Ultra all inclusive

joi, 11 iulie 2013, 01:50
1 MIN
 Ultra all inclusive

 

Ceea ce buzunarului îi lipseşte, imaginaţia suplineşte. Fără a cheltui o leţcaie, am cutreierat lumea în lung şi-n lat. Graţie fanteziei, cel mai bun agent turistic al oricărui bugetar lipsit de parale, am petrecut cu familia şi cu prietenii sejururi de neuitat.

Nu ştiu cum sunt alţi bugetari, dar una din plăcerile discrete pe care le întreţin cu relativă statornicie e lectura ghidurilor de vacanţă oferite gratuit de agenţiile de turism. În timp, am devenit un cititor atent. Nu-mi stric ochii cu fluturaşi sau pliante, nu pierd vremea în faţa afişelor sclipitoare puse în vitrine şi nu cred în voiaje de lux la doar X.99 euro/persoană. Îmi plac, în schimb, cataloagele cât mai voluminoase, scrise economicos, cu litere mărunte şi grăsuţe, în care textele liliputane şi tabelele atent bibilite sunt însoţite de fotografii urieşeşti şi viu colorate, iar numărul minim de pagini trece de 200.

Motivul interesului pentru asemenea publicaţii sezoniere este cât se poate de clar: ador păsăreasca cu penaj exotic a cataloagelor turistice. Nicăieri nu se găseşte un ghiveci lingvistic mai rafinat şi mai frumos ambalat. Şi totul e la superlativ excesiv. Uneori, îmi pare că numai între copertele lucioase ale ghidurilor de vacanţă cuvintele capătă o inexplicabilă concreteţe, adresându-se simţurilor. Citind, de pildă, „plajă cu nisip” ai, brusc, impresia că sub buricele degetelor se prefiră miriade de granule fine. „Piscină” şi „terasă” te îndeamnă să pleci de-acasă. Ş.a.m.d.

Pe scurt, a citi echivalează cu a trăi. Ceea ce buzunarului îi lipseşte, imaginaţia suplineşte. Fără a cheltui o leţcaie, am cutreierat lumea în lung şi-n lat. Graţie fanteziei, cel mai bun agent turistic al oricărui bugetar lipsit de parale, am petrecut cu familia şi cu prietenii sejururi de neuitat pe plajele orbitoare din Creta, ne-am scufundat în apele calde ale Mării Roşii şi am huzurit ca nişte paşale răsfăţate şi capricioase prin marile hoteluri de lux ale Antalyei. În viitor, ne pregătim de peregrinare prin mările sudului, cu oprire în Seychelles, Vanuatu şi Polinezia Franceză.

Anul acesta, sătul de atâta citit, am optat pentru un pachet original de ultra all inclusive: vacanţa la casa strămoşească de la ţară. Resortul, să-l numim „Mamaia şi Tataia”, este situat la poalele unui deal, cu privelişte uimitoare la ogoare şi cosmos. Coasta are o climă tipic românească, cu vreme caldă şi uscată, iar plaja privată a necesitat câţiva saci de nisip fin.

Ridicat acum un secol, într-un ambient ce combină istoria, misterul şi confortul, bungalow-ul străbunicii dispune de două camere standard, dotate cu următoarele facilităţi: podea de scânduri trainice, covor ţesut la război, pat, canapea, fotoliu şi bibliotecă, telefon, computer cu acces nelimitat şi gratuit, başca electrocasnicele trebuincioase vieţii, aflate în chiler.

Copiii, al nostru şi ai unor vecini, se pot distra de minune, conform celor mai exigente standarde, în aqualand-ul din ogradă. Pe lângă şuie paparude, programul de divertisment cotidian constă în activităţi intense de gimnastică, dans improvizat, cunoaşterea naturii (flora, fauna şi sătenii), jocuri de inteligenţă, spectacole muzicale şi animaţie profesionistă, oferite, la cerere, de adulţi calificaţi şi grijulii. Dacă au chef, prichindeii de diferite naţionalităţi pot participa la activităţi cultural-educative care le sporesc imaginaţia: pictură, cu acuarele sau cu nămol, construcţie cu beţe şi alte cele adunate de prin grădină, jocuri de rol şi câte şi mai câte.

Programul de activităţi speciale pentru copii e chiar mai generos decât în cataloagele turistice. Citez, pentru conformitate, efectele cognitive pozitive: „Activităţile îi ajută să experimenteze diferite emoţii şi să se bucure de fericirea de a fi copil. Copiii îşi vor aminti mereu cu drag de prieteniile pe care le-au făcut şi momentele de divertisment pe care le-au experimentat”.

Regimul de masă este, bineînţeles, ultra all inclusive, altfel nici nu aş fi plecat de-acasă. Doar n-o să murim de foame în concediu, printre străini! În esenţă, fiecare mănâncă ce îi pofteşte inima. În pachetul promoţional au fost incluse alimentele bio/ eco.

Gama diversă de alimente furnizate de producătorii locali este însoţită de o ofertă generoasă de băuturi autohtone şi internaţionale.

Acestui concept de ultra all inclusive foarte bogat, ale cărui puncte forte sunt arhitectura tradiţională, hrana fără E-uri, vederea panoramică de pe vârful cu dor şi programele de entertainment în apă şi pe uscat, i se adaugă următoarele servicii incluse în pachet: transfer gratuit apartament – „Mamaia şi Tataia” – apartament, asistenţă turistică pe perioada sejurului şi full-contactul cu lumea celor care nu cuvântă.

În definitiv, şi aici le dau dreptate ghidurilor de vacanţă scrise într-o păsărească sclipicioasă, hiperbolică şi plină de promisiuni, condiţiile de reuşită ale unei vacanţe de neuitat sunt 1. cazarea atent selecţionată, 2. transportul de top şi 3. asistenţa turistică de calitate.

 
Ioan Milică este lector universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii