Pretul intretinerii ne ucide si in iarna urmatoare

miercuri, 20 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Pretul intretinerii ne ucide si in iarna urmatoare

Incepind cu 1 octombrie va intra in vigoare noul tarif al gigacaloriei, care va iesi de la CET Bacau cu 295.000 de lei, dar pe care Termloc o va vinde populatiei prin punctele termice cu 350.000 de lei. Asta inseamna ca intretinerea ne va scoate din buzunar sume greu suportabile pentru multi dintre noi. Nu este insa exclus ca la inceputul sezonului rece, adica de la 1 noiembrie, cind ar trebui ca CET sa livreze agent termic in reteaua centralizata, sa nu avem de platit prea mult, intucit producatorii sint decisi sa nu livreze populatiei nici apa calda si nici caldura daca nu isi primesc datoriile. Este vorba aici in primul rind despre Romgaz si CET, care laolalta au de primit la acest inceput de sezon rece mult peste 60 de miliarde de lei.
Vom fi nevoiti astfel sa scoatem din buzunar sume greu suportabile pentru intretinere, iar tinind cont ca si celelalte servicii destinate asociatiilor vor costa tot mai mult – intretinerea lifturilor, energia electrica pe scara, salubritatea, salariile personalului administrativ – e clar ca pentru intretinerea din lunile urmatoare este bine sa facem economii inca de pe acum.
Pentru incalzire se consuma in medie 0,1 Gcal/metru cub de suprafata radianta a caloriferului. Suprafata radianta este de aproximativ 6 mc pentru o camera, 10 mc pentru doua camere, 15 mc pentru trei camere si 18 mc pentru patru camere. La apa calda se consuma in medie 0,2 Gcal/persoana/luna, iar pentru apa rece consumul mediu este de 6 mc/persoana/luna. La factorii amintiti, in functie de care se poate calcula pretul intretinerii, se mai adauga volumul de apa rece care se tranforma in apa calda, care este in jur de 2 mc/persoana/luna.
Foarte important este insa numarul persoanelor care locuiesc intr-un apartament, pentru ca in functie de aceasta se obtine costul final al intretinerii. Astfel, un simplu calcul matematic ne arata ca in ceea ce priveste apa calda, la un consum mediu lunar de 0,2 gigacalorii, fiecare locatar va plati in plus cite 70.000 de lei. Facturile primite de administratorul unei asociatii de locatari mai includ insa si cheltuielile pentru salubritate, energie electrica pe casa scarii, liftul (acolo unde este cazul), gaze, canalizare, apa rece sau salariile personalului administrativ. Plata acestor servicii pe cap de locatar se ridica in decursul unei luni la aproximativ 80.000 de lei, suma la care, daca adaugam si pretul pentru apa calda consumata, obtinem cheltuieli de intretinere de aproape 150.000 de lei pentru o singura persoana. Astfel, o familie formata din trei persoane ce locuieste intr-un apartament cu trei camere si care pe timpul iernii va beneficia zilnic de apa calda si incalzire ar trebui sa plateasca in fiecare luna circa 850.000 de lei.
Tinind cont asadar ca pretul unei gigacalorii este de 350.000 de lei, al unui metru cub de apa de 3.417 lei, iar al unui metru cub de apa pentru canal de 1.299 lei, prin calcule relativ simple se ajunge la concluzia ca incalzirea, apa rece si apa calda vor costa laolalta in jur de 300.000 de lei pentru o garsoniera locuita de o persoana, in jur de 550.000 de lei pentru un apartament de doua camere locuit de doua persoane, iar pentru trei camere, locuite de trei persoane, se ajunge la o suma in jurul a 850.000 de lei. Pentru fiecare persoana in plus care locuieste in spatiile amintite se adauga pretul apei folosite, adica circa 35.000 de lei, plus cheltuielile comune ale imobilului, adica in jur de 80.000 de lei. Cheltuielile comune sint insa stabilite de fiecare asociatie in parte si se regasesc pe facturile finale la intretinere. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii