De Business

Punem punctul pe știi

Atentat la viata oamenilor

marți, 22 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 Atentat la viata oamenilor

Munti de navete cu sticle de suc, bere, ulei, gramezi de conserve, ba chiar si cofraje cu oua, toate sint depozitate de-a valma in plin soare in „Siraj”. Faptul ca produsele alimentare stau la temperaturi de peste 30 grade, s-ar putea altera si ar putea imbolnavi zeci si sute de oameni pare sa nu ii intereseze nici pe comercianti si nici pe cumparatori.
Unii vinzatori sustin ca ceea ce este expus afara sint mostre pentru a atrage clientii, „nu sint de vinzare”. Altii afirma ca produsele au fost scoase pentru a fi incarcate in masinile celor ce le-au cumparat. Mai sint si unii care spun ca ei sint simpli vinzatori, executa ceea ce la dicteaza patronul, „ei sint plecati si vin seara”.
„Orice produs alimentar care nu este depozitat in conditii optime de temperatura si umiditate sufera schimbari organoleptice si, in unele cazuri, aceste transformari pot fi fatale pentru consumatori”, a declarat Ioan Haraga, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Iasi. Zilnic, inspectorii OPC fac controale in Siraj, controale care se lasa cu amenzi grase pentru cei care nu depoziteaza corect marfurile alimentare. Cu toate acestea, comerciantii isi continua nestingheriti activitatea.
O umbrela ciuruita protejeaza fructele de soare
Un adevarat furnicar uman. Aceasta ar fi descrierea cea mai apropiata de adevar a „Sirajului”. Cele patru rampe betonate ale imensului bazar au devenit adevarate locuri de etalare si depozitare de produse. Latura sudica este ocupata de stelaje de ulei, apa minerala, sucuri, napolitane, biscuiti, ciocolata, toate impanate cu detergenti, pungi de hipoclorit, inalbitori, cosmetice, bidoane de plastic sau covoare si carpete. Latura estica este rezervata comerciantilor de bere si fructe. Navetele cu sticle stau stivuite in plin soare alaturi de butoaiele din aluminiu.
La baza rampei sint expuse tot felul de fructe, singura protectie impotriva soarelui fiind o umbrela jerpelita care arata ca o sita.
Pe latura nordica poti gasi doar vreo 3-4 rafturi pline cu produse alimentare, printre care si cofraje de oua. „Aici nu bate soarele nici macar ziua”, argumenteaza un comerciant.
Latura vestica este folosita mai mult pentru aprovizionarea cu marfa sau pentru incarcarea masinilor clientilor „seriosi”. „S-a dus omul sa caute masina pentru a-si lua marfa. Mi-a spus sa o scot afara ca sa nu astepte”, a sustinut un manipulant aflat linga o stiva de PET-uri cu ulei si vreo 10 baxuri cu pufuleti.
Produsele alimentare, despartite de detergenti prin hirtie igienica
Ieri, la ora pinzului, temperatura de afara sarise binisor de 30 de grade. Fiecare dintre cumparatori spera ca in interior se va mai racori. Mare greseala. Temperatura aici era doar cu 2-3 grade mai mica. In plus, fiecare centimetru de spatiu era atent dramuit de comercianti care cladisera produsele mai ceva decit „Turnul din Pisa”. La fel ca afara, marfurile alimentare erau despartite de detergenti sau produse de inalbit printr-un bax cu suluri de hirtie igienica.
„De unde vrei, dom’le, sa las intre ele spatiu? Stii cit costa metrul patrat aici? Sint separate de hirtie igienica? Sint. Este de ajuns”, si-a expus punctul de vedere un comerciant suparat atunci cind a auzit despre modul in care trebuie depozitate marfurile alimentare si cele industriale. La vederea aparatului de fotografiat, toti se fac nevazuti, sustinind ca patronii sint plecati, ei sint doar simpli vinzatori.
Controale zilnice, dar fara folos
Bauturile racoritoare tinute mult timp la caldura, chiar daca nu devin daunatoare sanatatii, nu mai au acel aspect comercial, iar gustul lor poate fi de-a dreptul insuportabil. Cu celelalte produse se schimba, insa, problema. Berea, de exemplu, sufera transformari care pot duce la dereglari ale aparatului digestiv, necesitind uneori internarea celor care o consuma. Uleiul, chiar daca noaptea este depozitat in locuri cu temperaturi scazute, sufera de asemenea transformari de natura a pune in pericol sanatatea consumatorilor.
„In cazul oualor, este vorba despre un atentat la viata oamenilor. Aceste produse trebuie sa fie depozitate in spatii special amenajate in care temperatura poate varia intre 8 si 14 grade, nu mai mici si nici mai mari”, a declarat Ioan Haraga, directorul OPC.
Acesta a adaugat ca inspectorii OPC efectueaza zilnic controale in Siraj pentru a verifica modul in care sint depozitate marfurile. In majoritatea cazurilor, controalele se lasa cu amenzi usturatoare.
„Amenzile pentru nerespectarea prevederilor legale privind depozitarea produselor sint cuprinse intre 10 milioane si 100 milioane lei. In cazul imbolnavirii unui grup de persoane din cauza consumului de produse alimentare alterate, amenda poate ajunge pina la un miliard lei si intocmirea de dosar penal”, a mentionat directorul OPC. In ciuda acestor sanctiuni, comerciantii isi vad linistiti de treburi. (V. MIRON)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii