Sute de bolnavi de hepatită din Iaşi au reuşit să primească tratament anul acesta

luni, 23 decembrie 2013, 02:50
2 MIN
 Sute de bolnavi de hepatită din Iaşi au reuşit să primească tratament anul acesta

Au primit tratamentul antiviral gratuit peste 750 de persoane din întreg judeţul Iaşi.

Anul 2013 a fost un an cu noroc pentru pacienţii ieşeni care suferă de hepatita B şi C. Listele de aşteptare pentru tratamentul bolna­vilor au fost reduse spre zero şi, dacă în anii anteriori, aceştia aşteptau şi câte un an până la începerea curei medicamentoase, în 2013 situaţia s-a îmbunătăţit. „Ne-au spus pa­cienţii că, dacă la înce­putul lunii s-au înscris pe listă, până la începutul celeilalte începeau deja tratamentul. Este o veste îmbucurătoare, pentru că înainte se aştepta foarte mult. Iaşul, alături de Galaţi, aveau niş­te liste de aşteptare care primeau răspuns chiar şi după 12 luni“, a explicat Galia Eremia, preşedintele filialei ieşene a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH). Anul acesta, de pildă, au primit tratamentul antiviral 753 de persoane. „În 2013, cererea pentru tratamentul împotriva hepa­titei a crescut foarte mult, aproape s-a dublat. Cu toate acestea, au fost satis­făcute toate solicitările şi avem încredere că de la anul vor intra pe aceste liste şi tratamentul oncologic cu molecule, care a fost deja aprobat de minister“, a declarat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS. Potrivit conducerii CJAS, erorile care au fost semnalate anul acesta în cazul unor tratamente pentru care ministerul precizase în actele oficiale un preţ de referinţă mai mic decât cel pe care pacienţii l-au găsit în farmacii au fost corectate.

Astfel, din 2014, procesul de decontare a tratamentului oncolo­gic se va desfăşura normal, fără accidente. „La CJAS au fost depuse anul acesta trei dosare pentru triplo-terapie, tratament împotriva Hepatita C, însă re­gulile pentru aprobarea lor sunt foarte stricte, întrucât tratamentul costă aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare pacient“, a mai adăugat preşedintele CJAS. Toto­dată şi listele de aşteptare pentru dispozitivele medicale au fost reduse spre zero, în acest moment doar cele pentru protezele auditive nefiind rezolvate în totalitate.

Pentru 2013, CJAS a avut un buget de 1,15 miliarde, înregis­trând astfel o creştere de 29% faţă de 2012. „Implicit a crescut finanţarea pe furnizor şi am rezolvat astfel situaţii unde apăreau mereu probleme. Anul acesta a crescut finanţarea Spita­lului „Sfântul Spiridon“ cu 22%, la Pediatrie cu 52%, la Pneumoftiziologie cu 43% şi la Spitalul de Psihiatrie cu 31%“, a conchis ec. Robert Dâncă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii