De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii sparg seminte de 500.000 de euro

miercuri, 18 august 2004, 23:00
3 MIN
 Iesenii sparg seminte de 500.000 de euro

Pe stadion sau in fata televizoarelor, iesenii sparg intre dinti seminte in valoare de aproape 500.000 de euro in fiecare an. Explicatia este simpla: pe linga berea aferenta, romanul nu poate urmari meciul de fotbal fara sa crantane o mina de seminte. Conform unui studiu realizat de compania ACNielsen, iesenii consuma anual peste 220 de tone de seminte. Preferatele sint de departe semintele de floarea-soarelui, in timp ce sortimentele mai scumpe si mai nou-aparute pe piata, gen migdale sau fistic, nu i-au prins inca in mreje pe ieseni. Studiul a fost realizat in magazinele de comert cu amanuntul, fara a include magazinele en-gros sau vinzarile la tarabe din pietele agroalimentare.
Cei mai mari rontaitori din Europa de Est
Un studiu realizat de filiala din Romania a companiei americane de publicitate ACNielsen a demonstrat daca mai era nevoie un adevar binecunoscut: romanii sint mari „rontaitori” de seminte. In medie, un roman crantane 263 de grame de seminte pe an, mai mult decit locuitorii oricarei tari din Europa Centrala si de Est: Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria. Potrivit studiului ACNielsen, cei 840.000 de locuitori din judetul Iasi consuma in fiecare an 221 de tone de seminte, fie ca este vorba de seminte de floarea-soarelui, dovleac, arahide, alune, migdale sau fistic. Altfel spus, iesenii sparg intre dinti anual seminte in valoare de 19,3 miliarde de lei. Dintre toate tipurile de seminte enumerate mai sus, iesenii au raspuns in unanimitate ca prefera de departe semintele de floarea-soarelui. Acestea au o cota de piata de 68%, potrivit datelor furnizate de divizia de monitorizare a pietei din cadrul ACNielsen. Explicatia oferita de autorii studiului vizeaza obisnuinta de consum, dar si preturile destul de mici ale acestor seminte. De altfel, pretul mediu al unui pachet de seminte de 100 de grame este in jur de 7.000-8.000 de lei. Pretul este similar si in cazul magazinelor de tip vrac si chiar in cel al cornetelor de seminte la aceeasi cantitate vindute de comerciantii ambulanti din piete, de la colt de strada sau de pe stadioane. Desi destul de scumpe, arahidele se afla pe locul al doilea in preferintele iesenilor, cu o cota de 23% din piata acestor produse. Semintele de dovleac sint pe locul al treilea, dar cu o cota de piata de numai 6 procente.
Semintele merg mina in mina cu berea
Alunele, luate in ansamblu, fie ca sint prajite sau neprajite, decojite sau in coaja, ocupa o cota de doar 2% din piata. Cele mai scumpe sortimente de seminte, migdalele si fisticul sint in coada preferintelor de spart intre dinti ale iesenilor, cu cote egale, de 0,8% din piata. Potrivit comerciantilor, vinzarile de seminte sporesc semnificativ in preajma campionatelor de fotbal. „Pe linga berea aferenta, romanul trebuie musai sa sparga intre dinti niste seminte”, ne-a explicat cu umor o vinzatoare de la Univers’All Hala Centrala. Iar obiceiul de consum este valabil atit in fata televizorului de acasa, cit si pe stadioane. De aici am putea deduce ca in acest an vinzarile de seminte vor cunoaste o crestere importanta in Iasi, de vreme ce Poli a promovat pentru prima data dupa noua ani in prima divizie a campionatului de fotbal. Pe ansamblul tarii, vinzarile totale de seminte se ridica la peste 500 de miliarde de lei in fiecare an, echivalentul a peste 12 milioane de euro. Chiar daca valoarea vinzarilor a crescut cu 10 procente fata de anul precedent, consumul a scazut cu aproximativ 400 de tone, de la 6.200 de tone in 2002 la 5.800 de tone anul trecut. Explicatia este simpla: anul trecut semintele s-au scumpit cu 17,5% fata de 2002. (Lucian LAZAR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii