Unde merge chimia merge şi suta

vineri, 30 septembrie 2016, 10:18
3 MIN
 Unde merge chimia merge şi suta

* De-abia se isprăveşte, astăzi, luna septembrie şi prea puţini viticultori au început culesul; cu toate astea, unii deja au scos pe piaţă primele vinuri ale anului 2016, iar într-unele regiuni deja se organizează "Sărbătorile Vinului". Pentru a dezlega enigma am stat de vorbă cu unul dintre cunoscătorii fenomenului, domnul Otonel, "oenolog, chimist amator şi proprietar de cramă", după cum scrie pe cartea sa de vizită:

– N-am văzut să scrie pe cartea de vizită că sunteţi şi viticultor: este o greşeală?

– Nici astronaut, parlamentar sau chirurg nu scrie.

– Poftim?

– Dar de ce ar scrie că sunt viticultor?

– Nu sunteţi? Nu vă pricepeţi la viticultură?

– În măsura în care mă pricep la chirurgie.

– Vă pricepeţi şi la chirurgie?

– Am văzut seriale cu chirurgi şi m-am operat şi de polipi la nas.

– În fine… S-au copt strugurii în toamna asta?

– Poate că da, nu zic nu. Dacă nu s-au copt, mai au timp. Nu asta ne interesează, pe noi ne preocupă altele, să se facă vinul bun şi repede!

– Dar vinul, de obicei, nu se face din struguri?

– De obicei se face din struguri, dar în zilele noastre nu se mai respectă obiceiul. Până şi portul popular s-a pierdut, nu mai sunt doine, horă…

– Spuneaţi mai înainte că vinul pe care îl produceţi este natural. Cum vine asta, de vreme ce habar n-aveţi de struguri?

– Natural, că utilizăm elemente din natură. Sodiu, clor, carbon şi litiu, dar numai la vinurile roşii şi cu mare grijă, să nu se acrească de la electronii de pe ultimul strat, care intră în legătură covalentă cu ceilalţi!

– N-am înţeles nimic!

– Mai bine să vă desenez pe carnet: dacă ăştia doi atomi se prind aşa, formează legătura simplă de vin alb sec Van der Waals. Când vin atomii ceilalţi, se leagă invers, doi sau trei, şi iese tămâioasă. Pentru merlot mai punem elemente, care schimbă legăturile: astea de-aici se desprind şi se lipesc în partea cealaltă, vedeţi?

– Ahaaa!

– Şi dacă excităm atomii cu energie din exterior până se ionizează, trecem într-un alt nivel, care tinde spre starea de echilibru…

– Normal, ca tot omul!

– Desigur. Deci, tinde spre echilibru, aşadar se dezexcită, deci se obţine mai întâi un foton! Cum ar veni, se degajă lumină, apoi obţinem ce?

– Păi ce?

– Vin spumos, logic, nu? Vedeţi ce simplu şi natural e? Pe la alte firme mai bagă izotopi radioactivi, plutoniu, uraniu, cică ţine mai mult, nu se casează şi nu prinde floare, dar noi ne gândim în primul rând la sănătatea consumatorilor!

– Şi sunt mulţumiţi consumatorii?

– Nimeni n-a apucat să vină să se plângă, deci bănuiesc că da.

– La finalul interviului vă rugăm să spuneţi cititorilor noştri ce sortimente de vin le pregătiţi pentru perioada următoare.

– Cam ce am pregătit şi până acum: Uscat Motonel, Petească, Perlot, Brâncuşă, Busuioacă de Borhotin, Borşolais, Pilot Noir, Lămâioasă, Shirag, precum şi multe cupaje, gen Popească de Regiune. Dar mai bine i-aş ruga pe cititori să spună ce sortimente doresc, că le producem pe loc!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii