Meciul s-a incheiat, paruiala continua

marți, 12 iulie 2011, 18:44
2 MIN
 Meciul s-a incheiat, paruiala continua

Chiar la inceputul acestei saptamini, Comisia Europeana a aflat – si apoi a imprastiat vestea – ca analfabetismul pe continent e in floare. Un studiu realizat in acest sens in tarile membre plus Norvegia, Islanda si Turcia arata ca, pe linga adultii nestiutori, un adolescent din cinci citeste silabisind ori gresind cuvintele. Daca, in Romania, Bac-ul ar fi fost cinstit, procentul de promovare de 46% ar fi fost considerat unul de vis. Ne-am obisnuit deja sa regasim numele tarii in coada multor clasamente comunitare pe diverse domenii. A venit si rindul Bac-ului, dar inca mai e de lucrat la supraveghere, ca sa nu mai apara motivatii penibile ca la Suceava, un judet bogat unde toate consiliile locale parca s-au inteles dinainte sa nu aloce bani pentru camerele de supraveghere. Abia cind conditiile de examinare vor fi aceleasi pentru toti, atunci vom putea sti dimensiunea reala a dezastrului din invatamint.

Cum era de asteptat, suma atitor esecuri in rindul absolventilor de liceu s-a transferat repede in lumea politica, unde balacareala – amplificata de unele mijloace media cu greu acceptate ca facind parte din pestritul jurnalism romanesc – intre cei de la putere si cei din opozitie depaseste in fiecare zi limitele decentei, respectului si orice regula de competitie politica. Sigur ca examenul a fost umbrit de inechitatea supravegherii, mai dura sau mai relaxata de la judet la judet, dar de aici pina la a contesta tot efortul organizarii unui concurs cit mai corect e cale lunga. Atit liderii opozitiei, cit si ai partidelor aflate la putere sint absolventii acelui Bacalaureat unde se copia pe rupte. Daca unii s-au trezit dupa atitia ani sa schimbe sistemul (dar mai bine mai tirziu decit niciodata), ceilalti o fac pe-a nostalgicii. Boc s-a grabit sa-i acuze pe liderii USL ca "incurajeaza furtul si frauda". Dar Antonescu n-a stat prea mult pe ginduri si i-a raspuns exact la fel, referindu-se la proiectul legii privind confiscarea averilor ilicite. Ca de obicei, sint doua proiecte, diferenta dintre ele fiind ca cel al Guvernului permite confiscarea averilor pentru fapte de coruptie, iar proiectul USL nu permite acest lucru.

E numai un exemplu al concurentei dure dintre cele doua tabere, necesara, dar inutila in mult prea multe rinduri si de la care s-a molipsit in acesti ani acea parte a opiniei publice cu o exprimare sumara: "Huooo". La fel, modul de intrebuintare a cuvintului nu cunoaste limite, fiind folosit chiar si la gala de box de simbata seara, cind Lucian Bute a triumfat din nou, apoi i-a multumit Elenei Udrea pentru ajutorul dat la organizarea evenimentului. In ciuda audientei uriase si a promovarii brandului de tara, drumul de la extaz inapoi la maidanul unde ne tin acei politicieni a fost teribil de scurt.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii