Primarii ar putea fi obligaţi să ia în considerare şi proiectele depuse de opoziție

luni, 27 martie 2017, 01:57
1 MIN
 Primarii ar putea fi obligaţi să ia în considerare şi proiectele depuse de opoziție

Deputatul ieşean depune un proiect de lege pentru a combate marginalizarea opoziţiei în administraţie.

Primarii ar putea fi obligaţi să ia în considerare şi proiectele depuse de consilierii locali din opoziţie. Deputatul liberal Marius Bodea cere modificarea legii administraţiei publice prin introducerea unui articol care să prevadă introducerea obligatorie pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre iniţiate de aleşii locali.

O a doua modificare a legii propusă de Bodea constă în creşterea numărului de voturi necesar pentru contractarea de împrumuturi de către autorităţile locale de la jumătate la două treimi din numărul consilierilor. În forma actuală a legii, ordinea de zi a şedinţelor în plen ale consiliilor locale şi judeţene este întocmită de primar, respectiv preşedintele CJ, aceştia având posibilitatea să blocheze orice iniţiativă a consilierilor.

Bodea a criticat şi intenţiile de reducere a cvorumului necesar pentru aprobarea deciziilor privind patrimoniul public, de la două treimi din voturi, la doar jumătate din acestea.

„În acest moment, opoziţia poate cenzura derapajele celor de la putere prin această prevedere privind obligativitatea obţinerii a două treimi din voturile aleşilor locali pentru proiectele ce ţin de patrimoniu. Pârghiile de acţiune ale celor din opoziţie trebuie extinse, de aceea propun aceste două amendamente la legea administraţiei publice locale“, a argumentat Bodea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii