De Business

Punem punctul pe știi

Inspectorii ITM s-au transformat in profesori

vineri, 08 august 2008, 19:52
4 MIN
 Inspectorii ITM s-au transformat in profesori

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi si-a facut scoala privata de pregatire profesionala. Aproximativ o cincime din inspectorii de munca ai institutiei tin, periodic, pentru firmele din judet cursuri in domeniul legislatiei muncii, orele de instruire desfasurindu-se la ITM dupa-amiaza.

Din activitatea didactica pe care acestia o desfasoara prin intermediul Centrului de Pregatire si Perfectionare Profesionala al Inspectiei Muncii (CPPPIM) Botosani, veniturile inspectorilor ITM se rotunjesc anual cu sume frumoase.

Numai la nivelul anului trecut, cei 14 angajati ai institutiei care si-au facut publice incasarile din functia de lector la CPPPIM au obtinut in total circa 110.000 lei, adica mai mult de un miliard lei vechi.

Pe lista declaratiilor de avere publicate de inspectorii ITM figureaza 18 persoane care au cistigat bani din activitatea didactica legislativa, insa patru dintre acestea au refuzat sa divulge sumele incasate.

O treime din banii de cursuri ii ia seful ITM

Cel mai mare venit ca profesor-lector la CPPPIM il ridica inspectorul-sef Andrei George Albulescu. Conform declaratiei de avere, acesta a incasat anul trecut din aceasta activitate 35.750 lei, ceea ce inseamna aproximativ o treime din suma totala obtinuta de cei 14 inspectori institutiei care si-au facut publice veniturile.

Cistigurile sefului ITM sint completate insa de salariu, stimulente si premii care, la nivelul anului precedent, se ridica la 72.800 lei. La acestea se adauga insa si suma de 19.000 lei, realizata ca profesor asociat la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi (UTI) unde preda studentilor masteranzi si celor care urmeaza studii post-universitare un curs de specialitate privind legislatia muncii in Romania comparativ cu Uniunea Europeana.

Albulescu a mai ridicat anul trecut si 2.500 lei din functia de membru in Consiliul Consultativ la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Iasi, facindu-l astfel sa cistige in total cit primarul si prefectul la un loc. "Eu am trei servicii. Cind o sa aiba si dumnealor trei servicii o sa cistige si ei mai mult. Eu simbata si duminica mi le petrec lucrind", a comentat seful ITM.

Cursuri preda si purtatorul de cuvint al institutiei

Pe locul doi in clasamentul veniturilor obtinute din activitatea didactica se situeaza purtatorul de cuvint al institutiei, George Tanasievici. Dupa cum a precizat, acesta tine, in fiecare an, firmelor participante cursuri privind securitatea si sanatatea angajatilor la locul de munca. Cistigurile sale ca lector la CPPPIM s-au situat anul trecut la 15.400 lei. La acestea se mai adauga insa si cele de la UTI, in valoare de 14.000 lei.

"Legea spune ca aceste cursuri de SSM (securitate si sanatate in munca, n.r.) trebuie facute de un reprezentant al firmei o data la trei ani. Insa, de preferinta, participarea este necesara ori de cite ori intervin modificari legislative in domeniu", a specificat Tanasievici care a precizat ca pe mina sa au trecut in cursul anului precedent cel putin 200 de reprezentanti ai agentilor economici din Iasi. "Anul trecut, majoritatea au fost cursuri de 80 de ore. Eu am avut 10 grupe a cite 20 de oameni, in medie, fiecare. Cursurile au fost organizate in timpul saptaminii, intre orele 16-20 sau chiar 21.00", a mentionat purtatorul de cuvint.

Ultimul loc al podiumului, in functie de veniturile obtinute de la CPPIM Botosani, revine potrivit declaratiilor de avere depuse, inspectorului de munca Gabriela Caldarescu, care a realizat anul trecut din activitatea didactica putin sub 15.000 lei.

Pe linga salariul de 29.000 lei pe care l-a ridicat din pozitia de inspector SSM, Caldarescu si-a completat cistigurile cu inca 21.800 lei in 2007 ca profesor-asociat la UTI. "Doamna inspector se ocupa de organizarea cursurilor insa acum este in concediu. Din acest motiv nu poate fi gasita in institutie", ne-a declarat Tatiana Axinte, secretara ITM.

Aceasta a precizat ca, urmatoarea sesiune de cursuri ar putea fi programata pentru a doua jumatate a lunii viitoare. "Cursurile dureaza aproximativ trei saptamini si costa de persoana 670 lei in domeniul securitatii si sanatatii in munca, respectiv 640 lei in domeniul relatiilor de munca. Si noi asteptam oferta de curs de la Botosani. Mai multe relatii pot fi oferite spre sfirsitul lunii acesteia", a spus Axinte.

Cursurile, considerate utile in caz de control

Desi la nivel national exista mai multi organizatori de astfel de cursuri, inspectorii de profil sustin ca le recomanda agentilor economici din Iasi Centrul de Pregatire Botosani intrucit orele de instruire se desfasoara la nivel local, adica la ITM in Canta.

Potrivit oficialilor institutiei, cursurile sint obligatorii pentru personalul companiilor care se ocupa de completarea carnetelor de munca sau au ca responsabilitate securitatea in munca. "Reprezentantii departamentului de resurse umane stiu astfel ce au de facut si ce acte sint necesare in cazul unui control. Un om bine instruit in domeniul SSM stie de asemenea cum sa-si protejeze angajatii de accidentele de munca", a motivat Tanasievici.

Reprezentantii mediului de afaceri din judet declara, sub rezerva anonimatului, ca urmeaza cursurile la ITM deoarece "ies bine" in urma unui control.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii