SIF Moldova plateste pentru afacerile lui Iacobov

miercuri, 26 martie 2003, 00:00
6 MIN
 SIF Moldova plateste pentru afacerile lui Iacobov

Afacerile facute de Corneliu Iacobov la SIF Moldova au inceput sa-si arate coltii. Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova trebuie sa plateasca 5,1 milioane de dolari. Acesta este pretul trecerii lui Iacobov pe la SIF, societate in care s-a transformat Fondul Proprietatii Private II Moldova, unde Iacobov a fost presedinte. Efectele avalizarilor semnate de el prin anii ’95 – ’96 se resimt acum. Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a cistigat mai multe procese in care s-a judecat cu SIF Moldova. Prin sentinte definitive, AVAB are de recuperat de la societatea de investitii financiare peste cinci milioane de dolari de la SIF. Si, daca doua milioane de dolari sint in conturile societatii de investitii financiare, banii SIF stau la adapost intr-o societate de valori mobiliare (SVM) din Bacau.
Toti banii SIF Moldova, peste 785 de miliarde de lei, se afla la Societatea de Valori Mobiliare (SVM) Trend din Bacau. Un fapt aproape incredibil, confirmat de datele oficiale existente in raportul pe care conducerea SIF Moldova il va prezenta peste citeva zile Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Potrivit raportului, societatea are conturi curente deschise la SVM de 785 de miliarde de lei. „A fost gindirea noastra, sa asiguram lichiditati suficiente, pentru ca AVAB sa nu execute bunuri care ne-ar putea modifica activul net. Daca dispunem de lichiditati, vom putea plati la AVAB”, ne-a declarat Alexantru Matei, presedintele SIF Moldova.
SIF Moldova se afla, de fapt, acum in situatia de a plati oalele sparte de altii. Intreaga afacere a inceput in 1995, in vremea in care FPP II Moldova a fost condus de Corneliu Iacobov. Actualul patron al Rafo a avalizat mai multe bilete la ordin, emise de diferite firme din tara. Avalizarea a presupus o girare de catre FPP II a firmelor care, cu biletul la ordin avalizat, au beneficiat de credite de la Bankoop si Bancorex. Pentru banii luati, patronii au depus drept gaj chiar biletul la ordin. Intre firmele care au luat astfel credite de sute si chiar milioane de dolari si FPP II s-au incheiat contracte de cautiune, prin care societatile au prezentat FPP garantii materiale (imobile, utilaje etc) care ar fi trebuit sa acopere valoarea biletului la ordin. Cit de corecte au fost contractele de cautiune este lesne de inteles, atit timp cit, acum, SIF e bun de plata. Toate avalizarile, in valoare de peste 30 de milioane de dolari, au fost semnate de Corneliu Iacobov. Dupa ce s-au vazut cu banii in mina, patronii i-au folosit cum au vrut si nu i-au mai returnat la banci.
Dupa falimentul Bancorex, creantele au fost preluate de AVAB, care incearca de citiva ani sa recupereze sumele datorate de diversele firme. AVAB s-a indreptat mai intii impotriva societatilor care au beneficiat de bani. Numai ca multe dintre acestea nu mai existau sau actiunile au fost cesionate. AVAB a actionat asupra girantului, a celui care a avalizat biletul la ordin, FPP II Moldova, care s-a transformat intre timp in SIF Moldova. Prima masura, luata in 1997, a fost ca toate conturile SIF Moldova sa fie blocate. In banci se gaseau in acel moment aproximativ 19 miliarde de lei, la care s-au acumulat dobinzi, suma totala ridicindu-se acum la 70 de miliarde de lei, adica aproape doua milioane de dolari.
Intre SIF Moldova si AVAB a urmat un lung sir de procese. Pentru o parte, instantele au dat sentinte definitive. SIF Moldova trebuie sa achite datoria pentru Max Invest Bucuresti, in valoare de 97 de miliarde de lei, 34 de miliarde de lei pentru Best Bucuresti, peste sase miliarde de lei pentru Genexim Bacau, si 33,5 miliarde de lei pentru Textila Nasaud. In total, noua bilete la ordin, care insumeaza 171 de miliarde de lei, adica 5,1 milioane de dolari si 275.000 de marci. SIF Moldova va da socoteala, insa, si pentru alte bilete la ordin avalizate de Iacobov. Pe rolul diferitelor instante se afla alte 48 de dosare, dintre care 40 intre SIF Moldova si AVAB si alte opt cu Bankcoop. Valoarea totala a litigiilor dintre SIF Moldova, pe de o parte, si AVAB sau Bankcoop, de partea cealalta, insumeaza peste 19 milioane de dolari si 1,1 milioane de marci germane (moneda existenta in circulatie la momentul avalizarii). Bani pe care, foarte probabil, la modul in care au fost intocmite contractele de cautiune, vor fi platiti tot de SIF Moldova.
Unde se ascund banii SIF Moldova?
Dupa ce a intrat in posesia sentintelor definitive, AVAB a demarat procedura de recuperare a banilor. Potrivit datelor furnizate de AVAB, pentru cele doua milioane de dolari existente in conturile blocate ale SIF Moldova a inceput deja procedura de transfer, chiar daca, din punct de vedere juridic, aceasta nu este finalizata. „Am facut propuneri la AVAB sa suportam in timp diferenta sumei datorate. Sintem in discutii cu AVAB pentru a face o plata esalonata”, spune Alexandru Matei, presedintele SIF Moldova. Banii ar fi putut fi folositi, de exemplu, pentru a creste dividendele acordate actionarilor de la SIF Moldova, in loc sa acopere generozitatea lui Corneliu Iacobov fata de amicii politici.
Alexandru Matei spune ca SIF va incerca sa se indrepte impotriva celor care au emis biletele la ordin, pentru a recupera de la ei paguba. „Trebuie mai intii sa intram in posesia biletelor la ordin care se afla acum la AVAB, si care ne vor fi date dupa ce achitam datoria. Biletul la ordin in original este titlu executoriu si noi ne vom indrepta impotriva firmelor pentru care platim acum. Vom discuta cu emitentii biletelor la ordin si vom incerca sa gasim variante. Le vom executa tot ce vom gasi in patrimoniu, vom urmari firmele si ce s-a facut cu creditul, care avea o destinatie foarte clara: importuri de bunuri sau servicii. Vom actiona pe toate caile pentru a recupera sumele”, spune Alexandru Matei.
Optimismul presedintelui SIF Moldova devine aproape inexplicabil daca ne gindim ca ceea ce vrea sa faca acum societatea de investitii financiare au facut cei de la AVAB, fara nici un rezultat, insa. Pentru ca, daca banii ar fi putut fi recuperati, e logic ca AVAB nu s-ar mai fi indreptat impotriva SIF. Singurul care doarme linistit este artizanul intregii afaceri: Corneliu Iacobov. Presedintele Matei spune, deloc convins, ca „SIF se va indrepta impotriva celor care au emis biletul la ordin, a celor care au semnat contractul de cautiune”. O vaga idee ca Iacobov ar putea fi tras las raspundere, in fata instantei, pentru semnatura pe care si-a pus-o pe biletele avalizate.
Greu de crezut, insa, ca acest lucru se va si intimpla. Si asta, pentru ca, in acest moment, banii SIF Moldova se afla in miinile unor apropiati ai lui Corneliu Iacobov. Peste 785 de miliarde de lei sint plasate la Trend SA. Societatea de valori mobiliare a fost infiintata acum citiva ani, chiar de SIF Moldova. Presedintele Alexandru Matei spune ca s-a ales aceasta varianta pentru ca orice ban al SIF pus in banca ar fi insemnat, automat, blocarea conturilor. In plus, sustine Alexandru Matei, banii sint plasati in titluri de stat si certificate de depozit si nu prezinta nici un risc pentru actionari. „Trend cumpara, la ordinul nostru. Totul se face pe acte, pe documente. Noi dam ordin, ei confirma, pe acte. Ne-am luat toate masurile asiguratorii. Banii sint in siguranta acolo si nu iau alte directii decit cele pe care le spune SIF”, a tinut sa ne asigure Matei.
Cit de legala este, insa, aceasta varianta adoptata de SIF? Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, printr-un comunicat de presa, nu a raspuns la aceasta intrebare, semn ca totul se face cu acordul tacit al CNVM, chiar daca lucrurile nu ar fi tocmai legale. In schimb, CNVM a precizat ca Trend nu este abilitata sa faca tranzactii cu titluri de stat, in numele clientilor, nici pe piata primara, nici pe cea secundara.
Presedintele Matei nu a reusit sa ne lamureasca de ce tocmai Trend din Bacau a fost ales, dintre atitea variante, pentru a administra toti banii SIF – ului. Este suficient, insa, sa aruncam o privire asupra actionariatului de la Trend pentru a intelege. Eugen Bogdan, cel care detine 27,2 % dintre actiunile Trend, a fost, pina acum aproape un an, director executiv la SIF Moldova. Alti actionari sint firmele General Invest, Reno Imperial Oil a lui Corneliu Iacobov – ce-i drept, cu un procent nesemnificativ, de 0,21% -, si, curios lucru, Max Invest, adica exact firma pentru care SIF are de platit la AVAB 97 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, banii de la SIF sint administrati, printre altele, chiar de o firma pentru care SIF plateste din greu. SIF Moldova detine la Trend 4,99 %, atit cit permite legea. Eugen Bogdan sustine ca lucrurile sint cit se poate de limpezi si ca totul se bazeaza pe incredere: „Exista o legatura, ne cunoastem de ani de zile. Exista incredere profesionala. Eu am facut parte dintre primii zece oameni cu care a pornit SIF la drum”. Cu alte cuvinte, din primii zece oameni cu care Corneliu Iacobov a pornit FPP II Moldova. Increderea este, insa, un argument destul de subtire pentru a da in contul unui SVM o avere de citeva sute de miliarde de lei. (Nicoleta BICHESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii