Tati de nevoie

miercuri, 15 octombrie 1997, 23:00
5 MIN
 Tati de nevoie

Codul Familiei din Romania subliniaza: "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei". Acest lucru este insa relativ, avind in vedere ca in salile tribunalelor se judeca zilnic cite un proces de stabilire sau tagada a paternitatii. De obicei, aceste actiuni apar dupa un divort intre parintii copilului sau dupa incetarea unei relatii de concubinaj, tatal invocind cel mai adesea ca mama copilului a intretinut relatii sexuale si cu alte persoane. Astfel, de la inceputul anului pina in prezent, pe rolul instantelor de judecata au fost inregistrate peste 60 de procese de stabilire a paternitatii. Desi aceste procese sint putine in comparatie cu alte cauze, judecatorii cred ca aceste cauze ar trebui sa fie practic inexistente, avind in vedere ca dupa 1989 avortul este liber si a inceput sa fie aplicat si ceea ce se numeste planning familial.
"Nu eu sint tatal. Pe vremea aia faceam puscarie in Germania"
Cine asista la un astfel de proces are toate sansele sa ramina cu gura cascata. Nu pentru ca ar fi ceva spectaculos, ci datorita felului in care partile isi sustin cauza. Cel mai adesea procesul este intentat de mama copilului, adica reclamanta. De obicei aceste femei sint victimele unor adevarate deceptii a caror "eroi" sint fosti concubini sau soti. Sint insa si cazuri cind unele incearca sa gaseasca un tata pentru copilul lor alegind un tip aratos sau realizat financiar, cu care ar fi vrut sa traiasca. Un exmplu tipic este Gabriel A. din Botosani, care s-a trezit peste noapte ca este tata. Gabriel a fost plecat in Germania timp de mai multi ani si fusese casatorit cu Renata N. Ramasa singura, Renata s-a despartit de fostui ei sot, in timp ce acesta se afla in Germania, in aceasta perioada dind nastere unui copil. Intors acasa, omul a constatat cu stupoare ca nevazindu-si nevasta de mai bine de un an, este divortat si totodata tata. Firesc, Gabriel a contestat faptul ca este tatal copilului si a demonstrat cu acte si martori ca a stat inchis intr-un penitenciar din Germania timp de un an, perioada cind fosta sotie sustinea ca a intretinut relatii sexuale cu el. In timpul procesului, Renata a recunoscut ca de fapt nu el este tatal copilului, dar ca: "trebuia totusi ca cineva sa fie tatal copilului ei".
Expertize care nu prea spun nimic
Daca acesta este un caz in care judecatorii au stabilit destul de usor ca pretinsul tata nu este totusi tatal, sint si procese in care se ajunge pina la expertize medico-legale de stabilire a paternitatii. Cele mai simple expertize costa in jur de 50.000 de lei si sint facute la institutele de medicina legala din Iasi si Bucuresti. In lipsa altor probe, cum ar fi cea cu martori sau inscrisuri, acestea nu pot demonstra cu certitudine filiatia dintre un copil si tata. Concluziile medico legale se bazeaza pe probe de singe luate de la copil si pretinsul tata, dupa care se compara grupele sanguine. Acest test poarta numele de expertiza serologica si se face numai la Institultul Mina Minovici din Bucuresti. O alta expertiza este examenul dermatolific, care este mai ieftin si se face la Iasi. Acest examen se bazeaza pe desenele papilare din compartimentele digitale, palmare si plantare si se verifica daca sint asemanari intre copil si tata.
Dintre expertizele clasice de stabilire a paternitatii, cea mai apropiata de adevar pare a fi expertiza serologica, care stabileste daca cel examinat "poate fi sau este exclus a fi" tatal copilului. O astfel de expertiza poate stabili cu certitudine doar ca pretinsul parinte nu este tatal invocat de reclamanta. In cazul unor posibile asemanari de grupe sanguine sau derivatii, medicii legisti se abtin intotdeauna sa stabileasca cu certitudine paternitatea. Ei concluzioneaza doar ca poate fi tata, nu si ca este cu certitudine. Deci cu sau fara aceasta concluzie, este relativ ca un pirit sa fie cu adevarat tatal unui copil "din flori".
"Eu am avut cu ea doar relatii erotice"
La o asemenea expertiza a apelat si Liliana C. din Albesti, pentru a demonstra ca Mihai B, este tatal copilului sau. Femeia a deschis procesul de paternitate pentru ca Mihai a parasit-o chiar la data cind aveau cununia civila, lasind-o insarcinata in luna a opta. Cununia civila trebuia sa aiba loc pe 25 octombrie 1995, insa mirele nu s-a prezentat la primarie cu toate ca femeia a cheltuit o gramada de bani pe bucatele pe care avea sa le puna pe masa. In timpul procesului, Mihai B le-a povestit judecatorilor ca el a avut o relatie cu Liliana prin aprilie, dar nu o poate clasifica ca fiind de o asemenea natura incit in urma ei sa fie conceput un copil. Pentru a fi mai convingator, el a spus ca citam: "relatiile au fost relativ mai mult sau mai putin erotice". In cele din urma, instanta a stabilit in urma concluziilor medico-legale ca Mihai B poate fi tatal copilului.
"Numai de femei nu-mi ardea mie"
Pentru cei cu mai multi bani, Institutul de Medicina Legala Mina Minovici din capitala a inceput din acest an sa efectueze expertize in sistemul HLA, un sistem de expertizare care poate stabilii cu certitudine paternitatea prin compararea unor mostre de ADN de la tata si copil. Desi o asemenea expertiza costa in luna mai a.c. 1.750.000 de lei, putini s-au bucurat de roadele ei, deoarece din cauza numarului mare de solicitari, institutul a terminat serurile primite din occident. Desi este scumpa pentru un cetatean de rind, o asemenea expertiza te absolva de orice acuzare, daca esti sigur ca "nu ai calcat pe bec". Multi barbati implicati intr-un proces de paternitate au apelat la acest procedeu, intrucit chiar daca platesc mult ei sint siguri ca vor fi gasiti nevinovati si mai ales nu vor mai plati pensie alimentara copilului.
O asemenea expertiza asteapta de citeva luni si Viorica I, care dupa cum sustine l-a cunoscut in 1993 pe Filica din Botosani, cu care ar avea un copil nascut un an mai tirziu. Femeia sustine ca a avut o relatie cu Filica, insa ulterior a aflat ca acesta este casatorit si nu are de gind sa divorteze. Dupa ce a nascut, Viorica a deschis proces de paternitate acuzindu-l pe Filica de faptul ca ar fi tatal copilului ei. Pina cind Institutul Mina Minovici va face rost de serurile necesare expertizei HLA, singura proba a lui Filica este ca in acea perioada a avut un accident rutier si a stat in ghips mult timp, dupa care a suferit si o operatie chirurgicala la vezica uterina si dupa cum a declarat: "numai de femei nu-mi ardea mie". Filica mai declara ca el nu o cunoaste pe femeia care pretinde ca ar avea un copil cu el decit din autobuzul cu care face naveta si ca isi aminteste ca i-a prezentat-o odata un prieten. (Adrian SORODOC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii