Scarlatina care a panicat părinţii copiilor de la Şcoala Junior: doar un caz confirmat

marți, 20 ianuarie 2015, 02:57
2 MIN
 Scarlatina care a panicat părinţii copiilor de la Şcoala Junior: doar un caz confirmat

Medicii de familie ai mai multor micuţi cărora le-au apărut pe corp bubiţe roţii au dat acestora diagnisticul prezumtiv de scarlatină. Cum se manifestă boala şi care sunt cauzele apariţiei ei.

Doar un caz de scarlatină a fost confirmat la Şcoala Junior, care aparţine de Universitatea „Al.I. Cuza“. Analizele efectuate de medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au scos la iveală faptul că numai un copil, dintre cei trei presupuşi iniţial, are scarlatină.

„Analizele de laborator făcute de epidermiologi şi cele de la Spitalul de Boli Infecţioase au arătat că doar într-un caz rezultatul a ieşit pozitiv pentru scarlatină. Acel copil se află acum sub tratament şi supravegheat de medici“, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi copii care învaţă la Şcoala Junior a Universităţii „Al.I. Cuza“ au fost suspecţi de scarlatină, după ce pe corpul lor ar fi apărut numeroase bubiţe roşii, specifice acste boli. Părinţii lor i-au dus la medicul de familie, iar în urma unui control s-a presupus că suferă de această boală contagioasă, fără a se efectua un set de analize în prealabil. Părinţii s-au adresat apoi conducerii şcolii, care a decis luarea de probe de la fiecare copil din clasă (exsudat), şi a fost anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Din fericire, copiii suspecţi nu erau infectaţi.

Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută specifică copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizează prin  debut brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie micropapuloasă eritematoasă caracteristică, urmată de descuamare tegumentară.

Grupa de vârstă cea mai afectată de scarlatină este vârsta de 5-9 ani, iar boala apare cu o frecvenţă mai mare de 4-5 ori în mediul urban faţă de cel rural. Răspândirea se face pe calea aerului şi prin mâinile murdare, iar incubaţia durează şi până la şase zile. Scarlatina se depistează la analize, în urma recoltării exsudatelor nazale şi faringiene.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii