De Business

Punem punctul pe știi

Zeci de tone de carne dubioasa, la un pas de-a ajunge pe mesele iesenilor

vineri, 25 martie 2011, 18:54
3 MIN
 Zeci de tone de carne dubioasa, la un pas de-a ajunge pe mesele iesenilor

 Inspectorii sanitar veterinari au confiscat anul trecut, in urma controalelor efectuate, zeci de tone de carne, care avea o provenienta dubioasa.

Potrivit reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in 2010 a fost incinerate 51 tone de carne. Oficialii institutiei spun ca aceasta cantitate a fost gasita in galantarele magazinelor, de unde urma sa fie comercializata, in macelarii, la firmele producatoare de preparate din carne sau in depozite.

“In cele mai multe cazuri, carnea avea termenul depasit, nu corespundea organoleptic sau bacteriologic. La unitatile unde am gasit aceste neconcordante a fost dispusa masura incinerarii cantitatii. In mod normal, se da dispozitie, iar unitatea o trimite la incinerare la Protan Roman. Ulterior, noi verificam daca reprezentantii firmei sanctionate au respectat procedura, iar daca nu, sint amendati. Totusi, pina acum, nu am dat nicio amenda pentru nerespectarea indicatiilor date de catre inspectorii DSVSA”, a declarat Mircea Susnea, directorul executiv al DSVSA.

Potrivit sursei mentionate, anul trecut au mai fost confiscate 1,2 tone de peste, 9 hectolitri de lapte si doua tone de produse lactate. In total, anul trecut, Biroul de igiena si sanatate publica din cadrul DSVSA a dat 17 sanctiuni, amenzile cumulind 54.520 lei.

In cadrul programului de supraveghere veterinara a firmelor care produc, depoziteaza sau valorifica produse de origine animala, au fost controlate 480 de abatoare, 482 de firme care prelucreaza carnea, 103 carmangerii, macelarii si 300 de centre de colectare a laptelui, fabrici de produse lactate si 707 unitati de alimentatie publica. “Au fost recoltate 241 de probe de carne de porc, care au fost examinate in vederea depistarii trichinelozei, dar rezultatele au fost negative”, a completat Susnea.

Protectia Consumatorului a amendat Carrefour Felicia cu 2.000 de lei

Carrefour Felicia a fost amendata cu 2.000 de lei de catre Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Iasi. Cristian Manea a reclamat la institutia de control ca a achizitionat o caserola cu carne de porc, care desi se afla in termenul de valabilitate, atunci cind a deschis caserola, carnea mirosea ingrozitor de rau. "Reclamantul a cumparat caserola in urma cu o saptamina, iar a doua zi dupa ce a cumparat produsul s-a prezentat la noi si a depus plingerea. Clientul sustine ca s-a intors la magazin si a incercat sa remedieze situatia, dar, cum acest lucru nu s-a intimplat, a apelat la noi“, a aratat Daniel Piftor, comisar sef CJPC Iasi.

Acesta a afirmat ca, impreuna cu alti doi comisari, a mers la hypermarket in control, dar nu a mai gasit un produs similar cu cel cumparat de reclamant. "Produsul avea deja o alta culoare si un miros deosebit. Caserola fiind deja deschisa nu am putut demonstra ca intr-adevar carnea din caserola provine de la hypermarket. Pentru ca reclamatul a facut dovada cu bonul de casa si caserola care avea eticheta Carrefour si pentru ca nu a ridicat pretentii, am amendat hypermarketul cu 2.000 de lei“, a adaugat Piftor.

Reporterii “Ziarului de Iasi” au incercat prin intermediul mailului si al telefonului sa ia legatura cu reprezentantii magazinului, dar pina la inchiderea editiei nu au primit un punct de vedere oficial pe tema de mai sus.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii