Marsul foamei

sâmbătă, 08 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Marsul foamei

Intr-un mars al disperarii au pornit joi noaptea citeva zeci de tarani din comuna Izvorul Berheciului. Saraci lipiti pamintului, oamenii au mers pe jos, pe ploaie si vint, mai bine de 30 de kilometri pina la Bacau, unde au cerut sa li se dea banii pentru orele de munca prestate timp de trei luni in folosul comunitatii.
Scandalul la Izvorul Berheciului a inceput inca de joi. Zeci de tarani s-au adunat in fata primariei din localitate, suparati ca au muncit in comuna si administratia locala nu le-a dat banii cuveniti. "Primarul a zis ca prefera sa faca puscarie, decit sa ne dea noua banii", sustine Ileana Dragomir, 53 de ani, din satul Padureni. "Am vrut sa discutam cu primarul Gheorghe Grigoras, dar a refuzat si s-a ascuns in WC-ul de la crisma lui Ion Dodita, fostul viceprimar", a adaugat Vasile Tinca, 36 de ani, din acelasi sat. Afirmatiile celor doi au fost intarite de toti localnicii suparati ca au muncit degeaba. Ei spun ca, dupa ce presa a plecat din comuna, primarul a iesit, s-a inchis in casa si nici atunci n-a vrut sa-i asculte pe cei carora le-a promis marea cu sarea in alegeri.
Pentru ca joi nu au izbutit sa stea de vorba cu primarul Grigoras, taranii s-au hotarit sa plece pe jos la Bacau, pentru a discuta cu sefii de la Consiliul Judetean. Cei 42 de nemultumiti au plecat inspre Bacau joi seara, in jurul orei 19.00. "N-am avut nici apa de baut. Noroc ca ne-au mai dat oamenii din alte comune. Unora li s-a facut rau si ne-am oprit de nu stiu cite ori", s-au plins taranii. Maria Petrea, de 43 de ani, a plecat la drum cu copilul de 1,7 luni in brate. "Am mers vreo cinci kilometri pe ploaie. N-am avut unde sa-l schimb si acum a inceput sa tuseasca", a spus femeia ingrijorata. Mai bine de zece persoane au ramas pe drum, pentru ca n-au reusit sa tina pasul cu ceilalti. In marea lor majoritate batrini, ei au abandonat marsul la Secuieni.
Cind au ajuns la Palatul Administrativ, citiva lideri ai celor nemultumiti s-au intilnit cu Dumitru Braneanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau. Dupa o vreme acesta a iesit si le-a promis oamenilor ca-si vor incasa drepturile banesti luni cel mai tirziu. "Am discutat cu cei de la primaria din Izvorul Berheciului si am convenit sa plateasca ajutorul social pentru fiecare persoana care a muncit. Problema a aparut pentru ca primaria ne-a trimis solicitarea abia la inceputul lunii mai, iar noi am rectificat bugetul judetului, pentru a achita ajutoarele sociale abia pe 28 mai. Daca primaria ne trimitea necesarul in aprilie, le dadeam banii mai repede", ne-a explicat Dumitru Braneanu. Administratia locala din Izvorul Berheciului a gasit, totusi, o justificare pentru intirzierea nepermis de mare. Primaria a angajat un asistent social care sa se ocupe de dosare abia in martie, iar verificarea documentelor a luat foarte mult timp. Taranii spun insa ca primarul nu trebuia sa-i cheme sa munceasca trei luni de zile, daca stia ca n-are macar un leu sa le dea. "Ca sa va spunem drept, am gasit intr-o cutie de linga primarie copii de la buletinele oamenilor, care le fusesera cerute pentru dosare. Si ei se plingeau ca lipsesc acte de la dosare", au spus oamenii in cor. Dupa ce Dumitru Braneanu le-a promis ca se rezolva, oamenii au plecat inapoi spre casa. Pentru incetineala cu care s-au miscat conducerea si functionarii primariei, pentru ca zeci de oameni au fost pusi pe drumuri si tratati intr-un mod nepermis, nimeni nu a luat insa nici o masura. (Eduard ADAM)

Comentarii