Strategia culturală până în 2025, votată ieri de două ori. Nu au lipsit criticile

miercuri, 01 iulie 2015, 01:52
2 MIN
 Strategia culturală până în 2025, votată ieri de două ori. Nu au lipsit criticile

Strategia culturală a Iaşului a fost votată ieri de două ori de către consilierii locali. În primă fază, liberalii s-au abţinut, pentru că preşedintele de şedinţă, Marius Aur (PSD), a uitat să supună la vot şi amendamentele propuse în plen.

La solicitarea Cameliei Gavrilă (PSD) şi a liberalilor, Aur a supus din nou la vot proiectul, de data aceasta cu completările făcute de consilierii PNL. Amendamentale acestora vizau îmbunătăţiri ce ţin de o implementare coerentă a documentului. Liberalii au aprobat strategia, dar ulterior au criticat-o. Şedinţa de ieri a mai adus o premieră.

Preşedintele de şedinţă a tăiat microfoanele consilierilor în timp ce aceştia dezbăteau un proiect de hotărâre. „Strategia nu are cap şi nu are coadă, iar ca mijloc are o serie de intenţii. Documentul nu are o analiză prealabilă să se vadă dacă acele intenţii pot fi făcute pe punctele tari şi pe oportunităţile care apar şi nu are în final nicio previziune financiară, niciun cadru de implementare”, a spus Dangă.

În schimb, autorul strategiei, Florin Cîntic, a afirmat că aprobarea acestui document este primul pas pentru definitivarea unor politici publice în domeniul culturii în perioada 2015 – 2025. „Strategia culturală corespunde tuturor cerinţelor europene în ceea ce priveşte o strategie cadru. Este o strategie sectorială, ea vine doar cu o dezvoltare care va fi integrată în planul general de dezvoltare a municipalităţii pe linia de cultură”, a comentat Cîntic.

La rândul său, primarul interimar Mihai Chirica a precizat că documentul cuprinde „atât obiective strategice, cât şi obiective punctuale”, el referindu-se la susţinerea financiară a festivalurilor culturale şi refacerea patrimoniului cultural. Un alt proiect de hotărâre strâns legat de această competiţie a constat în desemnarea lui Florin Cîntic în funcţia de director artistic al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021, poziţia din care va coordona o echipă de experţi alături de care va întocmi dosarul de candidatură în următoarele trei luni. Însă Cîntic nu a fost votat şi de liberali. „Consensul politic e pe o candidatură, nu pe un cetăţean anume. Am constatat că nu este atributul CL pentru a desemna un director artistic”, a explicat Dangă votul de abţinere.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii