Dar, dincolo de această parte de ţară, există România cea adevărată. România cea mare, România familiei, a pâinii şi vinului câştigate cinstit, România medicului, a ostaşului, a universitarului, a ţăranului, a muncitorului, România noastră”, a spus ÎPS Teofan.

GALERIE FOTO RECEPȚIE DE GALĂ LA PRIMĂRIE

El a pledat în discursul său inclusiv pentru unirea României cu Republica Moldova, subliniind că sărbătorirea „centenarului unirii să ne regăsească, dacă se poate, cu Basarabia acasă”. La rândul său, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Victorel Lupu, a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova. „Prin Marea Unire, naţiunea română şi-a dovedit vocaţia europeană. Sper ca românii din Bucovina şi Basarabia să-şi păstreze tezaurul primit de la înaintaşi, adică limba, identitatea, cultura şi obieciurile. Aceste valori pot constitui baza reunirii noastră în marea familie europeană”, a precizat Lupu.

Totodată, şeful CJ a fost singurul care a amintit despre necesitatea implementării de proiecte prin care să se reducă decalajele între Regiunea de Nord-Est şi vestul ţării. „Cred că putem privi încrezători cu faţa spre viitor dacă vom lăsa deoparte tot ceea ce dezbină şi, la fel ca înaintaşii noştri, vom pune umăr la umăr pentru a realiza proiecte majore cu impact în viaţa fiecărui ieşean”, a mai spus şeful CJ. 

1,1 milioane de victime 

Un alt vorbitor, prefectul Dan Cârlan, a făcut apel la toleranţă şi solidaritate. „Mesajul dat de poporul român în urmă cu 97 de ani a rămas la fel de actual şi astăzi: numai uniţi ne putem impune ca naţiune. Astăzi este ziua în care întreg poporul român trebuie să fie mai tolerant, mai solidar şi mai conştient de propria-i identitate. Într-o Europă frământată de angoase şi incertitudini, trebuie mai mult ca oricând să ne întoarcem către valorile şi simbolurile naţionale. Să nu lăsăm uitării tot ceea ce reprezintă în istoria noastră ziua în care s-au pus bazele României moderne”, a declarat Cârlan.

GALERIE FOTO RECEPȚIE DE GALĂ LA PRIMĂRIE

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că peste 1,1 milioane de români, soldaţi şi civili, au murit în Primul Război Mondial. „Ei nu trebuie uitaţi”, a completat Cârlan. El a mai spus că, de 25 de ani, România încearcă să intre într-o „normalitate a existenţei” în context european şi mondial. La rândul său, primarul interimar Mihai Chirica a amintit de românii care au luptat în Primul Război Mondial şi a pledat pentru însuşirea valorilor poporului român. „Trăim vremuri tulburi, motiv pentru care aş transmite un gând pentru tânăra generaţie. Este nevoie să readucem în inimile noastre, în gândurile noastre, în educaţia noastră tot ceea ce ne leagă de istoria acestui popor: drapelul, imnul, biserica, familia. Toate aceste valori care ne-au făcut ca de fiecare dată să putem trece împreună tot ce a fost mai greu în istoria acestui popor”, a menţionat Chirica. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri