Orasul mizeriei

luni, 03 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Orasul mizeriei

In plin sezon al caniculei, microbilor si transpiratiei, zeci de mii de bacauani au ramas fara servicii edilitare elemetare, fara de care un oras nu are sub nici o forma cum sa se apropie de mult-trimbitatul statut de oras european. Dupa cum era anuntat deja, Termloc a trecut ieri la sistarea apei calde in foarte multe zone ale orasului, dupa ce, de la finele saptaminii trecute, din mai multe zone lipseste si apa rece. Cit despre gaze, sistarea acestora a fost aminata de vineri pe ieri, pe motiv ca lumea sa ai aiba cu ce sa isi faca o mincare calda in week-end, asa, ca de o ultima suflare. Insa, spre fericirea locatarilor din vreo 40 de asociatii, gazele nu au fost sistate nici ieri, din motive inca necunoscute. Aminarea sistarii gazelor este, insa, doar o chestiune de ore, iar numai o minune – ce inseamna plata a zeci de milioane de lei intr-o singura zi – ar putea indeparta spectrul unei situatii ce mai degraba aminteste de o calamitate.
Harta asociatiilor de locatari si proprietari din Bacau afectate de sistarile apei reci, apei calde si gazelor cuprinde acum peste 150 de asociatii, este hasurata pe o treime din suprafata ei in culorile negre ale mizeriei, cu cele 9 asociatii care nu au apa rece, cele 19 fara apa calda si cele 44 de asociatii aflate pe lista neagra a sistarilor de gaze. S-a ajuns aici fiindca nu au fost platite facturi vechi de mai bine de un an de zile, cum este cazul apei calde, iar societatile prestatoare de servicii isi vor banii pe ceea ce au livrat, asa cum orice comerciant cere banii pe marfa vinduta.
Toate asociatiile afectate de sistari se afla in asa-numitele zone muncitoresti, din extremele sudice, nordice si estice ale orasului. Oarecum paradoxal, pensionarii sint cei care in majoritatea lor isi platesc constiincios darile la intretinere, in vreme ce multi dintre cei cu venituri peste medie au uitat de multe luni sa mai treaca pe la asociatie. Consecinta acestui fapt este ca in multe imobile unde au fost sistate serviciile au de suferit si cei bun-platnici. "Vom intra in greva, vom face demontratii", spune o pensioara suparata pe pe Republicii, care mai aminteste ca din cauza faptului ca nu are datorii la intretinere abia isi poate cumpara medicamente. Situatia este dramatica si pe Milcov, unde mai multe asociatii au ramas fara apa, urmind sa ramina si fara gaze.
Oamenii se scuza spunind ca nu au bani si dau din umeri a neputinta atunci cind aud ca nu vor avea nici gaze. Tot pe Milcov, presedintii de asociatii au reusit acum un an sa intre in casele locatarilor, cu acordul acestora, astfel ca sistarea sa se faca la nivel de apartament, iar cei ce au platit sa nu aiba de suferit. Au fost insa doar citeva cazuri fericite de acest gen, pentru ca lipsa posibilitatilor tehnice face ca toti locatarii, indiferent de datorii, sa intre in aceeasi oala. Anul trecut, strada Milcov, a luat aspectul unei zone de campare, fiind vizibile la tot pasul focuri in scuarurile din fata blocurilor, pe care oamenii isi pregateau sau isi incalzeau mincarea. Cei mai calmi bacauani, din perspectiva sistarilor, par cei ce locuiesc in blocurile de garsoniere de pe strada Stadionului, unde nu mai exista gaze de nici nu se mai stie cind, si unde sobele cu lemne sau resourile au devenit o obisnuinta.
Oamenii se descurca ceva mai usor cu lipsa apei decit cu cea a gazelor, fiindca exista ciusmelele dintre blocuri, inaugurate in ultimii ani ai lui Ceausescu, dar care nu au aviz de la Inspectia Sanitara. Lipsa apei poate duce chiar si la aparitia unor epidemii, mai ales pe o vreme caniculara ca cea din iulie, insa Politia Sanitara nu are un cuvint de spus nici in aceasta problema, intrucit RAGC are acoperirea legii in privinta sistarilor pe facturi ce depasesc mai mult de 90 de zile.
Criza apei sau a gazelor s-ar putea adinci in perioada urmatoare, iar urmatorul sezon rece se anunta unul dintre cele mai grele, fiindca noi scumpiri la intretinere vor intra in vigoare chiar luna aceasta. Este clar ca miliardele datorate nu pot fi platite dupa cum prevad planurile de esalonare si, chiar daca serviciile vor fi reluate, bacauanii nu se vor inghesui sa achite ce consuma. Solutiile incercate pina acum nu au dus aproape la nici un rezultat. Politia a facut controale in gestiunile asociatiilor, Termloc a infiintat adevarate comandouri pentru recuperarea banilor, RAGC a deschis casierii in mai multe zone ale orasului, iar multi datornici au fost trimisi in judecata pentru executari silite. Cu toate acestea, cota neincasarilor nu vrea deloc sa scada. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii