De Business

Punem punctul pe știi

Griul, cea mai tare investitie a momentului

Subtitlu

vineri, 06 august 2010, 18:32
4 MIN
 Griul, cea mai tare investitie a momentului

Fermierii ieseni care au cultivat griu in toama isi freaca miinile cu satisfactie. La nivel international, pretul griului a urcat semnificativ si inca este in crestere. Potrivit Ziarului Financiar, la bursa din Chicago, pretul griului a urcat la valoarea de 234 de euro pe tona (0,99 lei per kilogram), cel mai ridicat pret din ultimii doi ani. Pretul s-a dublat rapid fata de luna iunie a acestui an, aceeasi crestere fiind resimtita si la Iasi, unde, potrivit reprezentantilor Directiei Agricole, fermierii sint atrasi de cumparatori sa vinda kilogramul de griu cu 0,65 de lei, cu 0,34 lei mai putin fata virful inregistrat la Bursa.

"Sint fermieri care au vindut acum, imediat, la recoltare, griu pentru panificatie chiar si cu 0,7 lei. In judetul Iasi au fost cultivate in toamna anului trecut in total 34.000 de hectare cu griu. Din cite am inteles, estimativ, in medie, anul acesta au iesit 3.300 de kilograme de cereale la hectar. Bineinteles, marii fermieri au recoltat chiar si 4.500 de kilograme la hectar. In prezent, in judet, campania de recoltare este aproape finalizata. Vom vedea ce cantitate totala de griu a fost recoltata, tinind seama ca anul acesta a fost o recolta buna in comparatie cu anii trecuti", a declarat Catalin Rosca, directorul Directiei Agricole.

Marii fermieri de la noi nu se grabesc sa vinda griul treierat anul acesta, in speranta ca va mai creste pretul. "Vin agentii din Constanta si cumpara griu cu 0,65 lei kilogamul de griu. Dar noi stim ca aceasta crestere se datoreaza problemelor din Rusia si Canada si cei care au unde sa-l depoziteze, asteapta sa mai creasca pretul. Chiar daca ma asalteaza cumparatorii, eu nu vind nimic pina nu vad un pret rezonabil", a spus Vasile Lungu, fermier din Trifesti. Acesta a precizat ca este multumit de griul recoltat anul acesta. "Am recoltat in total 2.000 de tone de griu, din care vreo 800 sint pentru saminta, vreo 500 de tone o dau la asociati, iar diferenta o vind", a completat Lungu.

Un alt mare fermier din Iasi, care prefera sa astepte o crestere semnificativa a preturilor, este Aurel Placinschi. Acesta tocmai a finalizat campania de recoltare si a depozitat 4.500 de tone de griu. "Am recoltat o cantitate medie de griu la hectar de 4.500 kilograme. Insa, din aceasta cantitate nu vind nimic, pina nu vad ca se stabilizeaza pretul. Am inteles ca sint fermieri de la noi care au dat griu cu 0,5 – 0,6 lei kilogramul, eu insa nu dau nimic. Am impartit griul catre asociati si asteptam sa vedem cum decurg lucrurile", este de parere Placinschi.

Potrivit presei, pretul griului a urcat vertiginos ca urmare a deciziei Rusiei, al treilea mare exportator de grine din lume in 2009, sa exporte griul ca urmare a secetei care a afectat tara in acest an. Aflata pe locul 20 in topul tarilor producatoare de griu, Romania ar putea profita de aceasta situatie si ar putea beneficia de preturi mult mai mari decit in anii trecuti.

Criza cerealelor din Rusia provoaca haos in rindul producatorii europeni

Interdictia temporara a exporturilor de cereale de catre Rusia va afecta probabil producatorii europeni de bere si de alimente, dar si companii rusesti, inclusiv un important operator portuar de la Marea Neagra, potrivit Reuters. Actiunile unor producatori europeni importanti de bere s-au depreciat, in conditiile in care pretul orzului a crescut in tandem cu cel al griului. Titlurile companiei daneze Carlsberg au scazut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listata la Londra) cu 1,8%. "In Europa Occidentala, unde populatia este inca precauta in privinta cheltuielilor, o majorare imediata, semnificativa, a preturilor poate provoca dificultati producatorilor", a declarat Morten Imsgard, analist la Sydbank.

Premier Foods, producator britanic important de alimente, cunoscut pentru specialitatile de panificatie, estimeaza ca majorarea semnificativa a pretului griului va fi transferata retailerilor, iar impactul asupra cumparatorilor va depinde de acestia. "Majorarile de preturi vor fi inevitabile, ca urmare a cresterii semnificative a pretului griului", a declarat Robert Schofield, director general al Premier Foods.

Actiunile companiilor Nestle, Danone, Unilever si producatorului de piine Associated British Foods au coborit cu 0,9%-1,6%. In cazul producatorilor de cereale, interzicerea exporturilor este un factor negativ, dar nivelul ridicat la care se afla deja preturile va compensa partial recoltele proaste.

Pe de alta parte, pretul mare al furajelor va mari costurile suportate de crescatorii de pasari si animale. "Pretul furajelor reprezinta circa 40% din costurile crescatorilor de pasari si 50% din cele ale crescatorilor de porci", se arata intr-o analiza a Troika Dialog.

Portul Novorossiisk de la Marea Neagra, cel mai important port rusesc pentru exporturile de cereale, ar putea inregistra pierderi in urma interdictiei, in conditiile in care livrarile in strainatate au o contributie de 17% la venituri, potrivit Renaissance Capital.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii