Despre balcon si terasa

miercuri, 20 iunie 2007, 19:12
3 MIN
 Despre balcon si terasa

Pornind de la asezarea in plan, balconul sau terasa vor fi asezate, aproape intotdeauna, pe una din laturile casei incalzite de soare, deoarece camerele de sub spatiile deservite de acestea beneficiaza de mai putina lumina naturala. Motivul este placa de beton armat (a balconului sau a terasei), care micsoreaza unghiul sub care lumina soarelui patrunde in casa, prin golurile ferestrelor. Pe linga aceste lucruri, pozitionarea terasei sau a balconului trebuie sa va ofere privelisti placute.

Usile de acces pe balcon sau terasa nu trebuie sa fie la acelasi nivel cu pardoseala, pentru a evita patrunderea apei provenite din ploi sau in urma topirii zapezii. Astfel, este recomandabila inaltarea tocurilor usilor cu cel putin 2,5 cm (dar nu mai mult de 5 cm) fata de nivelul pardoselilor exterioare.

Alegerea tipului potrivit de pardoseala

Finisajul cel mai des folosit pentru pardoselile balcoanelor este gresia. Aceasta poate fi de diferite forme, culori si texturi, avind o rezistenta la uzura foarte ridicata. Totusi, nu orice tip de gresie poate fi folosit ca pardoseala pentru terase sau balcoane. Astfel, avind in vedere faptul ca vorbim de suprafete reci, trebuie sa tinem cont ca ele prezinta un risc ridicat de alunecare si, din acest motiv, cea mai buna alegere o reprezinta diversele tipuri de gresie antiderapanta.

In afara de gresie, mai puteti opta si pentru alte materiale, cum ar fi granitul (care are o rezistenta la uzura mult mai mare decit a gresiei), marmura sau alte tipuri de pardoseli din piatra, naturale sau artificiale. Indiferent de alegerea pe care o veti face, trebuie sa tineti cont ca acestea sa fie prevazute, prin diverse metode, cu posibilitatea de sporire a aderentei. Pe linga aderenta, in momentul in care va alegeti pardoseala pentru un balcon sau o terasa, trebuie sa tineti cont si de incarcarea pe care materialul placilor ceramice o adauga structurii din beton armat pe care se sprijina.

Din acest motiv, este indicat sa respectati alegerea pe care o faceti impreuna cu arhitectul inca din faza de proiect. in cazul in care lucrarile s-au incheiat si nu ati apucat sa amenajati pardoseala, intrebati constructorul daca rezistenta balconului este suficienta pentru a prelua si incarcarile date de pardoseala, astfel incit aceasta sa nu afecteze rezistenta structurii pe care se sprijina.

Un alt element de baza este plinta. Aceasta are, in principal, rol de protectie impotriva infiltratiilor in elementele structurale ale casei care se intalnesc in perimetrul terasei sau al balconului dumneavoastra. Astfel de elemente pot fi: planseele, grinzile, stilpii si, uneori, segmentele de fundatie.

Parapetul sau balustrada trebuie sa aiba o inaltime minima de 90 cm. Trebuie sa respectam acest lucru, pentru a preveni alunecarile sau chiar caderile in afara balconului sau terasei. in cazul in care optati pentru inchiderea perimetrala cu un parapet din zidarie sau alte materiale, nu trebuie sa va faceti griji in privinta acestui aspect.

Insa, daca alegeti o inchidere perimetrala cu balustrada, trebuie sa aveti grija ca elementele orizontale sa aiba intre ele o distanta optima, astfel incit sa nu fie posibila alunecarea printre acestea (in special a copiilor). Distanta ideala intre elementele balustradei este de 15 cm, aceasta imprimand balconului siguranta in exploatare.

Indiferent de gusturile dumneavoastra in materie de arhitectura, culori sau texturi, este foarte important ca finisajele pe care le alegeti pentru peretii care delimiteaza terasa sau balconul sa isi pastreze calitatile estetice pe o perioada cit mai indelungata. Din acest motiv, trebuie sa aveti grija ca finisajele folosite sa fie special create pentru astfel de spatii, si anume pentru spatii exterioare. Astfel, absolut toate materialele – de la glet si tencuieli pina la zugraveli – trebuie sa fie special concepute, pentru a rezista cat mai mult la actiunile ploilor, zapezilor si vinturilor si, totodata, pentru a fi usor de intretinut.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii