Tehnica incondeierii oualor de Pasti

miercuri, 04 aprilie 2007, 17:44
3 MIN
 Tehnica incondeierii oualor de Pasti
Ana Tansanu nu lasa sa se piarda mestesugul incondeierii oualor

In Romania se pune mare accent pe incondeierea oualor. Motivele ornamentatiei oualor incondeiate sint multiple, fiecare dintre ele reprezentind o anumita zona a Romaniei.

„Cele mai cunoscute si totodata utilizate motive in incondeierea oualor sint albina, mielul, sarpele, garoafa, spicul griului, grebla, lopata, ornamente industriale si motive luate din industria casnica" a explicat Ana Tansanu, artist plastic si iconar.

Ouale se incondeiaza folosind chisita, acesta fiind un instrument simplu firmat dintr-o tija metalica subtire care este fizata pe o coada de lemn. Cu ajutorul acestei tije se ia ceara in stare topita si se aplica pe coaja oului in diverse modele.

Pentru arta bizantina transpusa pe oua procedeul difera putin. Astfel ca, pentru a obtine o lucrare de calitate trebuie urmati anumiti pasi in pictarea oualor de Pasti.

„Se incepe cu golirea oului care mai apoi se spala bine si degreseaza. Se lasa la uscat pregatindu-se suprafata. Se face desenul ce se doreste sa apara si se fixeaza foita de aur in partea exterioara a desenului ce reprezinta icoana. Foarte multe persoane imi adreseaza aceasta intrebare: «De ce foita din aur?». Aurul face parte din metalele nobile iar in pictura bizantina semnifica puritatea, maretia divina, stralucirea. Dupa aceste operatiuni incepe pictura propriu-zisa. Aceasta se face in tempera. Pictura stil bizantina se face in mai multe straturi suprapuse, pornindu-se de la culoarea cea mai inchisa pentru a se ajunge in final la cea mai deshisa.", a continuat Ana Tansanu.

Simbolul culorilor oualor de Pasti

Din traditie se stie ca ouale de Pasti in general sint colorate in patru nuante: rosu, albastru, galben si verde. Care este simbolistica lor? De ce se vopsesc ouale de Pasti folosindu-se aceste culori? Le vom prezenta pe fiecare in parte in rindurile ce urmeaza. Rosul simbolizeaza focul, care este purificator sau singele care inseamna viata. Albastrul cerul, infinitul si implicit divinitatea. Verdele semnifica viata, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce odata cu primavara revine la viata. Soarele si bogatia sint reprezentate de culoare galbena.

Intotdeauna in arta bizantina transpusa pe oua, daca se doreste punerea in valoare a motivului Maicii Domnului este bine sa se foloseasca doar rosul si albastrul.

„Aceste doua culori sint foarte importante ele avind si o latura simbolica. Mai exact pictura bizantina este terenul unde simbolurile se intilnesc cel mai mult. Rosul reprezinta lumea paminteasca, viata, pamintul care este cald iar albastru reprezinta cerul, partea spirituala, ceea ce ne guverneaza, intr-un cuvint divinitatea. Astfel, poarta un permanent dialog. Prin acest motiv expus in imagini se imbina practic dialogul dintre cele doua culori, cald si rece.", a adaugat Tansanu.

Cit dureaza incondeierea si pictarea in stil bizantin a oualor?

In functie de marimea oului (daca e de gaina, rata sau strut), tehnica poate dura de la 2 ore pina la cinci sau chiar sase ore. Trebuie multa atentie si rabdare.

Mestesug vechi, lasat mostenire dar perfectionat

Nascuta pe meleagurile Bucovinei, Ana Tansanu a dorit ca ceea ce a invatat de la bunici si strabunici sa perfectioneze. Terminind initial Facultatea de Istorie, maritindu-se apoi cu un preot, a decis ca cel mai bine ar fi sa urmeze o scoala in domeniul artei pentru a reusi cu mindrie sa duca mai departe ceea ce a deprins din mosi-stramosi.

„Nu la mult timp dupa ce m-am maritat m-am apucat si de Scoala de Arte din Sasi. Aici, sub indrumarea domnului profesor Dorin Lehaci, as putea spune ca m-am perfectionat in ceea ce priveste arta bizantina. Sotul meu este preot si are parohia departe, peste tari si mari. El transmite credinta prin Sf. Liturghie iar eu am dorit sa transmit la rindu-mi acelasi lucru, prin pictura bizantina. Este ceva minunat ca doua jumatati care nu sint un intreg sa poata incropi un tablou aproape perfect, printr-un numitor comun. Si acesta este credinta!", a incheiat artistul plastic si iconarul Ana Tansanu.

Unde si la ce preturi se gasesc in Iasi oua incondeiate si pictate in stil bizantin?

In general, in aceasta perioada a anului se organizeaza expozitii cu vinzare. In cazul in care ati pierdut momentul, oua incondeiate si pictate se gasesc la Mitropolie sau in diverse locatii special amenajate pentru sarbatorile pascale. Preturile variaza in functie de marimea oului. Astfel poate aincepe cu pretul de 30 RON, ajungindu-se chiar si la 250 RON.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii