Primarii, obligati sa cintareasca saracia

miercuri, 19 februarie 2003, 00:00
7 MIN
 Primarii, obligati sa cintareasca saracia

O mare parte dintre cele 15.253 de familii din judetul Bacau, care au beneficiat anul trecut de ajutorul social prevazut prin Legea 416, a venitului minim garantat, trebuie sa-si ia adio si de la ultima firimitura pe care statul le-o scapa printre degete. Pentru cei considerati la limita supravietuirii, nu sint bani. Ploaia de declaratii sclipitoare de la punerea in aplicare a legii s-a transformat intr-o ceata dupa care se ascund guvernantii atit de generosi cind este vorba despre promisiuni si in care orbecaie primarii. Intentiile initiale au fost de a garanta fiecarei familii un nivel minim de trai, prin acordarea unui ajutor financiar. Beneficiarii sint obligati ca, pentru banii primiti, sa presteze 72 de ore de munca, lunar, in folosul comunitatii. Consiliile locale au avut posibilitatea sa stabileasca niste criterii de triere a dosarelor celor care s-au declarat de bunavoie saraci. Unii au luat in calcul caruta din curte, gradina, calul sau vaca, toate considerate a fi bunuri care pot aduce venituri. Rezultatul: peste 15.000 de de familii din judetul Bacau au avut dreptul la bani. Numarul lor, initial mult mai mare, s-a redus considerabil, dupa ce o parte dintre ei a renuntat, cind au vazut ca trebuie sa munceasca noua zile pe luna pentru comunitate.
Chiar si asa, banii s-au epuizat rapid. Majoritatea primariilor din judetul nostru s-au impotmolit in luna august anul trecut, cind fondurile s-au terminat. De atunci, oamenii asteapta sa li se dea ce s-a promis. Lucrurile au devenit si mai dramatice la inceputul acestui an. In judetul Bacau, primarii au la dispozitie 14 miliarde de lei pentru ajutorul social, fata de aproximativ 60 de miliarde de lei, cit s-a repartizat pentru trimestrul I al anului 2002. Cum nu sint bani, reprezentantii institutiilor judetene le-au recomandat primarilor sa taie in carne vie si sa cintareasca mult mai bine saracia. Alesii locali trebuie sa trieze dosarele cu sita deasa si sa gaseasca noi criterii de selectie, pentru ca un numar cit mai mic de oameni sa fie pusi in plata. Saracii au inceput deja sa se revolte, la Buhusi, unde ameninta ca vor iesi in strada daca nu primesc macar banii care le asigura supravietuirea.
Recomandarile sint valabile in primul rind pentru comunitatile cu numar mare de dosare, in care saracia rinjeste la porti. Unii primarii spun ca selectia este imposibila si ca e inuman sa stabilesti cine este mai nevoias, cind jumatate de sat e la limita supravietuirii. Comunele de pe valea Siretului, supranumita de ani buni "valea plingerii", se detaseaza ca pol al saraciei. La Lipova, Horgesti, Izvorul Berheciului, Rachitoasa, Oncesti, Cotofanesti, dar si la Buhusi si Corbasca, peste 20 % din populatie are dosarele depuse pentru a primi venitul minim garantat. O singura certitudine exista pentru cei aflati in nevoi: nu sint bani suficienti. Prefectul judetului, Radu Catalin Mardare, spune ca platile nu vor incepe pina nu se va stabili clar numarul beneficiarilor de ajutor social. "Nu putem avea in ianuarie un numar de persoane, care sa scada apoi in februarie, pentru ca ar fi si mai rau. Dar nici nu trebuie facute discriminari, in functie de cine tipa mai tare. Pentru venitul minim garantat exista un buget care se termina si trebuie stabilita o ordine de prioritati", spune prefectul, care recunoaste ca nu sint bani suficienti pentru aplicarea legii venitului minim garantat.
Primarii, intre realitatea din comunitate si solicitarile de la "centru"
Hotarit lucru, primarii se afla acum intre ciocan si nicovala. Pe de o parte, ei stiu ca saracia din comunitatile pe care le conduc nu poate fi cosmetizata, iar pe de alta parte, de la centru, li se cere sa "secere" printre dosare. "Totul se va rasfringe impotriva noastra. Oamenii nu vor sa inteleaga ca guvernantii care le-au promis bani nu mai au de unde sau nu mai vor sa le dea. Ei spun ca primarul nu le da bani. Au trecut povestea asta pe umerii primariilor, desi noi nici macar nu am fost consultati cind s-a conceput legea venitului minim garantat. Nimeni nu vrea sa inteleaga ca este la fel de pagubos ce se intimpla, si pentru primarii PSD, si pentru cei ai opozitiei", ne-a declarat unul dintre primarii din judet, culmea!, chiar membru al partidului aflat la guvernare.
Au gresit primarii cind au aprobat un numar prea mare de dosare? Au exacerbat ei saracia? Pina si autoritatile cred ca cifrele sint aproape de realitate. "Majoritatea localitatilor cu pondere mare din populatie beneficiara de venit minim garantat se afla in partea de est a judetului, ceea ce nu reprezinta o anomalie. Or mai fi gresit primarii in unele cazuri, poate au cedat presiunilor venite din partea unor oameni carora nu li s-ar fi cuvenit plata ajutorului, dar asta nu a reprezentat un fenomen. Un primar cunoaste, insa, cel mai bine nevoile comunitatii. E greu sa fii in locul unui primar", a admis Catalin Mardare. L-am intrebat pe prefectul judetului cum crede ca se vor rezolva lucrurile. "Exista doua variante: cu banii pe care ii avem in acest moment, trebuie sa facem o triere a dosarelor, iar daca mai primim bani la rectificare, atunci se poate si o triere mai putin «deasa»", a spus prefectul. El crede, insa, ca primarii nu au epuizat toate variantele si ca problemele ar putea fi rezolvate, fie si partial, prin apelarea la programul de angajare temporara, derulat prin Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), sau prin atribuirea unor loturi in folosinta, din rezerva primariei, persoanelor apte sa munceasca, ceea ce ar putea duce la o crestere a veniturilor.
Primarii nu se inghesuie la variante alternative
Programul derulat prin AJOFM a aparut in primavara anului trecut si da posibilitatea consiliilor locale si judetene sa angajeze temporar persoane, pentru nevoile comunitatii. Pentru perioada martie – noiembrie, timp de sapte luni, AJOFM suporta 70 % din salariul minim pe economie, restul de 30%, la care se adauga impozite, urmind a fi suportat de primarii, iar in perioada noiembrie – martie, timp de cinci luni, AJOFM suporta integral salariul minim pe economie. Aparuta in primavara anului trecut, varianta nu a fost pe placul primarilor, care s-au gindit mai intii ca vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru 30 % din salariu. Numai ca aceasta cale ar fi rezolvat in mare parte problema, fie si numai pentru citeva luni, a venitului minim garantat. Pentru a accesa aceasta varianta, consiliile locale trebuie sa emita o hotarire, prin care sa stabileasca numarul celor ce urmeaza a fi angajati temporari. "Am facut informari in tot judetul, am trimis la primarii inclusiv modelul de hotarire de consiliu local. Specialistii nostri au batut judetul, am facut informari si in cadrul Comisiei Consultative. Primarii au ramas insensibili la oferta noastra. Abia prin toamna au inceput sa-si dea seama ca este o varianta buna si cel mai bine i-a convins puterea exemplului: cind au vazut ca altii au facut angajari temporare si au rezolvat si problema venitului minim garantat. Unii au facut contract chiar pe un an, dupa ce au inteles ca cei care vor fi angajati pe aceasta perioada, vor beneficia apoi de ajutorul de somaj si vor scuti, astfel, bugetul local, de o cheltuiala", ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtator de cuvint la AJOFM Bacau.
Curios lucru, o mare parte dintre primariile ingropate in dosarele pentru venit minim garantat si care cauta acum solutii pentru a renunta la o parte dintre acestea, nu a facut nici un demers pentru a ajunge la banii AJOFM. Primarii din Horgesti, Cotofanesti, Izvorul Berheciului si Rachitoasa nu au nici un angajat temporar si nici nu au facut vreo solicitare in acest sens. Alti primari cu potop de dosare sociale incearca sa-i trimita pe oameni la munca si beneficiaza de bani de la AJOFM. Pe acesta cale s-au angajat cinci persoane la Lipova, pentru o perioada de cinci luni, sase la Oncesti, pentru un an, zece la Magiresti, 95 la Corbasca si 48 la Buhusi. De departe cel mai inspirat s-a dovedit primarul din Vultureni, Neculai Ailenii, care a angajat, cu banii de la agentie, 330 de persoane, rezolvind, fie si numai pentru cinci luni, problema venitului minim garantat in comuna situata tot pe "valea plingerii". AJOFM are in acest an la dispozitie 18 miliarde de lei, numai pentru acest program si suma poate fi suplimentata, daca exista solicitari, ne-a asigurat Claudiu Boangiu.
Pina cind alesii locali vor intelege ca pot sa-i trimita la munca pe oamenii aflati in pragul saraciei, dar care sint inca apti sa desfasoare o activitate, primarii au de rezolvat o grea dilema: sa categoriseasca saracia. Mai ales a celor, deloc putini, batrini sau bolnavi, aflati la limita disperarii, care nu au nici pamint, nici animale si pentru care ziua de miine reprezinta o problema. O dilema in care i-a aruncat demagogia actualei guvernari, care se arata preocupata de protectia sociala doar la nivel de declaratii. O situatie grava, generata de partidul de guvernamint, care a dorit sa-si atraga cu orice pret simpatia populatiei, in special a celor multi si aflati in nevoi, dar pentru care "tatucul stat" continua sa fie o alternativa mai comoda decit munca. Dupa aproape un an de la aparitia legii despre care multi au spus ca incurajeaza lenea, PSD se vede lovit cu propriile sale arme: a epuizat banii cu care a incercat sa-si faca o campanie electorala mascata de lozinca protectiei sociale. (Nicoleta BICHESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii