Un nou scandal de corupție în lumea medicală! Descinderi acasă la un chirurg cardiolog

miercuri, 12 iulie 2017, 02:00
3 MIN
 Un nou scandal de corupție în lumea medicală! Descinderi acasă la un chirurg cardiolog

Anchetatorii au descins ieri la spital, dar şi la casa medicului. Procurorii lasă impresia că au intrat pe o pistă ce ar putea duce la multiple puneri sub acuzare, refuzând cu obstinaţie să ofere orice fel de informaţii. Surse medicale vorbeau aseară că vizat de anchetă ar fi un medic de la chirurgie cardiovasculară.

O nouă anchetă de corupţie zdruncină sistemul medical din Iaşi. După ce, în anii trecuţi, mai mulţi medici ieşeni au fost puşi sub acuzare, sau chiar condamnaţi pentru luare de mită, ieri, o nouă investigaţie similară a fost demarată de autorităţi. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, alături de ofiţerii de la Direcţia Generală An­ticorupţie (DGA), au efectuat cinci per­cheziţii, vizat fiind un medic suspectat de fapte de corupţie.

Potrivit unor surse me­dicale, descinderile au vizat un medic de chirurgie cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iaşi. Într-un comunicat de presă sec, ofiţerii de la DGA au precizat că au efectuat trei percheziţii la un cabinet medical, precum şi la două locuinţe ale unui medic.

„În cauză există probe certe că, în cursul zilei de ieri şi astăzi, medicul vizat a pretins şi primit cu titlu de mită, de la un număr de şase persoane, diferite sume de bani pentru condiţionarea actului medical. Cercetările continuă pentru probarea între­gii activităţi infracţionale, iar în funcţie de evoluţia situaţiei, vom reveni cu detalii“, au transmis reprezentanţii DGA.

În ciuda interesului mediatic justificat, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, procurorul Alexandru Pecincu, nici măcar nu a răspuns, în cursul zilei de ieri, apelurilor telefonice insistente ale presei. Prim-procurorul Carmina Pascal ne-a transmis că nu pot fi oferite alte informaţii decât cele transmise de DGA, invocând faptul că, cel puţin ieri, investigaţia era într-o fază nepu­blică.

Surse medicale l-au indicat ca posibil vizat de investigaţia procurorilor pe medicul B.E. Acesta, conform surselor neoficiale, ar fi pretins bani, în euro şi lei, de la mai mulţi pacienţi, pentru a-i opera. Ieri, B.E. avea telefonul închis în timpul investigaţiei procuro­rilor, şi nici nu a revenit cu un apel telefonic spre seară. Starea de silenzio-stampa s-a extins şi la conducerea IBCV – managerul Grigore Tinică nu a răspuns nici el apelurilor telefonice ale reporterilor „Ziarului de Iaşi

Nu e prima dată când la „institutul inimii“ din Copou ajung anchetatorii. O acţiune si­milară, de mai mare amploare, a avut loc şi în 2012, atunci când DNA a descins şi a ridicat documente de la unitatea spitalicească. In­ves­tigaţia, demarată la momentul respectiv de către procurorul DNA Emilian Eva, este şi în prezent în cercetare, acuzaţiile fiind de luare de mită, abuz în serviciu sau fals.

Surse judiciare au precizat că, în ancheta de la DNA, printre acuzaţii ar fi şi primirea unor presupuse sponsorizări din partea unor cetăţeni basarabeni, ca „paravan“ pentru infrac­ţiuni de dare şi luare de mită. De asemenea, o altă faptă de luare de mită ar fi primirea de către un medic a unei excursii, din partea unei companii farmaceutice. La momentul demarării anchetei DNA, printre cei vizaţi de procurori se numărau Grigore Tinică, Igor Nedelciuc sau Eduard Dabija.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii