Şoferi, ocoliţi mâine zona centrală! Transportatorii vor să închidă un bulevard

miercuri, 14 septembrie 2016, 01:59
2 MIN
 Şoferi, ocoliţi mâine zona centrală! Transportatorii vor să închidă un bulevard

Asociaţia Transportatorilor de Persoane din Judeţul Iaşi anunţă proteste legate de costul RCA.

Şoferii ar putea fi nevoiţi mâine să ocolească zona centrală a oraşului. Asociaţia Transportato­rilor de Persoane din Judeţul Iaşi (ATPJI) a programat pentru ziua de mâine proteste pe şoseaua de centură şi strada Anastasie Panu, pe tronsonul din faţa Prefecturii. Reprezentanţii transportatorilor s-au întâlnit ieri cu cei ai Primăriei, pentru a stabili detaliile desfăşurării protestelor.

„Dorinţa transportatorilor nu este să blocheze traficul, ci să determine rezolvarea unei pro­bleme serioase. În această privinţă, îi înţelegem, costurile asigurării civile auto afectându-ne pe toţi, fie direct, fie indirect. Există posibilitatea ca Guvernul să modifice normele actuale printr-o ordonanţă de urgenţă, în timpul şedinţei sale de miercuri. În acest caz, transportatorii au spus că renunţă la protest“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Dacă situaţia provocată de creşterea tarifelor RCA nu va fi rezolvată astăzi, strada Anastasie Panu va fi închisă mâine pe tronsonul cuprins între intersecţia cu Sfântul Lazăr şi Prefectură, iar în continuarea acestuia, strada Palat va fi şi ea parţial închisă. Pentru sensul de coborâre, strada va fi închisă până la intersecţia cu strada Sf. Andrei. Şoferii care ies de pe această stradă vor avea posibilitatea să vireze dreapta, spre Podu Roş. Pe sensul de urcare, strada Palat va fi închisă complet, din faţa BCR până la Prefectură. Şoferii care vor dori să ajungă din Podu Roş pe Elena Doamna vor avea doar posibilitatea de a folosi strada Sf. Lazăr.

ATPJI a transmis Guvernului o serie de propuneri de modificare a normelor actuale în domeniul RCA. Transportatorii cer impunerea unui termen de maxim 5 zile de la momentul producerii accidentului pentru constatarea daunelor. Aceas­ta ar urma să fie făcută de angajaţii asiguratorului şi nu de alte societăţi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar urma să publice lunar un preţ de referinţă al primei de asigurare.

Transportatorii cer introducerea unui sistem de control al deţinerii RCA, după modelul rovignetelor, invocând faptul că între 30 şi 50% dintre maşinile deţinute de persoane fizice şi 10-20% dintre cele deţinute de persoanele juridice circulă fără asigurare valabilă.

Alte solicitări se referă la corelarea evoluţiei valorilor poliţelor RCA cu cea a daunalităţii, ca şi la reaşezarea sistemului bonus/malus în funcţie de valoarea daunelor provocate şi nu la numărul de evenimente, ca până acum.

Reprezentanţii ATPJI propun şi modalităţi noi de calcul a primei de asigurare anuală, cerând şi introducerea posibilităţii ca asigurarea civilă auto să fie încheiată şi pe perioade mai scurte de un an.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii