ApaVital a platit 33.000 lei pe avocati, pentru un mizilic

Subtitlu

joi, 12 noiembrie 2009, 22:43
3 MIN
 ApaVital a platit 33.000  lei pe avocati, pentru un mizilic
Controlul Fiscului, cotestat cu avocati de RAJAC, semnalase printre altele faptul ca s-a platit prea mult, 264 milioane lei, pe cabina portarului

Sefii SC ApaVital SA (fosta RAJAC) vor sa-si recupereze banii dati pe avocati in procesul cu Fiscul iesean. 

In ciuda faptului ca, in urma cu 4 ani, inspectorii de la Finante au gasit nereguli mari in ce priveste renovarea sediului RAJAC, sefii regiei au contestat in instanta controlul efectuat de Fisc si, in urma cu citeva luni, au reusit sa cistige procesul.

Astfel, cunoscuta casa de avocatura din Bucuresti Bostina&Asociatii, care i-a reprezentat pe cei de la RAJAC, a scos in evidenta faptul ca Fiscul nu ar fi fost indreptatit sa efectueze controlul. In cele din urma, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis contestatia facuta de RAJAC, anulind procesul verbal prin care au fost constatate neregulile de la regia ieseana.

In urma obtinerii acelei sentinte, sefii ApaVital le cer acum magistratilor de la Judecatoria Iasi sa oblige atit Directia Generala a Finantelor Publice Judetene, cit si Ministerul Finantelor Publice la plata sumei de 33.189,36 de lei, onorariul platit de RAJAC avocatilor. "Am cistigat procesul si vrem sa ne recuperam banii dati avocatilor. In ce priveste acel proces, nu vreau sa comentez in vreun fel", a precizat ieri Ioan Toma, cel care era directorul RAJAC pe vremea verificarilor facute de Fisc si care, acum, este seful ApaVital SA.

Reprezentantii societatii afirma ca Fiscul nu avea atributii de control la RAJAC in anul 2005, atunci fiind o alta institutie abilitata sa efectueze verificari in acest sens. "In perioada martie 2005 – martie 2006 a avut loc un control tematic cu privire la investitia «Consolidare, modernizare, reparatii capitale si extindere sediu RAJAC Iasi», ce a vizat respectarea prevederilor legale ce reglementeaza achizitiile publice. Organele de control au concluzionat ca au existat mai multe abateri, iar suma totala a prejudiciului a fost stabilita la 10.814.366.039 de lei vechi, dar Fiscul nu avea competenta de a ne verifica. In 2005, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice avea aceasta competenta", mentioneaza directorul ApaVital in cererea inaintata magistratilor de la Judecatoria Iasi.

In urma controlului, inspectorii fiscali au ajuns la concluzia ca au existat abateri de la legalitate in etapa de executie a contractului incheiat de RAJAC cu firmele Moldoconstruct si Iasicon, fiind modificate clauzele. Totodata, inspectorii au spus ca au existat abateri si in etapa de atribuire a contractului.

Reprezentantii Fiscului au precizat atunci ca s-a creat un prejudiciu in bugetul regiei din diferentele de pret practicate la materialele de constructii folosite la ridicarea sediului. In ciuda faptului ca la licitatie s-a vorbit despre un pret final de 55 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea sediului, RAJAC a ajuns sa achite 123 de miliarde, dupa semnarea a 5 acte aditionale la contractul initial. La acea data, Fiscul a scos la iveala faptul ca RAJAC achitase suma de 264 de milioane de lei vechi numai pentru cabina portarului.

De asemenea, conform finantistilor, pentru revopsirea si mutarea unei antene radio, reprezentantii RAJAC ar fi platit 444 de milioane de lei vechi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii