Viitorii medici, prădaţi în spitalele unde fac practica. Unii au plecat desculţi prin ger

sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 13:05
5 MIN
 Viitorii medici, prădaţi în spitalele unde fac practica. Unii au plecat desculţi prin ger

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi reclamă faptul că li se fură lucrurile din vestiarele Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, în timp ce aceştia se află în timpul practicii în unitatea medicală.

Studenţii au raportat atât furturi de îmbrăcăminte, cât şi de încălţăminte, chei, poşete, portofele pline cu bani şi documente. Întrebaţi de către „Ziarul de Iaşi“, reprezentanţii conducerii UMF Iaşi au precizat că sunt conştienţi de aceste probleme şi că aşteaptă o rezolvare din partea spitalului, în timp ce managerul spitalului spune că până acum la el nu a ajuns o astfel de informaţie, deşi studenţii susţin că problema este mai veche.

Se fură de la absorbante până la încălţăminte

Unul dintre ultimele cazuri raportate a fost al unei studente care şi-a lăsat poşeta împreună cu hainele de schimb în vestiar, iar acestea i-au fost luate cu tot cu cheile de la maşină şi cele de la casă, hoţul lăsându-i în loc schimburile şi o pungă pentru a le duce acasă. Studenta, care nu a dorit să îşi precizeze numele, a depus şi o plângere Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi pe această temă. „Mai avem într-adevăr plângeri care vin din partea studenţilor cu privire la furturi din Spitalul «Sfântul Spiridon». Ultima este de pe data de 29 octombrie şi este a unei studente care a raportat furtul unei poşete de piele estimate la 350 de lei în care se afla o cheie, producându-se un prejudiciu total de 1.000 de lei“, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Studenţii precizează că în vestiarele de la „Sf. Spiridon“ există dulapuri, dar acestea nu au cheie, problema cea mai mare fiind la clinicile Chirurgie I şi III, unde este doar un spaţiu de unde poţi agăţa un lacăt. Însă există studenţi care vin, pun lacăte şi le lasă apoi încuiate şi nu vin să le mai descuie. „Se întâmplă des să se fure tot felul de lucruri, de la absorbante, bilete de transport până la încălţăminte sau îmbrăcăminte. De obicei, studenţii care îşi iau lacăt închid dulapul chiar dacă au terminat stagiul acolo şi dulapul rămâne închis, iar ceilalţi trebuie să îşi pună bagajele în cele puţine care mai rămân deschise“, a declarat S.M., studentă în anul al II-lea la Facultatea de Medicină Generală a UMF Iaşi. Aceasta a mai precizat că există o dezbatere între studenţi şi personalul medical cu privire la cei care sunt acuzaţi de aceste furturi. Personalul medical susţine că studenţii se fură între ei, unii de la alţii, în timp ce studenţii spun că există posibilitatea ca unii dintre angajaţii spitalului să fie cei care sustrag obiectele din vestiar. „Toată lumea din spital ştie unde este vestiarul, mă refer la personal. Ar putea fi oricine, atât studenţi, cât şi din personal. Ar trebuie să venim în haine ponosite la facultate şi, dacă se poate, să venim doar cu o pungă în care să ne băgăm cărţile ca să nu ne mai fure“, a adăugat studenta.

Fără cizme la -3 grade

Conducerea Facultăţii de Medicină Generală a UMF Iaşi susţine că problema aceasta a vestiarelor şi a furturilor s-a discutat în şedinţa Senat de la finalul lunii octombrie, însă primele acţiuni înspre ajutorarea studenţilor trebuie să le facă spitalul. „Este o problemă importantă, şi o tratăm ca atare. Spaţiile de vestiare ar trebui securizate, probabil că cineva a făcut rost de o cheie şi a spart aceste vestiare. S-a discutat să vedem pe linie administrativă ce s-a întâmplat, vom anunţa conducerea spitalului şi în general toate conducerile de spital pentru ca să remediem aceste situaţii“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală. Aceasta a precizat că, deşi spitalele sunt spitale universitare, în cadrul contractului dintre UMF şi acestea, conducerea unităţilor medicale trebuie să asigure securitatea în spital vizavi de studenţi şi de lucrurile lor, în ceea ce priveşte vestiarele.

Oricum, situaţia aceasta reflectă, în opinia decanului, momentele grele prin care trece finanţarea instituţională a spitalelor din toată ţara. „Spitalele noastre nu au suficiente spaţii pentru desfăşurarea activităţii medicale propriu-zise, iar cele pentru vestiare sunt foarte limitate. Ne-am sesizat de acest lucru, am solicitat la spitale o rezolvare şi dacă aceasta nu va veni vom interveni noi şi o să cumpărăm lacăte mai trainice sau vom găsi alte soluţii“, a conchis decanul. Studenţii însă reclamă că există şi alte cazuri, cum ar fi vestiarele de la Spitalul „Parhon“, unde, conform acestora, nici nu există dulapuri, darămite chei, ci doar cuiere în mijlocul unei camere mici şi înguste. Pe un grup de socializare, o studentă povesteşte cum i s-au furat cizmele la mijlocul lunii octombrie, când a fost perioada cu temperaturi negative, iar aceasta a fost nevoită să se întoarcă în cămin în papucii de spital. „Într-o dimineaţă, săptămâna trecută, de la ora 8, la Clinica III Chirurgie nu erau decât trei-patru dulapuri descuiate în condiţiile în care noi eram aproximativ 20 de persoane. A trebuit ca patru persoane să ne înghesuim hainele şi mai ales încălţămintea în singurul dulap care mai rămăsese liber şi să îl încuiem ca eu una să îmi găsesc încălţămintea în condiţiile în care, săptămâna trecută, miercuri dimineaţă, mi-au fost furate încă odată o pereche de cizme“, a precizat o altă studentă pe reţeaua de socializare.

„Tot ei între ei fac asta“

În cazul Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, managerul, ec. Ioan Bârliba, susţine că nu a venit nicio plângere în direcţia sa, atât din partea conducerii universităţii, cât şi din partea studenţilor. „Ca să iau măsuri, am nevoie de o reclamaţie scrisă, şi nu a venit nimeni să facă nicio reclamaţie. De altfel, dumnealor ştiu că trebuie să îşi păzească lucrurile, în sensul că eu pot să pun un lacăt de 70 de ţoli, dar dacă este de furat tot se fură. Adevărul este undeva la mijloc, până la urmă tot ei între ei fac lucrul ăsta, nu vine nimeni de afară“, a precizat managerul. Acesta a adăugat că, dacă i se va înainta o plângere, va demara o anchetă, dar până atunci a spus că mâinile îi sunt legate şi nu poate face nicio acţiune.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii