Doua treimi din populatia Bacaului a ramas fara apa calda

miercuri, 14 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Doua treimi din populatia Bacaului a ramas fara apa calda

Doua treimi dintre locuitorii Bacaului au ramas de ieri dimineata fara apa calda, ca urmare a inchiderii principalelor capacitati de productie de la CET. Directorul CET Bacau, Romeo Apostol, ne-a declarat ca a fost nevoit sa recurga la aceasta masura din cauza ca nu mai are bani ca sa continue productia si pentru ca luna aceasta a primit doar 250 de milioane de lei din totalul restantelor de 27 de miliarde pentru productia livrata in ultimele luni. Asa se face ca, in 35 de asociatii de locatari alimentate cu agentul primar de la CET nu se mai furnizeaza apa calda, indiferent daca este vorba de datornici sau buni platnici, pina cind nu vor achita o parte semnificativa din datorii.
In aceasta situatie se afla asociatiile de locatari deservite de punctele termice 40, 41, 43, 44, 45, 58, 59, 61, 151, 152, 62, 63, 64 si 154. Situatia s-ar putea remedia simbata dimineata, dar asta numai in cazul in care discutile dintre directorul Sofert, Mihai Grigoriu, si cel al Termloc, Dumitru Crismaru, aflate in plina desfasurare, vor avea ca rezultat reluarea furnizarii agntului primar de la Sofert, ce ar putea suplini absenta din sistem a CET. Asociatiile fara datorii ar putea, astfel, sa primeasca din nou apa calda
Datorita opririi instalatiilor, CET nu mai produce acum nici energie electrica, de care momentan nici nu este nevoie in sistemul national. CET Bacau a ajuns practic in incapacitatea de a mai asigura combustibilul necesar incalzirii orasului in iarna urmatoare, din cauza lipsei de lichiditati ncesare refacerii stocurilor de carbune si pacura. CET are de incasat de la Termloc restante de 27 miliarde de lei – bani care pina la urma inseamna datoriile la plata intretinerii ale bacauanilor – in timp ce la inceputul perioadei in care a furnizat caldura in Bacau – data de 31 octombrie 1998 – avea de incasat "doar" 5,4 miliarde de lei. Daca populatia orasului si-ar fi platit facturile la intretinere, CET ar fi urmat sa achizitioneze incepind din luna mai carbunele necesar pentru iarna viitoare (octombrie 1999 – aprilie 2000), adica 510.000 tone de lignit. Aprovizionarea este, insa, conditionata de achitarea prompta a combustibilului si a transportului, lucru imposibil de realizat in conditiile unei acute lipse de bani in vistieria CET. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii