Scenariu pentru un film de superacţiune

luni, 17 martie 2014, 02:50
4 MIN
 Scenariu pentru un film de superacţiune

* Războaiele au fost dintotdeauna, pentru unii, surse de câştig; chiar şi un conflict inexistent (Războiul Stelelor) aduce beneficii! Filmele de război au succes, fiindcă arată ce vrea omul să vadă: măcel, indiferent de epocă! Mai ies bani şi din păpuşi, tricouri, şepci, magneţi de frigider etc. Scenariile pentru asemenea filme seamănă perfect, se schimbă doar data şi locul: ce-a mers la Troia s-a potrivit şi la Vietnam şi ce-a mers în Coreea merge şi la Crimeea. Dacă nu va fi conflict nici în Crimeea se păstrează pentru un film de acţiune 3D, că la alea contează doar efectele:
* Fanaticul instruit în Forţele Speciale depune jurământ, cu sânge: îşi taie pielea / zgânciuleşte o bubiţă / suge o măsea. Primeşte de la Şeful bombă într-o sacoşă / virus ucigaş într-o sticlă / bani, să cumpere bombă sau virus / sfaturi. Ia avionul / trenul / cursa de New York / Washington / Paris. Acolo, cu o cheie de paişpe / un ciorap de damă / o sârmă şi chit, fixează chestia ucigaşă pe Statuia Libertăţii / pe Casa Albă / pe Turnul Eiffel / pe altceva. Cât caută un telefon, să anunţe că s-a rezolvat, vede că lumea din jur e fericită şi frumos îmbrăcată, aşadar are primele îndoieli. Mai dă un telefon, la CIA / FBI / tabloide, anunţând că vrea un milion de dolari / euro ca să anuleze explozia. Ceasul bombei arată că mai sunt 24 de ore / câte ore vrea producătorul filmului, după buget.
* Alarmă, panică. Membrii trupelor speciale bagă încărcătoare în arme. Un poliţist cu nume polonez se ceartă cu un poliţist negru (apar în toate filmele) pe teme de anchetă / bani / fotbal / femei. La poliţie vine un musculos zdrenţăros, care spune că ştie. I se râde în nas. El e şomer / divorţat / cioban / homeless, dar înainte de asta a fost membru CIA / Secret Service / PSD / Beretele Verzi / Scufiţele Roşii, ştie bătaie şi îl ştie pe cel rău, cu care a fost duşman pe câmpul de luptă / vecin de cartier / coleg de clasă. Autorităţile rămân obtuze, că de-aia sunt autorităţi, iar eroul ia acţiunea în mâinile sale bătătorite de la bătaie…
* O frumoasă ziaristă / ospătăriţă / agentă secretă vrea să-l ajute pe erou; acesta o refuză / ironizează / altceva, dacă filmul e cu "18", dar o rafală dintr-o maşină / un pian căzut de la etaj / un talk-show urmărit la televizor îl face să o accepte. Ea are un tată savant bătrân, priceput la dispozitive ucigaşe / tată alcoolic şi pitoresc, fost luptător în Vietnam / la Plevna, care sparge tensiunea cu replici hazlii, ca în oricare film american de acţiune.
* Echipa specială dă greş, urmând o pistă falsă. Preşedintele rău (în film poartă numele de Bubaev sau ceva la modul ăsta) trimite echipă de asasini. Eroul, fata şi ruda acesteia îl găsesc pe agent, care îi duce la bombă / virus / ce-o mai fi. Ceasul arată 03:00. Firul roşu sau cel albastru? Tensiune! Dar mai sunt şi un fir verde, unul alb şi câteva ciclam. Broboane de sudoare curg pe erou, la 01:30. Cu forfecuţa de la briceag (are şi tirbuşon, scobitoare şi desfăcător de beri!), vrea să taie firul alb, dar aude în minte glasul bătrânului maestru de karate / diriginte: "Lasă Forţa să curgă prin tine, ascultă-i glasul!", deci bagă mâna şi smulge toate firele. Ceasul se opreşte; eroul îl bagă în buzunar, fiind bun în gospodărie.
* Asasinii trimişi apar; situaţia pare fără de scăpare, se trage cu tot armamentul. Eroul e rănit la frunte (dă bine sânge pe faţă) în timp ce face şpagatul, crăcănat între două autogunoiere. Bătrânul e rănit, fata e capturată de răi, care se apropie. Din fericire, vin trupele speciale, conduse de poliţistul negru şi de cel polonez, înştiinţaţi prin câinele / copilul eroinei. Şeful asasinilor se sinucide; fanaticul nu e pedepsit, ci trimis acasă, ca să fie executat acolo. Eroul se pupă cu frumoasa / câinele / poliţistul negru. Cade seara. La un televizor pus pe postul de ştiri KKMK / WTFK / etc. se văd imagini de la locul acţiunii. Cadru cu preşedintele Bubaev, urmărind aceleaşi imagini, trăgându-şi palme singur şi răcnind. Kanieţ filma!

Comentarii