S-a furat curentul pe patru ani al celui mai mare spital de urgențe din Moldova. Prejudiciu: 2 milioane de euro

luni, 24 august 2015, 01:56
2 MIN
 S-a furat curentul pe patru ani al celui mai mare spital de urgențe din Moldova. Prejudiciu: 2 milioane de euro

Furnizorul a raportat peste 3.000 de cazuri de consumuri frauduloase numai în acest an

E.ON Distribuţie România a raportat ieri un număr de peste 3.000 de cazuri de consumuri frauduloase în prima jumătate a acestui an. Potrivit unui comunicat al companiei, valoarea prejudiciului adus companiei a depăşit 8 milioane de lei.

„În primele şase luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 3.100 de cazuri de consumuri frauduloase, dintre care circa 700 în domeniul gazelor naturale, iar 2.382 in domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei. Cantităţile sustrase astfel, de circa 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcţionarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgenţe din Moldova”, se arată în comunicatul E.ON.

Conform sursei citate, anul trecut sustragerile au generat companiei un prejudiciu de 22,5 milioane de lei, numărul cazurilor identificate fiind de circa 6.000, iar cantitatea sustrasă a fost de aproximativ 57 GWh. „Subliniem faptul că aceste intervenţii asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz şi/sau energie electrică în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal. Tocmai de aceea, colaborăm strâns cu instituţiile statului pentru identificarea acestor situaţii”, se mai precizează în comunicatul E.ON.

Compania recomandă consumatorilor să nu accepte „ofertele” venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite să împiedice înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale sau energie electrică consumate.

Oficialii companiei spun că se fac în permanenţă verificări în teren pentru depistarea consumurilor frauduloase. „Prin modificarea unor componente din instalaţiile de gaze naturale sau energie, ori prin realizarea de improvizaţii se expun pericolelor de incendii, explozii sau electrocutări atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătate. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct, prin întreruperea alimentării cu gaze naturale şi/sau energie electrică”, au mai spus oficialii E.ON. Consumurile frauduloase au fost identificate în aria de acoperire a companiei, inclusiv la Iaşi. Grupul E.ON este prezent în România în 20 de judeţe din nordul ţării.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii