Scandal cât Primăria din cauza traficului din Iaşi! Chirica a pus pozele pe masă

miercuri, 23 decembrie 2015, 02:59
5 MIN

Primarul interimar acuză poliţiştii locali că nu au respectat planul pus la punct privind supravegherea traficului în weekend. „Aurel Harabulă (director adjunct, n.r.) de astăzi este destituit, trimis la pensie, şi a fost destituit şi şeful de la serviciul rutier (Florin Cuzuc, şef interimar la Serviciul Siguranţa Circulaţiei, n.r.)“, a anunţat Mihai Chirica. Lui Georgel Grumeza i-a încetat delegarea pe funcţia de şef al Poliţiei Locale. Primarul îi aşteaptă „demisia de onoare“ şi din funcţia de adjunct. În privinţa antreprenorului general UTI Grup, edilul a fost foc şi pară, iar în privinţa plăţilor a arătat nu le-a făcut şi că îi este „foarte greu“ să creadă că le va plăti.

Haosul din trafic provoacă demiteri şi cereri de demisii. Primarul interimar Mihai Chirica a tunat şi a fulgerat ieri împotriva antreprenorului general al lucrării privind sistemul de management al traficului, UTI Grup, dar şi la adresa Poliţiei Locale. În cel de-al doilea caz, doi responsabili pe linie rutieră au fost demişi, iar şefului instituţiei, Georgel Grumeza, i-a încetat detaşarea pe funcţia de director general. În acelaşi timp, Chirica i-a cerut acestuia demisia de onoare din postul de director general adjunct.

Potrivit edilului, poliţiştii locali şi-au îndeplinit defectuos sarcinile pe linie rutieră. El a precizat că, în weekend, a fost stabilit un plan de acţiune prin care mai mulţi poliţişti urmau să fie mobilizaţi în câteva „puncte cheie“ din oraş, acolo unde se creează des ambuteiaje: strada Palat, Bucşinescu, Tudor Vladimirescu, in­trarea şi ieşirea la Carrefour Felicia, Păcurari şi strada Sf. Lazăr pe accesul dinspre Palas. În aceste zone, problemele din sistemul de semaforizare au fost dublate de aglomeraţia specifică sărbătorilor.

Chirica a precizat că planul a fost stabilit de comun acord cu Po­liţia Rutieră, dar, conform edilului, nu a fost respectat tocmai de poliţia din subordinea municipalităţii. Primarul interimar a subliniat că el însuşi s-a deplasat în zonele menţionate de mai multe ori, la ore de vârf, dar nu a găsit poliţişti locali mobilizaţi, ci doar pe cei de la Poliţia Rutieră. „Am făcut fotografii dintr-un colţ de la Hotel Internaţional pentru a-i ex­plica domnului Grumeza de ce trebuie acolo un poliţist. În mai puţin de 10 minute, cinci maşini au făcut stânga pe interzis (dinspre Palas, n.r.), pozate cu telefonul meu. Acele maşini blocau traficul forţând stânga motivat de faptul că nu era nimeni să-i invite pe şoferi să facă dreapta“, a declarat edilul.

El a adăugat că, mai mult, există o dispoziţie prin care, în momentul în care coada de maşini se întinde până spre Prefectură, este interzis inclusiv virajul la stânga spre Palas pentru şoferii care coboară dinspre Palatul Culturii. „Aceştia trebuie să facă rondul din Podu Roş şi să revină cu viraj la dreapta spre Palas“, a completat Chirica.

Edilul a susţinut că o astfel de măsură este necesară pentru a descongestiona traficul, dar nefiind niciun poliţist în zonă ea nu a fost aplicată. „Nu ştiu să-şi facă treaba, motiv pentru care domnul Harabulă (Aurel Harabulă, director ad­junct, n.r.) de astăzi este destituit, trimis la pensie, şi a fost destituit şi şeful de la serviciul rutier (Florin Cuzuc, şef interimar la Serviciul Siguranţa Circulaţiei, n.r.). La dom­nul Grumeza aştept demisia de onoare, pe ceilalţi doi i-am destituit eu“, a declarat edilul.

Contactat telefonic, Grumeza nu a comentat destituirile din funcţie a colegilor săi, iar despre eventuala sa demisie a precizat că va „analiza“.

Chirica, despre UTI: „Suntem toţi proşti, numai ei sunt deştepţi“

Primarul interimar a lansat ieri un atac virulent şi la adresa antreprenorului general al lucrării privind sistemul de management al traficului, UTI Grup. Chirica a făcut referire în special la scoaterea verdelui intermitent din mai multe intersecţii, zone în care traficul era, anterior, cât de cât fluidizat. „UTI crede că protectorul mai există, nu, protectorul este încarcerat (aluzie la primarul suspendat Gheorghe Nichita, n.r.). Dacă această companie foarte mare consideră, prin oamenii pe care i-a trimis la Iaşi, că ne învaţă pe noi toţi, suntem proşti toţi care avem permis, toţi care circulăm pe străzile Iaşului, toţi care ştim de ce este nevoie de un viraj de dreapta semnalizat cu o lumină intermitentă, (…), iar ei sunt singurii deştepţi care nu pot să ne facă pe noi să înţelegem că sunt deştepţi, s-au înşelat amarnic“, a răbufnit Chirica.

În­trebat cine este responsabil pentru planul de semaforizare, edilul a răspuns „cu siguranţă, UTI“. În schimb, reprezentanţi ai companiei spun că firma a acţionat în baza proiectului tehnic al investiţiei. Documentaţia a fost rea­lizată în 2010 de Search Corporation la co­manda municipalităţii. „Planurile de sema­forizare, amplasarea şi numărul semafoa­relor au fost stabilite de către Primărie şi proiectantul sistemului, prin proiectul teh­nic. Acolo unde s-a constatat că proiectul tehnic nu mai corespunde cu realitatea din teren au fost redactate note de constatare a acestor inadvertenţe adresate Primăriei şi asistenţei tehnice“, a scris pe un forum Adrian Florea, director în cadrul UTI, într-un răspuns publicat la începutul lunii decembrie.

În aceeaşi zi, „Ziarul de Iaşi“ a cerut lămuriri de la UTI în privinţa „notelor de constatare“, dar, cu toate că am fost asiguraţi că vom primi un răspuns, reprezentanţii UTI nu au mai re­venit cu informaţii suplimentare. Cert este că, potrivit proiectului tehnic, din cele 1.247 de semafoare montate în Iaşi, 172 sunt pentru verde intermitent. În noiembrie, am solicitat UTI să ne transmită intersecţiile unde va ră­mâne o astfel de semnalizare, dar răspunsul companiei a fost că „situaţia exactă va putea fi prezentată la finalul implementării proiectului“. Proiectul a fost finalizat, dar situaţia încă nu a fost prezentată.

În schimb, Chirica a precizat ieri că nu a efectuat plăţi către UTI şi a adăugat că îi este „foarte greu“ să creadă că va şi face acest lucru. Reprezentanţii UTI nu au putut fi contactaţi ieri pentru a exprima un punct de vedere.

Comentarii