De Business

Punem punctul pe știi

Mai aveti cinci zile sa optati pentru un fond de pensii

vineri, 11 ianuarie 2008, 18:38
3 MIN
 Mai aveti cinci zile sa optati pentru un fond de pensii

Salariatii pina in 35 de ani mai au citeva zile pentru a-si alege un fond de pensii obligatoriu administrat privat. Dupa 17 ianuarie, persoanele care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi repartizate aleator de un computer. Pe lista celor repartizati fara dreptul de a mai alege, se afla si persoanele care au semnat doua sau mai multe acte de adeziune la un fond de pensii.

"In 15 zile dupa ce o persoana si-a ales un fond de pensii administrat privat, societatea de pensii private are obligatia  sa notifice participantii ca au aderat la fondul de pensii pe care il reprezinta", a explicat Marina Marin, sef serviciu de comunicare al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Distributia salariatilor se va face direct proportional cu cota de piata a fiecarui fond de pensii, astfel cele mai cistigate vor fi companiile care au atras pina in prezent cei mai multi salariati.

Repartizarea aleatorie este realizata de catre Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale dupa criteriile de virsta si de sex, incepind cu femeile cu virste cuprinse intre 16 si 25 de ani. Cele patru grupe sint femeile de 16- 25 ani, barbatii de 16- 25 ani, femeile de 26- 35 ani si barbatii de 26-35 ani. Dupa cum reiese din raportarea de la inceputul lui ianuarie la CSSPP, 3,2 milioane angajati si-au ales un fond de pensii.

Dintre actele de aderare, 21.000 au fost invalidate pentru ca salariatii au optat pentru doua sau mai multe fonduri de pensii. Numarul total al persoanelor care ar putea incheia un contract de pensie privata obligatorie a fost estimat la 3,7 milioane. Deci, in total circa 400.000 persoane pot fi distribuite prin intermediul calculatorului.

"Fenomenul aderarilor duble nu este de amploare. Din acest punct de vedere nu vom avea probleme", a explicat Bianca Culea, director al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.  Actele de aderare vor fi procesate pina pe 24 ianuarie, iar procesul de repartizare prin calculator va dura doua- trei zile.

Reprezentantii CSSPP se asteapta ca procesul de aderare la fondurile de pensii obligatorii administrate privat sa se finalizeze in luna februarie a acestui an. Potrivit legislatiei, fiecare angajat va fi informat periodic asupra evolutiei activelor pe care le administreaza fondul la care s-a inscris. „Oricind, contra unui comision de 5%, angajatii se pot muta de la un fond la altul, iar evolutia activelor in care s-au investit bani din fondurile de pensii va fi supravegheata zilnic", a sustinut Stefan Prigoreanu, membru al consiliului CSSPP.

In afara de comisionul de transfer de 5% (n.r.- in cazul trecerii de la un fond la altul), angajatii vor plati obligatoriu un comision anual de contributii de 2,5% si un comision de activ de 0,05% pe luna (n.r.-se plateste pentru administrarea banilor).

Angajatorii vor fi obligati sa vireze o cota de 2% din venitul angajatului catre un fond de pensii administrat privat la care s-a inscris acel angajat. Acest procent se scade din contributia totala de 9,5% achitata la sistemul de asigurari sociale de stat. Contributia va creste treptat pina la 6%, iar sumele vor ajunge la bancile depozitare autorizate de stat unde fondurile de pensii au deschise conturi.

Fondurile de pensii inscrise in cursa pentru atragerea de angajati in ultimele patru luni au fost AIG , AG2, Allianz-Tiriac, Aviva, Bancpost, BCR, BRD, BT Aegon, Generali , ING, Interamerican, KD, Marfin, MKB Romexterra,Omniasig, OTP, Prima Pensie si Zepter.

Batalia a fost insa cistigata net de cinci fonduri de pensii, care detin 85% din piata. Primele zece fonduri de pe piata au atras in jur de 98% dintre clienti, restul de 2% fiind impartit intre celelalte opt fonduri.Majoritatea fondurilor au un grad mediu de risc al investitiilor, dupa cum reiese din datele postate pe site-ul CSSPP.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii